ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Srpski član Predsjedništva

dodik rtrs nova

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će na sutrašnjem sastanku u Beogradu upoznati predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s političkim razvojem situacije u BiH i s tim da Republika Srpska ne vjeruje u slatkorječive, lažne dobre namjere nekih zapadnih čimbenika i Bošnjaka.

– I ovaj sastanak predstavlja kontinuitet ranijih sastanaka. Razgovaramo o situaciji i dogovaramo se o mogućim reakcijama koje su uvijek vezane za naša prava – rekao je Dodik i dodao da u Sarajevu uvijek pokušavaju da “donesu neku odluku da smire Republiku Srpsku, a poslije toga po pravilu slijedi još gora odluka”.

Dodik kaže da razumije što Srbija može učiniti, a što ne, te da od Vučića ne traži podršku u cijelosti, ali očekuje razumijevanje koje mora da postoji.

Dodik je naglasio da mnogi koji odlučuju o BiH samo površno gledaju pravo, ustav i međunarodne akte i s pozicije politike sile pokušavaju da kreiraju odnose.

– Mi moramo to zaustaviti, jer nakon godinu dana od Republike Srpske ništa neće biti. Јa sam čovjek koji je uložio svoj politički život u ovo. Čujem danas svašta o sebi, a bolje da odem časno i dostojanstveno nego da budem poltron i lomljiv. Nisam glup da bi se junačio pred Amerikom, ali Amerika nije u pravu, “tetoši” neke Srbe ovdje, podvaljuje i pokušava da nam nametne rješenja, priča o zajedničkoj državi, a pravi muslimansku državu, kojom su veoma zadovoljni u Sarajevu – rekao je Dodik, prenosi RTRS.

On je istaknuo da je potpuno vidljiv ujedinjeni politički blok Bošnjaka, što nije slučaj s predstavnicima Srba.

– Danas nažalost imamo opoziciju na strani političkog Sarajeva, ali ne mogu da satru Dodika – rekao je Dodik i podsjetio da u RS postoji većina koja odlučuje, mada on, kako je istaknuo, ne bježi od odgovornosti.

Dodik je naglasio da Parlament Srpske treba donijeti odluke da se obrane njena prava, ali da to nije nikakva revolucija.

– Biće donesena odluka o povlačenju suglasnost sa Zakona o vojsci, jer Srpska ne želi vojsku koju će oni sutra upotrijebiti protiv srpskog naroda – rekao je on i dodao da Srpska neće dati legitimitet ni VSTS-u ni neizravnim porezima gdje svaki put potražuje svoje.

Dodik je ponovio da ne postoji visoki predstavnik jer ga nije imenovao Vijeće sigurnosti, dodajući da on može donijeti koju god hoće odluku, ali to neće važiti u Republici Srpskoj.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17