× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti

suzana-lovric

Na lokalnim izborima u listopadu Kiseljaku dvije susjedne općine Fojnica i Busovača imaju priliku dobiti načelnicu općine. Suzana Lovrić kandidatkinja je za načelnicu Fojnice, a Mirjana Plavčić za načelnicu Busovače. Kroz razgovor o samoj kandidaturi, viziji razvoja i perspektivama Fojnice, čitateljima našeg portala nudimo priliku upoznati Suzanu Lovrić, kandidatkinju Koalicije hrvatskih stranaka koju čine HDZ BiH, HDZ 1990, HKDU i HSS Stjepan Radić za načelnicu općine Fojnica.

Artinfo: Vašom kandidaturom, Fojnica nakon osam godina ponovno ima šansu dobiti načelnicu. Koje su po Vama prednosti žene na ovoj dužnosti u odnosu na muške kolege i je li Fojnica spremna na ovakav iskorak?

Lovrić: Istina, Fojnica je imala priliku izabrati načelnicu na lokalnim izborima 2008- e godine kada je gospođa Dragana Galić bila kandidatkinja HDZ- a BiH, a gospođa Magdalena Gujić- Vidović kandidatkinja koalicije HSS- a i HDZ- a 1990. Velika je šteta što i ostale stranke do sada nisu potencirale kandidaturu žena jer smatram kako u stranačkim bazama SDA i SDP ima izuzetno kvalitetnih ženskih kadrova. Statistika kaže kako u zemljama poput Švedske, Finske i Nizozemske, gdje se zastupljenost žena u parlamentu kreće iznad 41%, korupcija ima najnižu stopu. Osim toga, prednost žene, posebno kada je u pitanju siromašna općina poput Fojnice, trebala bi biti i u činjenici da žena nosi iskonsku osobinu kojom od ¨ničega može pripremiti ručak¨. Ta vrsta ekonomičnosti koju su poznavale naše bake i majke, sad nam je potrebnija nego ikada. Nikakvu drugu vrstu prednosti ne vidim. Vidim karakter, empatiju i požrtvovanost, osobine koje bi trebao imati netko na čelu jedne male zajednice, bez obzira radi li se o ženi ili muškarcu. Ne znam je li Fojnica spremna na iskorak dobivanja načelnice, još uvijek razmišljam o onome ¨je li Fojnica spremna za demokraciju¨. Nadam se kako će glasači tijekom upoznavanja sa mojim predizbornim programom uvidjeti čvrstu volju i odlučnost da se Fojnica povede u smjeru ekonomskog razvoja i općeg prosperiteta.

Artinfo: Što se Vaše kandidature tiče, osim činjenice da ste pripadnica manje zastupljenog spola među kandidatima za načelnike općina u BiH, još je jedna zanimljivost koju svakako treba istaknuti. Naime, iako u politici pravite prve korake, Vi ste se afirmirali na brojnim drugim poljima. Osim posla kojim se bavite, a to je stomatologija, pišete pjesme, uređujete „Fojničku škrinju“, uvijek ste nekako angažirani i to na različitim poljima ljudskog djelovanja i rada. Je li ta Vaša svestranost prednost koju imate u odnosu na druge kandidate i hoće li Vam zapravo pomoći snaći se i u politici?

