leon bojo sah

 Kiseljačanin Leon Bojo državni je prvak BiH u šahu i predstavljat će našu zemlju na svjetskom prvenstvu.

Ova lijepa vijest stigla je nakon protekloga vikenda održanog kadetskog i juniorskog prvenstva Bosne i Hercegovine u u organizaciji Šahovskog Saveza Republike Srpske.

Na turniru je usudjelovalo 117 igrača i igračica iz cijele Bosne i Hercegovine. Tempo igre je bilo 60 minuta po igraču a turnir se igrao po grupama, raspoređene po starosnoj dobi te po Bergerovom sustavu (zavisno od broja igrača u grupi).
Svaka grupa je mogla maksimalno imati 10 igrača – 4 iz Republike Srpske (pošto je RS domaćin) i 3 iz Federacije i iz Herceg-Bosne.

Leon se, kako je kazao na artinfo, šahom bavi tri i pol godine a od dosadašnjih uspjeha izdvaja četiri puta osvojeno prvenstvo Herceg Bosne te pršlogodišnje drugo mjesta sa državnog natjecanja na kojem je pak ove godine osvojio prvo mjesto. Ovaj skromni osamnaestogodišnjak je 4. razred smjera administrativni tajnik u Srednjoj školi "Ivan Goran Kovačić" u Kiseljaku.

 

U grupi juniora do 20 godina u kojoj se natjecao i Leon, 2. mjesto zauzeo je Ćulum Sanjin (TŠK „Sloboda“ Tuzla) i 3. mjesto Marković Dino (ŠK „Čelik“ Zenica).

 

leon bojo sah

 

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17