Ako nikada u životu niste patili od zatvora, onda ne znate koji ste sretnici. No, malo je onih koji baš nikada nisu imali zatvor, odnosno konstipaciju, a sve je više osoba s probavnim problemima.
Problemi s probavom postali su naša svakodnevica i poprimaju razmjere epidemije, a glavni krivac je prehrana. Loša probava može dovesti do smanjene apsorpcije hranjivih tvari, što može dovesti do širokog spektra zdravstvenih problema. Usporen metabolizam može odgoditi uklanjanje otpada iz tijela, a ne samo iz debelog crijeva.
MOĆ PREVENCIJE
Najbolji lijek za zatvor je prevencija. I zato, vratimo film svakodnevne prehrane unazad. Upravo tako. Uz redovito pražnjenje crijeva obično vezujemo prehrambena vlakna, no tu su još mnoge komponente hrane koje pozitivno djeluju na njihov rad i uklanjanje otpada iz organizma. Ne treba puno mozgati i filozofirati.
Najjednostavnije je pozdraviti se s visokoprocesiranim industrijskim čudima i u svoj svakodnevni jelovnik uključiti neprerađenu hranu starih baba. Jedimo izvorne namirnice i riješit ćemo problem zatvora stolice.
Povrće se mora jesti i za ručak i za večeru. I ne može se reći bilo bi dobro jesti ga. Mora se jesti i gotovo. Tu nema kompromisa. Pripremite salatu, skuhajte varivo, pecite povrće, pirjajte ga.
Uz to je povrće bogato antioksidansima koji čuvaju zdravlje probavnih organa.
„Povrće sadrži vlakna, pa zato patlidžane i tikvice nemojte guliti. Nemojte guliti ni mlade krumpire ni krastavce. Šteta je baciti ono što tijelu može biti od koristi. Topljiva i netopljiva vlakna povećavaju volumen stolice i pomažu rad crijeva.“
UZROCI
Problemi s probavom nisu bolest, već skup simptoma koji se obično javljaju prilikom jela i pića, odnosno ubrzo nakon toga. Lošu probavu mogu uzrokovati razni poremećaji, koji uglavnom nisu ozbiljni, iako se uzrok često ne može otkriti.
Problemi s probavom su praktički sveopća tegoba. Neki ljudi osjećaju simptome dok pojedu određene namirnice (grah, kupus, luk, krastavce, svinjetinu) ili popiju gazirano piće.
Kod nekih osoba se problemi s probavom pojavljuju kako posljedica prebrzog jedenja ili nakon masnog i pretjerano začinjenog obroka. Kod drugih pak loša probava može biti uvjetovana psihičkim problemima odnosno kada god su tjeskobni, uzrujani ili potišteni.
Problemi s probavom česta su tegoba kod trudnica, strastvenih pušača, osoba koje pate od zatvora, gojaznih ili starijih osoba.
5 NAMIRNICA KOJE ĆE VAM POMOĆI
1. Špinat - Osim što je pun vlakana, sadrži i magnezij – mineral koji pokreće probavu.
2. Brokule - osim što je izvrstan izvor vitamina i proteina, bogata je i vlaknima. Jedna šalica brokule sadrži pet i pol grama vlakana pa je nemojte izostavljati s vašeg dnevnog menija.
3. Kruške i jabuke – riječ je o voću punom vlakana. I u ovom slučaju ''jedna jabuka dnevno'' zlatno je pravilo. Jedna manja jabuka s korom sadrži 3,6 grama vlakana. Obavezno ih jedite s korom jer se baš u njoj nalazi najveći izvor vlakana.
4. Chia sjemenke i lan - Izuzetno su dobar izvor vlakana i ne propustite ih popiti u svom smoothieju ili s jogurtom.
5. Mahunarke - Ova vrsta povrća kojoj pripadaju grah, leća ili grašak izrazito je dobra za zdravlje. Stručnjaci preporučuju da se jede svaki dan jer je puna vlakana, proteina, vitamina i minerala.
Nikolina J/artinfo.ba