Lovrić: Nesreća je to što se u BiH svaki građanin mora baviti politikom. Zato i sebe smatram dovoljno iskusnom jer sam za potrebe napredovanja u struci i samostalnosti u praksi morala iščitati popriličnu količinu pravne i ekonomske literature kako bih se mogla nadmudrivati sa političkom demagogijom na lokalnoj razini. Svi koji se upuštaju u tzv. privatne biznise znaju o čemu pričam. Morate biti uz vladajuću kastu ili se boriti protiv nje.
Svestranost je prednost ako se ne rasplinite pretjerano po poljima koja nemaju dovoljno dodirnih momenata. Sve ono čime se bavim ima zajedničko polazište u kreativnosti. Moja snaga pored stomatologije i oralne kirurgije, gdje zaista mogu pokazati ljubav prema čovjeku, stoji i u poštivanju prirode. Znam koliko moji prijatelji plaćaju pogled na planinu ili rijeku po dalekim, bogatim zemljama, gdje su raseljeni. Nažalost, ne cijenimo prirodne blagodati kojima smo okruženi, ne čuvamo ih, zapravo se aktualni vlastodršci ponašaju kao da im je to privatna imovina.
Fojnička škrinja je projekat nastao iz duhovne potrebe, baš na način kako sada rastu folklorni i vokalni ansambli, sportska društva, razna udruženja, sve ono što ljudima nedostaje u humanijem životu. Aktivizam na volonterskoj osnovi daje jedan predivan osjećaj korisnosti zajednici. Osim toga, zajednica tako postaje kompaktnija, snažnija, lakše nastupa prema većim izazovima. Vjerujem kako je Fojnička škrinja uveliko doprinijela pomirdbenom duhu i suživotu na ovim prostorima.
Nastojat ću baviti se egzistencijalnim pitanjima naših građana izvan tokova dnevne politike. Zanima me da Fojnica bar malo nalikuje na onu iz ´80- ih godina. U skladu s tim, posao načelnice vidim kao menadžerski posao kroz koji će moja kreativna priroda dobiti još jednu dimenziju. Za opću dobrobit zajednice, politika mora postati krajnje sporedna stvar.


Artinfo: Ipak, izbori su politički događaj i valja se boriti za povjerenje birača. Vi ste odlučili biti kandidatkinjom Koalicije stranaka s hrvatskom prezdnakom, HDZ BiH, HKDU i HSS Stjepan Radić. Što je prevagnulo u donošenju jedne ovakve odluke?


Lovrić: Nisam se lako odlučila na kandidaturu, to je velika odgovornost možda čak i veća u ovoj pripremnoj fazi kada obećavate, nego kad dođete u situaciju da obećanja realizirate. Čini mi se, naravno da ne znam sa sigurnošću... Osim toga, to je za mene čast. Zahvaljujem se na povjerenju i na svom trudu koji članovi HDZ BiH, HDZ 1990, HKDU i HSS Stjepan Radić ulažu u moju kandidaturu.
U pristajanju na kandidaturu prevagnula je činjenica koliko je Fojničanke i Fojničane stranačka privrženost koštala do sada. Nema smisla rasipati se toliko potencijalima ljudi. Pust grad neće trebati načelnika.

Artinfo: Koje teme ćete potencirati u kampanji, hoće li biti prostora za pretresanje teške ratne prošlosti koju je posebno hrvatski narod u ovoj općini osjetio ili će kampanja biti fokusirana isključivo na budućnost Fojnice?

Lovrić: Pitanja ratne zaostavštine se trebaju riješiti i njima se moraju baviti nadležne institucije. Fojnica je već previše vremena izgubila zbog neprestanog osvrtanja na prošlost. Gorčinu ratnih stradanja možemo sprati samo predanim radom, entuzijazmom, ljubavlju prema mjestu u kojem živimo, uvođenjem građanskih normativa koji će doprinositi napretku cijele lokalne zajednice. Teme o kojima želim pričati odnostiti će se na sve članove naše zajednice, prije svega na ustanove čiji smo osnivač. Neke od njih mogu postati samostalne, neke baš trebaju pomoć društva. Fojnička općina mora od socijalnog budžeta napraviti razvojni, stegnuti kaiševe od samog vrha. Sama ću se odreći polovice plaće u korist školovanja za Fojnicu deficitarnih zanimanja, u korist udruga koje predano rade i čiji se rezultati rada mogu pratiti samo na Facebook- u, nažalost. Otvoriti vrata svima koji žele raditi za dobrobit Fojnice ali i hraniti obitelji na svojim stoljetnim ognjištima. Ljudi ne žele odlaziti iz Fojnice, ali očito je da su primorani. Strategija razvoja općine koja se koristila do sada, nije ispravna, nije humana. Treba toliko toga promijeniti. Prije svega treba hitno omogućiti logističku podršku Općinske uprave domaćim poduzetnicima i udrugama pri aplikaciji za EU fondove, zbog čega je potrebno educirati općinski kadar. Pored Fojnice je prošlo i previše bespovratnih kredita o kojima se nitko nije niti informirao, a da ne pričam o izradi elaborata i apliciranju... Objave rada Općinskog vijeća treba prenositi putem interneta na općinskoj stranici, objave financijskih trošenja moraju biti transparentne i te informacije dostupne saznanjima građana, vršiti češće konzultacije sa mjesnim zajednicama, osnažiti ih. Puna svijest o onome što rade članovi OV očito treba uključiti širu javnost. Nakon svega toga očekujem kako bi se mnoge odluke na sjednicama OV- a mogle donositi po savjesti.

