× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
  • Usvojene odluke

sbzvlada2102

Vlada SBŽ je usvojila Zapisnik sa 33. sjednice.

Usvojeni su i Izvješća o radu ministarstava, uprava i upravnih organizacija i službi za 2023. godinu.

Usvojeno je i Izvješće o realizaciji Akcijskog plana Vlade SBŽ za sprječavanje korupcije i radu Tima Vlade Županije za sprječavanju korupcije za 2023. godinu. U izvještajnom razdoblju provodile su se aktivnosti na realizaciji četiri projekta, odnosno Realizaciji Strategije Vlade SBŽ za sprječavanje korupcije, izradi Akcijskih planova i Planova integriteta svih institucija u SBŽ, uspostavi registra (baza podataka) i ažuriranje istih i izradi i pripremi zakonskih rješenja za ovu oblast.

Na prijedlog Ministarstva gospodarstva, Vlada SBŽ je dala suglasnost na Plan aktivnosti na sprovođenju Zakona o javno-privatnom partnerstvu (JPP) SBŽ za 2024. godinu. Plan aktivnosti obuhvaća pripreme zbrojnog pregleda potencijalnih projektnih ideja JPP-a (Katalog projekata SBŽ), pružanje stručne podrške Javnim tijelima u postupku izrade trogodišnjih i godišnjih planova, pripremi progama korištenja sredstava i poziva za odabir korisnika, itd.

Isto ministarstvo je predložilo, a Vlada SBŽ donijela sljedeće odluke:

- Odluka o usvajanju Programa korištenja sredstava s kriterijima raspodjele sredstava s pozicije „Tekući transferi neprofitnim organizacijama – regionalnoj ekonomskoj zajednici”, utvrđenog Prorčaunom SBŽ za 2024. godinu u Ministarstvu gospodarstva. Sredstva za realizaciju ovog programa planirana su u iznosu od 70.000,00 KM. Sredstva su namijenjena za realizaciju projekata na području SBŽ.

- Odluka o usvajanju Programa korištenja sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava s pozicije „Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima – poticaji gospodarstvu” utvrđenog Proračunom SBŽ za 2024. godinu u Ministarstvu gospodarstva. Sredstva za realizaciju ovog programa planirana su u iznosu od 300.000,00 KM. Sredstva se raspoređuju za sufinanciranje podrške općinama za pripremu i implementaciju infrastrukturnih projekata, sredstva su namijenjena za korisnike sredstava za projekte kao nepovratna sredstva koja se dodjeljuju putem javnog poziva.

- Odluka o usvajanju Programa korištenja sredstava s kriterijima raspodjele sredstava s pozicije „Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima – podrška razvoju poduzetničkih zona” utvrđenog Proračunom SBŽ za 2024. godinu u Ministarstvu gospodarstva. Sredstva za realizaciju ovog programa planirana su u iznosu od 250.000,00 KM. Sredstva se raspoređuju za sufinansiranje projekata za poticanje i pružanje podrške općinama za razvoj i izgradnju poduzetničkih zona, sredstva se dodjeljuju korisnicima kao nepovratna sredstva putem javnog poziva.

- Odluka o usvajanju Programa korištenja sredstava s kriterijima raspodjele sredstava s pozicije „Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima za javno-privatno partnerstvo” utvrđenog Proračunom SBŽ za 2024. godinu u Ministarstvu gospodarstva. Sredstva za realizaciju ovog programa planirana su u iznosu od 100.000,00 KM. Sredstva se raspoređuju za poticanje i pružanje podrške, za pripremu i implementaciju projekata javno-privatnog partnerstva.

- Odluka o usvajanju Programa korištenja sredstava s kriterijima raspodjele sredstava s pozicije „Tekući transferi neprofitnim organizacijama” utvrđenog Proračunom SBŽ za 2024. godinu u Ministarstvu gospodarstva. Sredstva za realizaciju ovog programa planirana su u iznosu od 300.000,00 KM. Namjena sufinanciranja projekata je unaprheđenje uvjeta za opstanak, rad i razvoj društvene zajednice i neprofitnih organizacija.

- Odluka o usvajanju Programa korištenja sredstava s kriterijima raspodjele sredstava, ostvarenih od naknade za obavljene tehničke preglede vozila u 2024. godini za projekte iz oblasti prometa i prometne kulture u iznosu od 58.000,00 KM.

- Odluka o usvajanju Programa korištenja sredstava s kriterijima raspodjele sredstava ostvarenih od naknada za koncesije iz nadležnosti Ministarstva gospodarstva u 2024. godini. Sredstva za realizaciju Programa predviđena su u iznosu od 650.000,00 KM, za sufinanciranje projekata zaštite i unaprjeđenja okoliša te razvojnih projekata, geoloških i istraživačkih radova mineralnih sirovina.

Donesena je i Odluka o izvršenju neplaniranih sredstava u Proračunu SBŽ za 2024. godinu. Odlukom se dopušta izvršenje doniranih sredstava Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica u svrhu sufinanciranja projekta „Utopljavanje središnje škole u Hrastovima-Brestovsko“ u iznosu od 50.000,00 KM Osnovnoj školi „Kiseljak 1“ Bilalovac, neplaniranih u Proračunu SBŽ za 2024. godinu. Sredstava iz ove Odluke, dodjeljuju se Osnovnoj školi „Kiseljak 1“ Bilalovac na stavku „Rekonstrukcija i investicijsko održavanje“.

Isto ministarstvo je predložilo, a Vlada SBŽ prihvatila Izvješća o korištenju sredstava tekuće rezerve Proračuna SBŽ za 2023. godinu.

