ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
DOGAĐAJ S MAKSIMIRA

dzg_czv.jpg

"Opet bih udario onog milicajca, ali nisam htio biti nikakav heroj, samo sam reagirao na nepravdu koja je trajala godinama".

"Jugoslavija je bila na izdisaju i samo se čekalo kad će sve eksplodirati. U Hrvatskoj je prije utakmice Dinama i Zvezde na izborima pobijedila stranka koja se zalagala za neovisnost. No događaji 13. svibnja 1990. bili su uvod u najkrvaviji sukob u Europi nakon poraza nacista 1945. godine. Buduća zvijezda Milana Zvonimir Boban udario je policajca koji je prije toga napao jednog od navijača Dinama", napisao je CNN opisujući neodigranu maksimirsku utakmicu između Dinama i Crvene Zvezde u Maksimiru koju je uvrstila među pet nogometnih utakmica koje su promijenile svijet. Na toj listi, maksimirski događaj zauzeo je četvrto mjesto, prenosi Večernji.hr.

Izgredi su započeli kada su srpski huligani pod vodstvom ratnog zločinca Željka Ražnatovića - Arkana počeli uništavati južnu tribinu, a potom i napali gledatelje. Tadašnja milicija nije reagirala, pa su Bad Blue Boysi srušili ogradu na Sjeveru i utrčali na travnjak gdje je nastao kaos.

Milicija je uzvratila upotrijebivši pendreke, suzavac, te vodeni top. Jedan od najpamtljivijih trenutaka tih nemilih događaja zasigurno je skok Zvone Bobana, tada kapetana Dinama, na milicajca koji je udarao Dinamovog navijača.

Zbog toga je Boban kažnjen s devet mjeseci neigranja, a kasnije mu je smanjena na četiri mjeseca i izbornik Ivica Osim nije ga vodio na Svjetsko prvenstvo u Italiji. "Sjećam se toga s ponosom što sam bio dio te priče, zajedno s Boysima i hrvatskim narodom.

Tada sam riskirao karijeru, ali neki drugi, bezimeni navijači, riskirali su svoje živote. Opet bih udario onog milicajca, ali nisam htio biti nikakav heroj, samo sam reagirao na nepravdu koja je trajala godinama. Junaci su išli u rat, mi smo bili samo buntovnici," rekao je Zvonimir Boban u jednom od intervjua.

Vecernji.hr

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17