Artinfo: Hoće li ravnopravna zastupljenost Hrvata u javnim ustanovama i institucijama vlasti u Fojnici biti dio Vaših planova ukoliko se izborite za poziciju načelnice općine?

Lovrić: I to će biti jedan od prioriteta, imamo zakonske osnove po kojima se taj problem već djelomično rješava. Smatram kako je veći problem nepotizam, tj. zapošljavanje po obiteljskoj sprezi. To je nešto što mora biti izbačeno iz JU i institucija vlasti.

Artinfo: Kakvu viziju Fojnice imate, na čemu temeljiti razvoj ove općine i ima li prostora optimizmu koji će zaustaviti prije svega odlazak mladih iz ove općine?

Lovrić: Ima prostora optimizmu, mora ga biti! Ne smijemo dozvoliti egzodus mladih ljudi. Ne smijemo Europi školovati radni potencijal, nismo toliko bogati. Moramo napraviti preustroj školstva primjeren našim potrebama, a ne potrebama kadrovika koji odgajaju nezaposlene generacije. Naravno, potrebna nam je i treba podrška obitelji koja ne inzistira navisokoškolskom obrazovanju. Gdje su nestale generacije roditelja koje su nas učile da dobar zanat vrijedi koliko i doktorska diploma? Prakticiranje starih zanata, posebno onih na kojima je opstao duh Fojnice, usklađen sa turističkom ponudom, a nagrađen neplaćanjem komunalnih obveza u trajanju od dvije godine, npr. Nemam ništa protiv novih hotela i wellness- a, ali većinsko stanovništvo nam je ruralno i ima odlične potencijale za razvoj seoskog turizma. Još je prisutno naslijeđe starih zanata i obrta pa bi objedinjavanjem tih elemenata znatno obogatili turističku ponudu a time i otvorili nova radna mjesta. Općina bi trebala financirati web stranicu na kojoj bi se okupili svi prirodni i ljudski potencijali, prezentirali na jedan kvalitetan i dinamičan način, čime bismo mogli konkurirati ne samo u regiji već i šire.
Bosna i Hercegovina je kao država sa statusom potencijalnog kandidata za ulazak u EU imala pristup određenim mogućnostima finansiranja, prije svega tu mislim na IPA fond (Instrument pretpristupne pomoći), LAF (Lokalna administrativna pomoć), koji su na nivou Fojnice prošli nezapaženo, iskoristivost je bila sramotno loša. Slijedi nova generacija podrške iz fondova EU sa finacijskim okvirom do 2020 godine. Ukoliko ne angažiramo svu dobru volju i svo naše znanje, lako bi se mogla ponoviti stara praksa. Iz tih fondova možemo raditi na projektima za unaprjeđenje zaštite okoliša, projektima za svrsishodno uređenje prostora i gradnje u prostoru, zatim, tu su projekti za poboljšanje energetske učinkovitosti, primjene i proizvodnje energije iz alternativnih izvora energije, projekti za poticanje razvitka malog i srednjeg gospodarstva kao i kapitalna ulaganja u javna poduzeća čiji je vlasnik i osnivač općina. Za nas su svakako najznačajniji projekti iskoristivosti turističkih potencijala zasnovani na kulturno-povijesnoj baštini, razvoj ruralnih područja, poljoprivrede i turizma... Vjerujem kako bi taj novi koncept razvoja općine zaustavio odlazak mladih.