Vlada SBŽ je na prijedlog Ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta donijela sljedeće odluke:

- Odluka o utvrđenim kriterijima raspodjele sredstava - tekući transferi neprofitnim organizacijama – akademijama za 2024. godinu. Ovom odlukom utvrđuju se kriteriji utroška sredstava za tekući transfer neprofitnim organizacijama - akademijama za 2024. godinu planiran Proračunom SBŽ u iznosu od 60.000,00 KM. Sredstva iz ove odluke namijenjena su za sufinanciranje programa/projekata koje realiziraju Akademija znanosti i umjetnosti Bosne i Hercegovine i Hrvatska Akademija za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini (doprinos razvoju, unaprjeđenju, podržavanju i promoviranju znanosti i umjetnosti, briga o afirmaciji kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, doprinos održivom razvoju bosanskohercegovačkog društva u kontekstu naučnog istraživanja i umjetničkog rada).

- Odluka o utvrđenim kriterijima raspodjele sredstava - tekući transferi za mlade za 2024. godinu. Ovom odlukom utvrđuju se kriteriji raspodjele sredstava

- tekući transferi za mlade za 2024. godinu, planirani Proračunom SBŽ u iznosu od 130.000,00 KM. Prorčaunska sredstva se dodjeljuju na osnovu prijave na javni poziv kojeg objavljuje Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta kao i na osnovu zahtjeva podnesenih tijekom godine za projekte koji su od značaja za županiju.

- Odluka o utvrđenim kriterijima raspodjele sredstava - tekući transferi pojedincima za znanstvene radove za 2024. godinu. Ovom odlukom utvrđuju se kriteriji raspodjele sredstava, tekući transfer pojedincima - za znanstvene radove za 2024. godinu, planiran Proračunom SBŽ u iznosu od 40.000,00 KM. Proračunska sredstva se dodjeljuju na osnovu prijave na javni poziv koji objavljuje Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta kao i na osnovu zahtjeva podnesenih tijekom godine za programe koji su od značaja za županiju.

- Odluka o izdvajanju sredstava za visoko školstvo planiranih Proračunom SBŽ za 2024.godinu. Ovom odlukom se utvrđuje raspodjela sredstava planiranih Proračunom SBŽ za 2024. godinu, na poziciji “Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima - za financiranje visokog školstva i stipendiranje studenata“ u iznosu od 154.878,00 KM kako slijedi:

1. Studentski centar Sarajevo, izdvaja se iznos od 75.447,00 KM

2. Studentski centar „Sveučilišta u Mostaru“, izdvaja se iznos od 46.563,00 KM

3. Studentski centar „Univerzitet u Zenici“, izdvaja se iznos od 16.932,00 KM

4. SC Univerzitet u Tuzli, izdvaja se iznos od 2.241,00 KM

5. Studentski centar „Džemal Bijedić“, Mostar, izdvaja se iznos od 13.695,00 KM

- Odluka o davanju suglasnosti osnovnim školama za raspisivanje natječaja za popunu radnih mjesta za školsku 2023/24. godinu (OŠ „Kaonik“ Busovača i drugi)

- Odluka o izdvajanju sredstava sa stavke „Nabavka opreme“ za OŠ „Drvetine“ Bugojno. Ovom odlukom utvrđuje se utrošak sredstava planiranih Proračunom SBŽ za 2023. godinu, na poziciji “Nabavka opreme“ u iznosu od 6.942,78 KM. Sredstva iz ove Odluke uplatit će dobavljaču „ELUR“ d.o.o. Kiseljak za nabavku računarske opreme.

- Odluka o davanju suglasnost za pokretanje procedure javne nabavke za niže potrošačke jedinice Ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta SBž kako slijedi:

1. OŠ „Busovača“ Busovača: predmet: usluge nabavke i korištenja električne energije, procijenjena vrijednost nabavke: 20.000,00 KM bez PDV-a, predmet: komunalne usluge, usluge odvoza smeća, procijenjena vrijednost nabavke: 5.000,00 KM bez PDV-a, predmet: komunalne usluge, voda i kanalizacija, procijenjena vrijednost nabavke: 5.999,00 KM bez PDV-a

2. SŠ „Busovača“ Busovača: predmet: usluge popravka grijanja sportske dvorane, procijenjena vrijednost nabavke: 3.000,00 KM bez PDV-a.
- Odluka o izdvajanju sredstava sa stavke “Nabavka zemljišta” za OŠ “Ivan Goran Kovačić” Gojevići. Odlukom se utvrđuje utrošak sredstava planiranih Proračunom SBŽ za 2023. godinu u iznosu od 80.000,00 KM.

- Odluka o raspodjeli sredstava namijenjenih za sufinanciranje osnovnih glazbenih škola u 2024. godini. Ovom odlukom utvrđuje se raspodjela sredstava planiranih Proračunom SBŽ za 2024. godinu u iznosu od 264.000,00 KM za mjesec siječanj i veljaču, kako slijedi:

1. Osnovna glazbena škola Travnik, izdvaja se iznos od 52.800,00 KM,

2. Osnovna glazbena škola Bugojno, izdvaja se iznos od 50.160,00 KM,

3. Osnovna glazbena škola Novi Travnik, izdvaja se iznos od 37.989,60 KM,

4. Osnovna glazbena škola “Jakov Gotovac” N. Travnik, izdvaja se iznos od 123.050,40 KM.

Na prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova, Vlada SBŽ je donijela sljedeće odluke:

- Odluka o izdvajanju sredstava za nabavku diskova za server s konfiguracijom. Odlukom se izdvajaju sredstva u iznosu od 1.404,00 KM s pozicije Nabavka opreme, sredstva iz ove odluke doznačit će se firmi “Agencija Kamir” d.o.o Široki Brijeg.

- Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova za pokretanje postupka javne nabavke, predmet nabavke: izmještanje podzemnog VN kabla 10 KV, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a: 3.658,12 KM.

- Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova za pokretanje postupka javne nabavke, predmet nabavke: izrada izvedbenog projekta za zgradu PS Fojnica, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a: 5.999,00 KM.

- Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova za pokretanje postupka javne nabavke, predmet nabavke: Izrada projekta za zgradu PS Fojnica, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a: 5.999,00 KM.

- Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova za pokretanje postupka javne nabavke, predmet nabavke: nabavka potrošnog materijala za foto printer “Mitsubishi elektric”, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a: 5.999,00 KM.

- Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova za pokretanje postupka javne nabavke, predmet nabavke: nabavka rezervni dijelova za računarsku opremu, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a: 5.999,00 KM.

- Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova za pokretanje postupka javne nabavke, predmet nabavke: nabavka usnika za alkometre, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a: 5.999,00 KM.

- Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova za pokretanje postupka javne nabavke, predmet nabavke: nabavka filtera za gas maske, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a: 5.999,00 KM.

- Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova za pokretanje postupka javne nabavke, predmet nabavke: nabavka materijala, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a: 5.999,00 KM.

- Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova za pokretanje postupka javne nabavke, predmet nabavke: usluge održavanja prijenosa signala za video nadzor grada Vitez, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a: 5.999,00 KM.

- Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova za pokretanje postupka javne nabavke, predmet nabavke: usluge održavanja vozila izvan garantnog roka, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a: 5.999,00 KM.

- Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova za pokretanje postupka javne nabavke, predmet nabavke: Revizija projekta Policijska stanica Busovača. procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a: 5.999,00 KM.

- Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova za pokretanje postupka javne nabavke, predmet nabavke: usluge održavanja i popravke računarske opreme, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a: 5.999,00 KM.

- Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova za pokretanje postupka javne nabavke, predmet nabavke: veterinarske usluge, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a: 4.000,00 KM.

- Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova za pokretanje postupka javne nabavke, predmet nabavke: usluge korištenja sportske dvorane, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a: 5.999,00 KM.

- Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova za pokretanje postupka javne nabavke, predmet nabavke: nabavka nove policijske uniforme za sve policijske službenike, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a: 3.000.000,00 KM.

- Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova plaćanje računa u iznos od 2.680,00 KM, sredstva će se uplatiti dobavljaču “Plimonatic” d.o.o. Kiseljak.

Vlada SBK je na prijedlog Ministarstva pravosuđa i uprave donijela sljedeće odluke:

- Odluka o davanju suglasnosti za pokretanje procedure javne nabavke za „Nabavku uredskog namještaja“, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a iznosi 4.104,00 KM.

- Odluka o davanju suglasnosti za pokretanje procedure javne nabavke za „Nabavku električne energije“, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a iznosi 19.500,00 KM.

- Odluka o davanju suglasnosti na Odluku o izuzeću od primjene Zakona o javnim nabavkama u svrhu zakupa prostora radi privremenog smještaja arhivske građe Općinskog suda u Kiseljaku.

- Odluka o davanju suglasnosti za pokretanje procedure javne nabavke za „Nabavku automobila, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a iznosi 89.000,00 KM.

- Odluka o davanju suglasnosti Općinskom sudu u Travniku za pokretanje procedure javne nabavke za „Nabavku „usluge krećenja i zamjene laminata pojedinih ureda“, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a iznosi 5.625,00 KM.

- Odluka o davanju suglasnosti Općinskom sudu u Travniku za pokretanje procedure javne nabavke za „Nabavku usluga krećenja i zamjene dotrajalih svjetiljki pojedinih ureda“, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a iznosi 5.888,00 KM.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva i socijalne politike, Vlada SBŽ je donijela sljedeće odluke:

- Odluka o davanju suglasnosti za prenamjenu izdvojenih sredstava JU Domu zdravlja Busovača koja su prvobitno izdvojena Odlukama Vlade za financiranje nabavke laboratorijske opreme u iznosu od 110.000,00 KM, financiranje opreme za HPM u iznosu od 20.000,00 KM i sufinanciranje zamjene krovne konstrukcije i utopljavanje zgrade DZ Busovača u iznosu od 20.000,00 KM. Prenamjenjuju se neutrošena sredstva u iznosu od 45.000,00 KM za sufinanciranje projekta rekonstrukcije sanitarnih čvorova u zgradi Doma zdravlja Busovača.

- Odluka o izdvajanju sredstava iz Proračuna SBŽ za 2024. godinu Zavodu za zdravstveno osiguranje SBŽ na ime ostvarivanja prava osiguranih osoba-umirovljenika s najnižom mirovinom u SBK na premiju za 2024. godinu. Iz sredstava Proračuna SBŽ za 2024. godinu, s pozicije "Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima - Zavodu za zdravstveno osiguranje Srednjobosanske županije - sufinanciranje premije (markica) socijalno ugroženim osobama”, izdvaja se iznos od 736.919,00 KM, na ime ostvarivanja prava osiguranih osoba - umirovljenika s najnižom mirovinom u SBŽ na premiju za 2024. godinu. Sredstva iz ove odluke uplatit će se na transakcijski račun Zavoda za zdravstveno osiguranje županije.

