ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
EKONOMIJA

industrija_metalska_proizvodnja5.jpg

Metalski sektor ima najveće sudjelovanje u robnoj razmjeni BiH sudjelujući u ukupnom izvozu iz BiH s gotovo 40 posto, a u uvozu 36 posto. U prvom polugodištu taj sektor je zabilježio povećanje izvoza i uvoza.

- U prvom polugodištu ove godine metalski sektor ostvario je izvoz u ukupnoj vrijednosti od 2,7 milijardi KM i to je povećanje od 45 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine - podatci su iz analize Vanjskotrgovinske komore BiH.

U izvozu vrijednosno najviše učestvuje elektroindustrija (električne mašine), željezo, čelik i njihovi proizvodi.

Električne mašine smo izvozili najviše u Austriju, Sloveniju, Njemačku i Hrvatsku. Analizirajući najznačajnije vanjskotrgovinske partnere, izvoz je porastao prema svim navedenim tržištima, vrijednosno najviše na tržište Slovenije (48 milijuna KM) i Hrvatske (26 milijuna KM).

Željeza i čelika je izvezeno u vrijednosti od 424,7 milijuna KM, što je povećanje od 217,9 miliona KM ili 105 posto u odnosu na prvo polugodište prošle godine. Izvoz željeza i čelika je povećan na sva najznačajnija tržišta, vrijednosno najviše u Srbiju (za 49,3 milijuna KM ) i Tursku (za 48,5 milijuna KM).

U prvom polugodištu ove godine uvezeno je proizvoda metalskog sektora u vrijednosti od 3,5 milijarde KM, što je više za 32 posto, a vrijednosno je najviše uvezeno proizvoda elektro i autoindustrije.

Najznačajnija uvozna tržišta elektroindustrije su zemlje EU i Srbija. Prema svim najznačajnijim uvoznim tržištima je povećan uvoz, a vrijedonosno najviše iz Slovenija (za 38 milijuna KM). Uvoz automobila i dijelova automobila je povećan za 44, 9 milijuna ili 21 posto u odnosu na prvo polugodište prethodne godine.

Najznačajnije uvozno tržište automobila je Nizozemska, pa je u analiziranom razdoblju iz Nizomzemske uvezeno autobomobila i dijelova u vrijednosti od 139,3 milijuna KM, što je više za 54,6 milijuna KM ili 64 posto u odnosu na prvo polugodište prošle godine. Uvoz iz Njemačke se oporavlja, a povećanje uvoza bilježi se i iz Slovenije i Srbije.

 

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17