Artinfo: Kad govorimo o Fojnici ali i drugim općinama naše središnje Bosne uglavnom spominjemo prirodne resurse, povijesne i kulturne znamenitosti, gospodarske potencijale. Fojnica svega toga ima, naročito lijepu i čistu prirodu, povijesne i kulturne znamenitosti koje mogu biti itekakav gospodarski potencijal. No, sve to gubi smisao ukoliko nema ljudi, obrazovanih i kreativnih koji će taj potencijal znati iskoristiti. Ima li Fojnica ljudskih potencijala potrebnih za izgradnju bolje Fojnice i boljeg života za sve njezine stanovnike?

Lovrić: Mi se, prije svega, moramo pomiriti s činjenicom da nemamo čistu prirodu. A onda se trebamo nadati kako će mladi ljudi imati više strpljenja. Očito je kako nam ni jedno od toga ne ide. Zašto radimo sve što je pogrešno, ima djelomično odgovor u odgoju. Onaj dio koji nije pokriven kućnim odgojem, treba početi strogo sakcionirati primjenjujući postojeće zakone. Kako sam već rekla, uspostava AGENCIJE ZA EU FONDOVE i međunarodnu suradnju, poduzetništvo i investicije kao prvi korak u pribavljanju sredstava, čime će se omogućiti kvalitetniji život u Fojnici, naš je primarni zadatak. Fojnica još uvijek ima dovoljno ljudskih potencijala koji bi mogli jednu takvu viziju realizirati.

Artinfo: Hoće li Suzana Lovrić, ukoliko dobije povjerenje birača, biti načelnica svih Fojničana bez obzira kojem narodu ili političkoj opciji pripadaju?

Lovrić: Čini mi se kako sam na to pitanje već i odgovorila, ali evo... Zanima me sudbina grada u kojem živim, zanima me sudbina njegovih stanovnika. Sve ono što bih htjela sama živjeti ovdje, želim svim svojim sugrađanima.

 

ap|artinfo.ba

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST

suzana-lovric

Na lokalnim izborima u listopadu Kiseljaku dvije susjedne općine Fojnica i Busovača imaju priliku dobiti načelnicu općine. Suzana Lovrić kandidatkinja je za načelnicu Fojnice, a Mirjana Plavčić za načelnicu Busovače. Kroz razgovor o samoj kandidaturi, viziji razvoja i perspektivama Fojnice, čitateljima našeg portala nudimo priliku upoznati Suzanu Lovrić, kandidatkinju Koalicije hrvatskih stranaka koju čine HDZ BiH, HDZ 1990, HKDU i HSS Stjepan Radić za načelnicu općine Fojnica.

Artinfo: Vašom kandidaturom, Fojnica nakon osam godina ponovno ima šansu dobiti načelnicu. Koje su po Vama prednosti žene na ovoj dužnosti u odnosu na muške kolege i je li Fojnica spremna na ovakav iskorak?

Lovrić: Istina, Fojnica je imala priliku izabrati načelnicu na lokalnim izborima 2008- e godine kada je gospođa Dragana Galić bila kandidatkinja HDZ- a BiH, a gospođa Magdalena Gujić- Vidović kandidatkinja koalicije HSS- a i HDZ- a 1990. Velika je šteta što i ostale stranke do sada nisu potencirale kandidaturu žena jer smatram kako u stranačkim bazama SDA i SDP ima izuzetno kvalitetnih ženskih kadrova. Statistika kaže kako u zemljama poput Švedske, Finske i Nizozemske, gdje se zastupljenost žena u parlamentu kreće iznad 41%, korupcija ima najnižu stopu. Osim toga, prednost žene, posebno kada je u pitanju siromašna općina poput Fojnice, trebala bi biti i u činjenici da žena nosi iskonsku osobinu kojom od ¨ničega može pripremiti ručak¨. Ta vrsta ekonomičnosti koju su poznavale naše bake i majke, sad nam je potrebnija nego ikada. Nikakvu drugu vrstu prednosti ne vidim. Vidim karakter, empatiju i požrtvovanost, osobine koje bi trebao imati netko na čelu jedne male zajednice, bez obzira radi li se o ženi ili muškarcu. Ne znam je li Fojnica spremna na iskorak dobivanja načelnice, još uvijek razmišljam o onome ¨je li Fojnica spremna za demokraciju¨. Nadam se kako će glasači tijekom upoznavanja sa mojim predizbornim programom uvidjeti čvrstu volju i odlučnost da se Fojnica povede u smjeru ekonomskog razvoja i općeg prosperiteta.