- Odluka o izdvajanju sredstava iz Proračuna SBŽ za 2024. godinu u svrhu pomoći za liječenje. Iz sredstava Proračuna SBŽ za 2024. godinu s pozicije Tekuća rezerva Vlade SBž izdvajaju se sredstva u iznosu od 9.000,00 KM fizičkim osobama iz Srednjobosanske županije. Sredstva će se raspodijeliti u skladu s dostavljenim prijedlogom Ministarstva zdravstva i socijalne politike.

- Odluka o davanju suglasnosti na Nacrt bilateralnih sporazuma o suradnji/ memorandum o sporazumijevanju između ECDC-a i svake od zemalja Zapadnog Balkana i Turske i Sporazum o dijeljenju podataka. Nedavni javnozdravstveni događaji pokazali su nužnost i vrijednost međunarodne razmjene informacija o osobnim i zdravstvenim podacima, kako bi se olakšala razmjena informacija i koordinirali međunarodni odgovor na ozbiljne prijetnje zdravlju.

Vlada SBŽ je na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva donijela sljedeće odluke:

- Odluka o usvajanju Programa utroška sredstava iz Proračuna SBŽ za 2024. godinu (organiziranje sajmova, izložbi, edukacija i sl.). Sredstva predviđena ovim Pogramom osigurana su u Proračunu SBŽ i to u iznosu od 120.000,00 KM.

- Odluka o usvajanju Programa i kriterija utroška sredstava iz Proračuna SBŽ za poticaje u poljoprivredi – interventna sredstva. Sredstva predviđena ovim Programom osigurana su u Proračunu SBŽ , i to kako slijedi:

• na stavci “Tekući transferi pojedincima - poticaji poljoprivredi (interventna sredstva)”, planiran iznos od 136.000,00 KM

• na stavci “Subvencija privatnim poduzećima i poduzetnicima - poticaji poljoprivredi (interventna sredstva)”, planiran iznos od 16.000,00 KM

• na stavci “Tekući transferi neprofitnim organizacijama - poticaji poljoprivredi (interventna sredstva)”, planiran iznos od 24.000,00 KM

- Odluka o usvajanju Programa i kriterija utroška sredstava iz Proračuna SBŽ za 2024. godinu – tekući transferi drugim razinama vlasti – poticaji veterinarstva

– zakonske obaveze u vrijednosti od 100.000,00KM.

Na prijedlog Ureda za javne nabavke, Vlada SBŽ je donijela sljedeće odluke:

- Odluka o davanju suglasnosti Uredu za javne nabavke za potrebe korisnika Proračuna SBŽ za nabavku licenci za Microsoftove proizvode i usluge u procijenjenoj vrijednosti nabavke u iznosu od 1.002.650,00 KM bez PDV-a.

- Odluka o davanju suglasnosti Uredu za javne nabavke za potrebe korisnika Proračuna SBŽ za nabavku za usluge ispisa i upravljanja sustavom ispisa u procijenjenoj vrijednosti nabavke u iznosu od 1.421.850,00 KM bez PDV-a.

Donesena je i Odluka o davanju suglasnosti Stručnoj službi Vlade za plaćanje računa za usluge tiskanja Službenih novina Srednjobosanske županije ispostavljen od strane poduzeća „PRINT-GS“ d.o.o. Travnik, u iznosu od 5.446,35 KM s PDV-om.

Vlada SBŽ je dala suglasnost na Sporazum o poslovnoj suradnji između Vlade SBŽ i Internacionalnog Univerziteta Travnik i Prometnog fakulteta Travnik. Ovlašten je premijer Vlade Tahir Lendo da u ime Vlade SBŽ potpiše Sporazum o poslovnoj suradnji između Vlade SBŽ i Internacionalnog Univerziteta Travnik i Prometnog fakulteta Travnik. Ovlašten je i ministar Bojan Domić da u ime Ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta potpiše Sporazum o poslovnoj suradnji između Vlade SBŽ i Internacionalnog Univerziteta Travnik i Prometnog fakulteta Travnik. Ovlašten je i ministar Feliks Vidović da u ime Ministarstva unutarnjih poslova potpiše Sporazum o poslovnoj suradnji između Vlade SBŽ i Internacionalnog Univerziteta Travnik i Prometnog fakulteta Travnik. Ovlašten je i ministar Sedžad Milanović da u ime Ministarstva gospodarstva potpiše Sporazum o poslovnoj suradnji između Vlade SBŽ i Internacionalnog Univerziteta Travnik i Prometnog fakulteta Travnik.

Županijska uprava za civilnu zaštitu je predložila, a Vlada SBŽ prihvatila Izvješće Općine Vitez o utrošku doniranih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći za otklanjanje posljedica od požara na stambenom objektu u vlasništvu Ante Babića.

Vlada SBŽ je dala suglasnost Službi za zajedničke poslove na Odluke o izuzeću primjene Zakona o javnim nabavkama za nabavku:

- Usluga iznajmljivanja prostora za smještaj Županijskog suda u Novom Travniku

- Usluga zakupa prostora za smještaj županijskih tijela uprave u ulici Prnjavor 16 u Travniku

- Usluga zakupa parking prostora za potrebe zaposlenika u tijelima uprave u Travniku

Vlada SBŽ daje suglasnost ravnatelju Službe za zajedničke poslove da na temelju odluka o izuzeću sklopi ugovore za navedene usluge, prema ranije utvrđenim cijenama o otkaznim rokovima i rokom važenja ugovora.