Artinfo: Što se Vaše kandidature tiče, osim činjenice da ste pripadnica manje zastupljenog spola među kandidatima za načelnike općina u BiH, još je jedna zanimljivost koju svakako treba istaknuti. Naime, iako u politici pravite prve korake, Vi ste se afirmirali na brojnim drugim poljima. Osim posla kojim se bavite, a to je stomatologija, pišete pjesme, uređujete „Fojničku škrinju“, uvijek ste nekako angažirani i to na različitim poljima ljudskog djelovanja i rada. Je li ta Vaša svestranost prednost koju imate u odnosu na druge kandidate i hoće li Vam zapravo pomoći snaći se i u politici?

Lovrić: Nesreća je to što se u BiH svaki građanin mora baviti politikom. Zato i sebe smatram dovoljno iskusnom jer sam za potrebe napredovanja u struci i samostalnosti u praksi morala iščitati popriličnu količinu pravne i ekonomske literature kako bih se mogla nadmudrivati sa političkom demagogijom na lokalnoj razini. Svi koji se upuštaju u tzv. privatne biznise znaju o čemu pričam. Morate biti uz vladajuću kastu ili se boriti protiv nje.
Svestranost je prednost ako se ne rasplinite pretjerano po poljima koja nemaju dovoljno dodirnih momenata. Sve ono čime se bavim ima zajedničko polazište u kreativnosti. Moja snaga pored stomatologije i oralne kirurgije, gdje zaista mogu pokazati ljubav prema čovjeku, stoji i u poštivanju prirode. Znam koliko moji prijatelji plaćaju pogled na planinu ili rijeku po dalekim, bogatim zemljama, gdje su raseljeni. Nažalost, ne cijenimo prirodne blagodati kojima smo okruženi, ne čuvamo ih, zapravo se aktualni vlastodršci ponašaju kao da im je to privatna imovina.
Fojnička škrinja je projekat nastao iz duhovne potrebe, baš na način kako sada rastu folklorni i vokalni ansambli, sportska društva, razna udruženja, sve ono što ljudima nedostaje u humanijem životu. Aktivizam na volonterskoj osnovi daje jedan predivan osjećaj korisnosti zajednici. Osim toga, zajednica tako postaje kompaktnija, snažnija, lakše nastupa prema većim izazovima. Vjerujem kako je Fojnička škrinja uveliko doprinijela pomirdbenom duhu i suživotu na ovim prostorima.
Nastojat ću baviti se egzistencijalnim pitanjima naših građana izvan tokova dnevne politike. Zanima me da Fojnica bar malo nalikuje na onu iz ´80- ih godina. U skladu s tim, posao načelnice vidim kao menadžerski posao kroz koji će moja kreativna priroda dobiti još jednu dimenziju. Za opću dobrobit zajednice, politika mora postati krajnje sporedna stvar.


Artinfo: Ipak, izbori su politički događaj i valja se boriti za povjerenje birača. Vi ste odlučili biti kandidatkinjom Koalicije stranaka s hrvatskom prezdnakom, HDZ BiH, HKDU i HSS Stjepan Radić. Što je prevagnulo u donošenju jedne ovakve odluke?


Lovrić: Nisam se lako odlučila na kandidaturu, to je velika odgovornost možda čak i veća u ovoj pripremnoj fazi kada obećavate, nego kad dođete u situaciju da obećanja realizirate. Čini mi se, naravno da ne znam sa sigurnošću... Osim toga, to je za mene čast. Zahvaljujem se na povjerenju i na svom trudu koji članovi HDZ BiH, HDZ 1990, HKDU i HSS Stjepan Radić ulažu u moju kandidaturu.
U pristajanju na kandidaturu prevagnula je činjenica koliko je Fojničanke i Fojničane stranačka privrženost koštala do sada. Nema smisla rasipati se toliko potencijalima ljudi. Pust grad neće trebati načelnika.

Artinfo: Koje teme ćete potencirati u kampanji, hoće li biti prostora za pretresanje teške ratne prošlosti koju je posebno hrvatski narod u ovoj općini osjetio ili će kampanja biti fokusirana isključivo na budućnost Fojnice?

Lovrić: Pitanja ratne zaostavštine se trebaju riješiti i njima se moraju baviti nadležne institucije. Fojnica je već previše vremena izgubila zbog neprestanog osvrtanja na prošlost. Gorčinu ratnih stradanja možemo sprati samo predanim radom, entuzijazmom, ljubavlju prema mjestu u kojem živimo, uvođenjem građanskih normativa koji će doprinositi napretku cijele lokalne zajednice. Teme o kojima želim pričati odnostiti će se na sve članove naše zajednice, prije svega na ustanove čiji smo osnivač. Neke od njih mogu postati samostalne, neke baš trebaju pomoć društva. Fojnička općina mora od socijalnog budžeta napraviti razvojni, stegnuti kaiševe od samog vrha. Sama ću se odreći polovice plaće u korist školovanja za Fojnicu deficitarnih zanimanja, u korist udruga koje predano rade i čiji se rezultati rada mogu pratiti samo na Facebook- u, nažalost. Otvoriti vrata svima koji žele raditi za dobrobit Fojnice ali i hraniti obitelji na svojim stoljetnim ognjištima. Ljudi ne žele odlaziti iz Fojnice, ali očito je da su primorani. Strategija razvoja općine koja se koristila do sada, nije ispravna, nije humana. Treba toliko toga promijeniti. Prije svega treba hitno omogućiti logističku podršku Općinske uprave domaćim poduzetnicima i udrugama pri aplikaciji za EU fondove, zbog čega je potrebno educirati općinski kadar. Pored Fojnice je prošlo i previše bespovratnih kredita o kojima se nitko nije niti informirao, a da ne pričam o izradi elaborata i apliciranju... Objave rada Općinskog vijeća treba prenositi putem interneta na općinskoj stranici, objave financijskih trošenja moraju biti transparentne i te informacije dostupne saznanjima građana, vršiti češće konzultacije sa mjesnim zajednicama, osnažiti ih. Puna svijest o onome što rade članovi OV očito treba uključiti širu javnost. Nakon svega toga očekujem kako bi se mnoge odluke na sjednicama OV- a mogle donositi po savjesti.

Artinfo: Hoće li ravnopravna zastupljenost Hrvata u javnim ustanovama i institucijama vlasti u Fojnici biti dio Vaših planova ukoliko se izborite za poziciju načelnice općine?

Lovrić: I to će biti jedan od prioriteta, imamo zakonske osnove po kojima se taj problem već djelomično rješava. Smatram kako je veći problem nepotizam, tj. zapošljavanje po obiteljskoj sprezi. To je nešto što mora biti izbačeno iz JU i institucija vlasti.

Artinfo: Kakvu viziju Fojnice imate, na čemu temeljiti razvoj ove općine i ima li prostora optimizmu koji će zaustaviti prije svega odlazak mladih iz ove općine?