 

artinfo.ba

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
  • Usvojene odluke

sbzvlada2102

Vlada SBŽ je usvojila Zapisnik sa 33. sjednice.

Usvojeni su i Izvješća o radu ministarstava, uprava i upravnih organizacija i službi za 2023. godinu.

Usvojeno je i Izvješće o realizaciji Akcijskog plana Vlade SBŽ za sprječavanje korupcije i radu Tima Vlade Županije za sprječavanju korupcije za 2023. godinu. U izvještajnom razdoblju provodile su se aktivnosti na realizaciji četiri projekta, odnosno Realizaciji Strategije Vlade SBŽ za sprječavanje korupcije, izradi Akcijskih planova i Planova integriteta svih institucija u SBŽ, uspostavi registra (baza podataka) i ažuriranje istih i izradi i pripremi zakonskih rješenja za ovu oblast.

Na prijedlog Ministarstva gospodarstva, Vlada SBŽ je dala suglasnost na Plan aktivnosti na sprovođenju Zakona o javno-privatnom partnerstvu (JPP) SBŽ za 2024. godinu. Plan aktivnosti obuhvaća pripreme zbrojnog pregleda potencijalnih projektnih ideja JPP-a (Katalog projekata SBŽ), pružanje stručne podrške Javnim tijelima u postupku izrade trogodišnjih i godišnjih planova, pripremi progama korištenja sredstava i poziva za odabir korisnika, itd.

Isto ministarstvo je predložilo, a Vlada SBŽ donijela sljedeće odluke:

- Odluka o usvajanju Programa korištenja sredstava s kriterijima raspodjele sredstava s pozicije „Tekući transferi neprofitnim organizacijama – regionalnoj ekonomskoj zajednici”, utvrđenog Prorčaunom SBŽ za 2024. godinu u Ministarstvu gospodarstva. Sredstva za realizaciju ovog programa planirana su u iznosu od 70.000,00 KM. Sredstva su namijenjena za realizaciju projekata na području SBŽ.

- Odluka o usvajanju Programa korištenja sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava s pozicije „Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima – poticaji gospodarstvu” utvrđenog Proračunom SBŽ za 2024. godinu u Ministarstvu gospodarstva. Sredstva za realizaciju ovog programa planirana su u iznosu od 300.000,00 KM. Sredstva se raspoređuju za sufinanciranje podrške općinama za pripremu i implementaciju infrastrukturnih projekata, sredstva su namijenjena za korisnike sredstava za projekte kao nepovratna sredstva koja se dodjeljuju putem javnog poziva.

- Odluka o usvajanju Programa korištenja sredstava s kriterijima raspodjele sredstava s pozicije „Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima – podrška razvoju poduzetničkih zona” utvrđenog Proračunom SBŽ za 2024. godinu u Ministarstvu gospodarstva. Sredstva za realizaciju ovog programa planirana su u iznosu od 250.000,00 KM. Sredstva se raspoređuju za sufinansiranje projekata za poticanje i pružanje podrške općinama za razvoj i izgradnju poduzetničkih zona, sredstva se dodjeljuju korisnicima kao nepovratna sredstva putem javnog poziva.

- Odluka o usvajanju Programa korištenja sredstava s kriterijima raspodjele sredstava s pozicije „Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima za javno-privatno partnerstvo” utvrđenog Proračunom SBŽ za 2024. godinu u Ministarstvu gospodarstva. Sredstva za realizaciju ovog programa planirana su u iznosu od 100.000,00 KM. Sredstva se raspoređuju za poticanje i pružanje podrške, za pripremu i implementaciju projekata javno-privatnog partnerstva.

- Odluka o usvajanju Programa korištenja sredstava s kriterijima raspodjele sredstava s pozicije „Tekući transferi neprofitnim organizacijama” utvrđenog Proračunom SBŽ za 2024. godinu u Ministarstvu gospodarstva. Sredstva za realizaciju ovog programa planirana su u iznosu od 300.000,00 KM. Namjena sufinanciranja projekata je unaprheđenje uvjeta za opstanak, rad i razvoj društvene zajednice i neprofitnih organizacija.

- Odluka o usvajanju Programa korištenja sredstava s kriterijima raspodjele sredstava, ostvarenih od naknade za obavljene tehničke preglede vozila u 2024. godini za projekte iz oblasti prometa i prometne kulture u iznosu od 58.000,00 KM.

- Odluka o usvajanju Programa korištenja sredstava s kriterijima raspodjele sredstava ostvarenih od naknada za koncesije iz nadležnosti Ministarstva gospodarstva u 2024. godini. Sredstva za realizaciju Programa predviđena su u iznosu od 650.000,00 KM, za sufinanciranje projekata zaštite i unaprjeđenja okoliša te razvojnih projekata, geoloških i istraživačkih radova mineralnih sirovina.

Donesena je i Odluka o izvršenju neplaniranih sredstava u Proračunu SBŽ za 2024. godinu. Odlukom se dopušta izvršenje doniranih sredstava Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica u svrhu sufinanciranja projekta „Utopljavanje središnje škole u Hrastovima-Brestovsko“ u iznosu od 50.000,00 KM Osnovnoj školi „Kiseljak 1“ Bilalovac, neplaniranih u Proračunu SBŽ za 2024. godinu. Sredstava iz ove Odluke, dodjeljuju se Osnovnoj školi „Kiseljak 1“ Bilalovac na stavku „Rekonstrukcija i investicijsko održavanje“.

Isto ministarstvo je predložilo, a Vlada SBŽ prihvatila Izvješća o korištenju sredstava tekuće rezerve Proračuna SBŽ za 2023. godinu.