Lovrić: Ima prostora optimizmu, mora ga biti! Ne smijemo dozvoliti egzodus mladih ljudi. Ne smijemo Europi školovati radni potencijal, nismo toliko bogati. Moramo napraviti preustroj školstva primjeren našim potrebama, a ne potrebama kadrovika koji odgajaju nezaposlene generacije. Naravno, potrebna nam je i treba podrška obitelji koja ne inzistira navisokoškolskom obrazovanju. Gdje su nestale generacije roditelja koje su nas učile da dobar zanat vrijedi koliko i doktorska diploma? Prakticiranje starih zanata, posebno onih na kojima je opstao duh Fojnice, usklađen sa turističkom ponudom, a nagrađen neplaćanjem komunalnih obveza u trajanju od dvije godine, npr. Nemam ništa protiv novih hotela i wellness- a, ali većinsko stanovništvo nam je ruralno i ima odlične potencijale za razvoj seoskog turizma. Još je prisutno naslijeđe starih zanata i obrta pa bi objedinjavanjem tih elemenata znatno obogatili turističku ponudu a time i otvorili nova radna mjesta. Općina bi trebala financirati web stranicu na kojoj bi se okupili svi prirodni i ljudski potencijali, prezentirali na jedan kvalitetan i dinamičan način, čime bismo mogli konkurirati ne samo u regiji već i šire.
Bosna i Hercegovina je kao država sa statusom potencijalnog kandidata za ulazak u EU imala pristup određenim mogućnostima finansiranja, prije svega tu mislim na IPA fond (Instrument pretpristupne pomoći), LAF (Lokalna administrativna pomoć), koji su na nivou Fojnice prošli nezapaženo, iskoristivost je bila sramotno loša. Slijedi nova generacija podrške iz fondova EU sa finacijskim okvirom do 2020 godine. Ukoliko ne angažiramo svu dobru volju i svo naše znanje, lako bi se mogla ponoviti stara praksa. Iz tih fondova možemo raditi na projektima za unaprjeđenje zaštite okoliša, projektima za svrsishodno uređenje prostora i gradnje u prostoru, zatim, tu su projekti za poboljšanje energetske učinkovitosti, primjene i proizvodnje energije iz alternativnih izvora energije, projekti za poticanje razvitka malog i srednjeg gospodarstva kao i kapitalna ulaganja u javna poduzeća čiji je vlasnik i osnivač općina. Za nas su svakako najznačajniji projekti iskoristivosti turističkih potencijala zasnovani na kulturno-povijesnoj baštini, razvoj ruralnih područja, poljoprivrede i turizma... Vjerujem kako bi taj novi koncept razvoja općine zaustavio odlazak mladih.

Artinfo: Kad govorimo o Fojnici ali i drugim općinama naše središnje Bosne uglavnom spominjemo prirodne resurse, povijesne i kulturne znamenitosti, gospodarske potencijale. Fojnica svega toga ima, naročito lijepu i čistu prirodu, povijesne i kulturne znamenitosti koje mogu biti itekakav gospodarski potencijal. No, sve to gubi smisao ukoliko nema ljudi, obrazovanih i kreativnih koji će taj potencijal znati iskoristiti. Ima li Fojnica ljudskih potencijala potrebnih za izgradnju bolje Fojnice i boljeg života za sve njezine stanovnike?

Lovrić: Mi se, prije svega, moramo pomiriti s činjenicom da nemamo čistu prirodu. A onda se trebamo nadati kako će mladi ljudi imati više strpljenja. Očito je kako nam ni jedno od toga ne ide. Zašto radimo sve što je pogrešno, ima djelomično odgovor u odgoju. Onaj dio koji nije pokriven kućnim odgojem, treba početi strogo sakcionirati primjenjujući postojeće zakone. Kako sam već rekla, uspostava AGENCIJE ZA EU FONDOVE i međunarodnu suradnju, poduzetništvo i investicije kao prvi korak u pribavljanju sredstava, čime će se omogućiti kvalitetniji život u Fojnici, naš je primarni zadatak. Fojnica još uvijek ima dovoljno ljudskih potencijala koji bi mogli jednu takvu viziju realizirati.

Artinfo: Hoće li Suzana Lovrić, ukoliko dobije povjerenje birača, biti načelnica svih Fojničana bez obzira kojem narodu ili političkoj opciji pripadaju?

Lovrić: Čini mi se kako sam na to pitanje već i odgovorila, ali evo... Zanima me sudbina grada u kojem živim, zanima me sudbina njegovih stanovnika. Sve ono što bih htjela sama živjeti ovdje, želim svim svojim sugrađanima.

 

ap|artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.