Vlada SBŽ je na prijedlog Ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta donijela sljedeće odluke:

- Odluka o utvrđenim kriterijima raspodjele sredstava - tekući transferi neprofitnim organizacijama – akademijama za 2024. godinu. Ovom odlukom utvrđuju se kriteriji utroška sredstava za tekući transfer neprofitnim organizacijama - akademijama za 2024. godinu planiran Proračunom SBŽ u iznosu od 60.000,00 KM. Sredstva iz ove odluke namijenjena su za sufinanciranje programa/projekata koje realiziraju Akademija znanosti i umjetnosti Bosne i Hercegovine i Hrvatska Akademija za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini (doprinos razvoju, unaprjeđenju, podržavanju i promoviranju znanosti i umjetnosti, briga o afirmaciji kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, doprinos održivom razvoju bosanskohercegovačkog društva u kontekstu naučnog istraživanja i umjetničkog rada).

- Odluka o utvrđenim kriterijima raspodjele sredstava - tekući transferi za mlade za 2024. godinu. Ovom odlukom utvrđuju se kriteriji raspodjele sredstava

- tekući transferi za mlade za 2024. godinu, planirani Proračunom SBŽ u iznosu od 130.000,00 KM. Prorčaunska sredstva se dodjeljuju na osnovu prijave na javni poziv kojeg objavljuje Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta kao i na osnovu zahtjeva podnesenih tijekom godine za projekte koji su od značaja za županiju.

- Odluka o utvrđenim kriterijima raspodjele sredstava - tekući transferi pojedincima za znanstvene radove za 2024. godinu. Ovom odlukom utvrđuju se kriteriji raspodjele sredstava, tekući transfer pojedincima - za znanstvene radove za 2024. godinu, planiran Proračunom SBŽ u iznosu od 40.000,00 KM. Proračunska sredstva se dodjeljuju na osnovu prijave na javni poziv koji objavljuje Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta kao i na osnovu zahtjeva podnesenih tijekom godine za programe koji su od značaja za županiju.

- Odluka o izdvajanju sredstava za visoko školstvo planiranih Proračunom SBŽ za 2024.godinu. Ovom odlukom se utvrđuje raspodjela sredstava planiranih Proračunom SBŽ za 2024. godinu, na poziciji “Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima - za financiranje visokog školstva i stipendiranje studenata“ u iznosu od 154.878,00 KM kako slijedi:

1. Studentski centar Sarajevo, izdvaja se iznos od 75.447,00 KM

2. Studentski centar „Sveučilišta u Mostaru“, izdvaja se iznos od 46.563,00 KM

3. Studentski centar „Univerzitet u Zenici“, izdvaja se iznos od 16.932,00 KM

4. SC Univerzitet u Tuzli, izdvaja se iznos od 2.241,00 KM

5. Studentski centar „Džemal Bijedić“, Mostar, izdvaja se iznos od 13.695,00 KM

- Odluka o davanju suglasnosti osnovnim školama za raspisivanje natječaja za popunu radnih mjesta za školsku 2023/24. godinu (OŠ „Kaonik“ Busovača i drugi)

- Odluka o izdvajanju sredstava sa stavke „Nabavka opreme“ za OŠ „Drvetine“ Bugojno. Ovom odlukom utvrđuje se utrošak sredstava planiranih Proračunom SBŽ za 2023. godinu, na poziciji “Nabavka opreme“ u iznosu od 6.942,78 KM. Sredstva iz ove Odluke uplatit će dobavljaču „ELUR“ d.o.o. Kiseljak za nabavku računarske opreme.

- Odluka o davanju suglasnost za pokretanje procedure javne nabavke za niže potrošačke jedinice Ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta SBž kako slijedi:

1. OŠ „Busovača“ Busovača: predmet: usluge nabavke i korištenja električne energije, procijenjena vrijednost nabavke: 20.000,00 KM bez PDV-a, predmet: komunalne usluge, usluge odvoza smeća, procijenjena vrijednost nabavke: 5.000,00 KM bez PDV-a, predmet: komunalne usluge, voda i kanalizacija, procijenjena vrijednost nabavke: 5.999,00 KM bez PDV-a

2. SŠ „Busovača“ Busovača: predmet: usluge popravka grijanja sportske dvorane, procijenjena vrijednost nabavke: 3.000,00 KM bez PDV-a.
- Odluka o izdvajanju sredstava sa stavke “Nabavka zemljišta” za OŠ “Ivan Goran Kovačić” Gojevići. Odlukom se utvrđuje utrošak sredstava planiranih Proračunom SBŽ za 2023. godinu u iznosu od 80.000,00 KM.

- Odluka o raspodjeli sredstava namijenjenih za sufinanciranje osnovnih glazbenih škola u 2024. godini. Ovom odlukom utvrđuje se raspodjela sredstava planiranih Proračunom SBŽ za 2024. godinu u iznosu od 264.000,00 KM za mjesec siječanj i veljaču, kako slijedi:

1. Osnovna glazbena škola Travnik, izdvaja se iznos od 52.800,00 KM,

2. Osnovna glazbena škola Bugojno, izdvaja se iznos od 50.160,00 KM,

3. Osnovna glazbena škola Novi Travnik, izdvaja se iznos od 37.989,60 KM,

4. Osnovna glazbena škola “Jakov Gotovac” N. Travnik, izdvaja se iznos od 123.050,40 KM.

Na prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova, Vlada SBŽ je donijela sljedeće odluke:

- Odluka o izdvajanju sredstava za nabavku diskova za server s konfiguracijom. Odlukom se izdvajaju sredstva u iznosu od 1.404,00 KM s pozicije Nabavka opreme, sredstva iz ove odluke doznačit će se firmi “Agencija Kamir” d.o.o Široki Brijeg.

- Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova za pokretanje postupka javne nabavke, predmet nabavke: izmještanje podzemnog VN kabla 10 KV, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a: 3.658,12 KM.

- Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova za pokretanje postupka javne nabavke, predmet nabavke: izrada izvedbenog projekta za zgradu PS Fojnica, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a: 5.999,00 KM.

- Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova za pokretanje postupka javne nabavke, predmet nabavke: Izrada projekta za zgradu PS Fojnica, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a: 5.999,00 KM.

- Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova za pokretanje postupka javne nabavke, predmet nabavke: nabavka potrošnog materijala za foto printer “Mitsubishi elektric”, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a: 5.999,00 KM.

- Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova za pokretanje postupka javne nabavke, predmet nabavke: nabavka rezervni dijelova za računarsku opremu, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a: 5.999,00 KM.

- Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova za pokretanje postupka javne nabavke, predmet nabavke: nabavka usnika za alkometre, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a: 5.999,00 KM.

- Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova za pokretanje postupka javne nabavke, predmet nabavke: nabavka filtera za gas maske, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a: 5.999,00 KM.

- Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova za pokretanje postupka javne nabavke, predmet nabavke: nabavka materijala, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a: 5.999,00 KM.

- Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova za pokretanje postupka javne nabavke, predmet nabavke: usluge održavanja prijenosa signala za video nadzor grada Vitez, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a: 5.999,00 KM.

- Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova za pokretanje postupka javne nabavke, predmet nabavke: usluge održavanja vozila izvan garantnog roka, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a: 5.999,00 KM.

- Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova za pokretanje postupka javne nabavke, predmet nabavke: Revizija projekta Policijska stanica Busovača. procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a: 5.999,00 KM.

- Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova za pokretanje postupka javne nabavke, predmet nabavke: usluge održavanja i popravke računarske opreme, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a: 5.999,00 KM.

- Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova za pokretanje postupka javne nabavke, predmet nabavke: veterinarske usluge, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a: 4.000,00 KM.

- Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova za pokretanje postupka javne nabavke, predmet nabavke: usluge korištenja sportske dvorane, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a: 5.999,00 KM.

- Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova za pokretanje postupka javne nabavke, predmet nabavke: nabavka nove policijske uniforme za sve policijske službenike, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a: 3.000.000,00 KM.

- Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova plaćanje računa u iznos od 2.680,00 KM, sredstva će se uplatiti dobavljaču “Plimonatic” d.o.o. Kiseljak.

Vlada SBK je na prijedlog Ministarstva pravosuđa i uprave donijela sljedeće odluke:

- Odluka o davanju suglasnosti za pokretanje procedure javne nabavke za „Nabavku uredskog namještaja“, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a iznosi 4.104,00 KM.

- Odluka o davanju suglasnosti za pokretanje procedure javne nabavke za „Nabavku električne energije“, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a iznosi 19.500,00 KM.

- Odluka o davanju suglasnosti na Odluku o izuzeću od primjene Zakona o javnim nabavkama u svrhu zakupa prostora radi privremenog smještaja arhivske građe Općinskog suda u Kiseljaku.

- Odluka o davanju suglasnosti za pokretanje procedure javne nabavke za „Nabavku automobila, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a iznosi 89.000,00 KM.

- Odluka o davanju suglasnosti Općinskom sudu u Travniku za pokretanje procedure javne nabavke za „Nabavku „usluge krećenja i zamjene laminata pojedinih ureda“, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a iznosi 5.625,00 KM.

- Odluka o davanju suglasnosti Općinskom sudu u Travniku za pokretanje procedure javne nabavke za „Nabavku usluga krećenja i zamjene dotrajalih svjetiljki pojedinih ureda“, procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a iznosi 5.888,00 KM.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva i socijalne politike, Vlada SBŽ je donijela sljedeće odluke:

- Odluka o davanju suglasnosti za prenamjenu izdvojenih sredstava JU Domu zdravlja Busovača koja su prvobitno izdvojena Odlukama Vlade za financiranje nabavke laboratorijske opreme u iznosu od 110.000,00 KM, financiranje opreme za HPM u iznosu od 20.000,00 KM i sufinanciranje zamjene krovne konstrukcije i utopljavanje zgrade DZ Busovača u iznosu od 20.000,00 KM. Prenamjenjuju se neutrošena sredstva u iznosu od 45.000,00 KM za sufinanciranje projekta rekonstrukcije sanitarnih čvorova u zgradi Doma zdravlja Busovača.

- Odluka o izdvajanju sredstava iz Proračuna SBŽ za 2024. godinu Zavodu za zdravstveno osiguranje SBŽ na ime ostvarivanja prava osiguranih osoba-umirovljenika s najnižom mirovinom u SBK na premiju za 2024. godinu. Iz sredstava Proračuna SBŽ za 2024. godinu, s pozicije "Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima - Zavodu za zdravstveno osiguranje Srednjobosanske županije - sufinanciranje premije (markica) socijalno ugroženim osobama”, izdvaja se iznos od 736.919,00 KM, na ime ostvarivanja prava osiguranih osoba - umirovljenika s najnižom mirovinom u SBŽ na premiju za 2024. godinu. Sredstva iz ove odluke uplatit će se na transakcijski račun Zavoda za zdravstveno osiguranje županije.

- Odluka o izdvajanju sredstava iz Proračuna SBŽ za 2024. godinu u svrhu pomoći za liječenje. Iz sredstava Proračuna SBŽ za 2024. godinu s pozicije Tekuća rezerva Vlade SBž izdvajaju se sredstva u iznosu od 9.000,00 KM fizičkim osobama iz Srednjobosanske županije. Sredstva će se raspodijeliti u skladu s dostavljenim prijedlogom Ministarstva zdravstva i socijalne politike.

- Odluka o davanju suglasnosti na Nacrt bilateralnih sporazuma o suradnji/ memorandum o sporazumijevanju između ECDC-a i svake od zemalja Zapadnog Balkana i Turske i Sporazum o dijeljenju podataka. Nedavni javnozdravstveni događaji pokazali su nužnost i vrijednost međunarodne razmjene informacija o osobnim i zdravstvenim podacima, kako bi se olakšala razmjena informacija i koordinirali međunarodni odgovor na ozbiljne prijetnje zdravlju.

Vlada SBŽ je na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva donijela sljedeće odluke:

- Odluka o usvajanju Programa utroška sredstava iz Proračuna SBŽ za 2024. godinu (organiziranje sajmova, izložbi, edukacija i sl.). Sredstva predviđena ovim Pogramom osigurana su u Proračunu SBŽ i to u iznosu od 120.000,00 KM.

- Odluka o usvajanju Programa i kriterija utroška sredstava iz Proračuna SBŽ za poticaje u poljoprivredi – interventna sredstva. Sredstva predviđena ovim Programom osigurana su u Proračunu SBŽ , i to kako slijedi:

• na stavci “Tekući transferi pojedincima - poticaji poljoprivredi (interventna sredstva)”, planiran iznos od 136.000,00 KM

• na stavci “Subvencija privatnim poduzećima i poduzetnicima - poticaji poljoprivredi (interventna sredstva)”, planiran iznos od 16.000,00 KM

• na stavci “Tekući transferi neprofitnim organizacijama - poticaji poljoprivredi (interventna sredstva)”, planiran iznos od 24.000,00 KM

- Odluka o usvajanju Programa i kriterija utroška sredstava iz Proračuna SBŽ za 2024. godinu – tekući transferi drugim razinama vlasti – poticaji veterinarstva

– zakonske obaveze u vrijednosti od 100.000,00KM.

Na prijedlog Ureda za javne nabavke, Vlada SBŽ je donijela sljedeće odluke:

- Odluka o davanju suglasnosti Uredu za javne nabavke za potrebe korisnika Proračuna SBŽ za nabavku licenci za Microsoftove proizvode i usluge u procijenjenoj vrijednosti nabavke u iznosu od 1.002.650,00 KM bez PDV-a.

- Odluka o davanju suglasnosti Uredu za javne nabavke za potrebe korisnika Proračuna SBŽ za nabavku za usluge ispisa i upravljanja sustavom ispisa u procijenjenoj vrijednosti nabavke u iznosu od 1.421.850,00 KM bez PDV-a.

Donesena je i Odluka o davanju suglasnosti Stručnoj službi Vlade za plaćanje računa za usluge tiskanja Službenih novina Srednjobosanske županije ispostavljen od strane poduzeća „PRINT-GS“ d.o.o. Travnik, u iznosu od 5.446,35 KM s PDV-om.

Vlada SBŽ je dala suglasnost na Sporazum o poslovnoj suradnji između Vlade SBŽ i Internacionalnog Univerziteta Travnik i Prometnog fakulteta Travnik. Ovlašten je premijer Vlade Tahir Lendo da u ime Vlade SBŽ potpiše Sporazum o poslovnoj suradnji između Vlade SBŽ i Internacionalnog Univerziteta Travnik i Prometnog fakulteta Travnik. Ovlašten je i ministar Bojan Domić da u ime Ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta potpiše Sporazum o poslovnoj suradnji između Vlade SBŽ i Internacionalnog Univerziteta Travnik i Prometnog fakulteta Travnik. Ovlašten je i ministar Feliks Vidović da u ime Ministarstva unutarnjih poslova potpiše Sporazum o poslovnoj suradnji između Vlade SBŽ i Internacionalnog Univerziteta Travnik i Prometnog fakulteta Travnik. Ovlašten je i ministar Sedžad Milanović da u ime Ministarstva gospodarstva potpiše Sporazum o poslovnoj suradnji između Vlade SBŽ i Internacionalnog Univerziteta Travnik i Prometnog fakulteta Travnik.

Županijska uprava za civilnu zaštitu je predložila, a Vlada SBŽ prihvatila Izvješće Općine Vitez o utrošku doniranih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći za otklanjanje posljedica od požara na stambenom objektu u vlasništvu Ante Babića.

Vlada SBŽ je dala suglasnost Službi za zajedničke poslove na Odluke o izuzeću primjene Zakona o javnim nabavkama za nabavku:

- Usluga iznajmljivanja prostora za smještaj Županijskog suda u Novom Travniku

- Usluga zakupa prostora za smještaj županijskih tijela uprave u ulici Prnjavor 16 u Travniku

- Usluga zakupa parking prostora za potrebe zaposlenika u tijelima uprave u Travniku

Vlada SBŽ daje suglasnost ravnatelju Službe za zajedničke poslove da na temelju odluka o izuzeću sklopi ugovore za navedene usluge, prema ranije utvrđenim cijenama o otkaznim rokovima i rokom važenja ugovora.

 

artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.