ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Priopćenje sa 12.sjednice

dom_naroda.jpg

 

Usvajanjem Zakona o gospodarskim društvima omogućena registracije poduzeća jednom mjestu

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas je pod predsjedanjem Tomislava Martinovića započeo 12 redovitu sjednicu. Na samom početku verificiran je mandat Elvisu Živkoviću, koji je ušao u Klub Srba umjesto dr. Dragana Stevanovića koji je otišao u mirovinu. Živkovića je u Dom naroda kao izaslanika iz reda srpskog naroda delegirala Skupština Posavske županije, odnosno kantona. Izaslanicima je predstavljeno i nekoliko informacija o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH koja sadrži i broj cijepljenih.

Raspravljalo se i o Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima, a o njemu će se izaslanici izjasniti u nastavku sjednice kojeg je predsjedatelj Martinović najavio za početak rujna. Zakonom o obrtu i srodnim djelatnostima značajno se smanjuje vrijeme registriranja obrta ali i omogućuje obrtnicima pravo i na uvoz repromaterijala i izvoz njihovih proizvoda. Novim zakonom o kojemu se raspravljalo u prvom dijelu sjednice, bude li odobren u njeziniom nastavku, spomenute poslove obrtnici će moći obavljati samostalno, bez posrednika kao što je dosad bio slučaj. U nastavku sjednice u rujnu Dom naroda raspravljat će i o Zakonu o roditeljima njegovateljima u Federaciji BiH koji je naknadno, odlukom Kolegija Doma naroda, uvršten na dnevni red, nakon što ga je na ovotjednom zasjedanju usvojio i Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH.

Potporu izaslanika na današnjem zasjedanju dobio je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o poljoprivredi. Usvojen je i Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u obitelji po kojemu žrtva nasilja ima pravo odrediti osobu od povjerenja koja će joj biti podrška u svim postupcima zaštite njezinih prava. Dom naroda usvojio je i Zakon o posredovanju u prometu nekretnina. Ovim Zakonom uređuju se uvjeti za obavljanje djelatnosti posredovanja u prometu nekretnina kao i nadzor nad primjenom ovog zakona. Usvajanjem Zakona o gospodarskim društvima izaslanici su dali potporu značajnom olakšanju procedura registracije poduzeća, odnosno pomogli osiguranju uvjeta za registriranje poduzeća na jednom mjestu. Dom naroda danas je raspravljao i o Prijedlogu o razrješenju postojećih te imenovanju novih članova Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH, kojom bi se otklonila jedna od prepreka inozemnim ulaganjima na području Federacije BiH. „Mi smo po ovom pitanju bili maksimalno toleratni i osigurali smo mogućnost utvrđivanja liste kandidata na kojoj će biti zastupljeni predstavnici sva tri konstitutivna naroda. Više nema niti jednog argumenta da ne deblokoramo rad ove važne Komisije“, istaknuo je ovom prilikom predsjedatelj Martinović. O ovoj točki će se na prijedkog Kluba Bošnjaka, izaslanici izjasniti u nastavku sjednice u rujnu.

BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE PARLAMENT FEDERACIJE DOM NARODA БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА ФЕДЕРАЦИЈА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ПAРЛAМЕНТ ФЕДЕРAЦИЈЕ ДОМ НAРОДA

BOSNIA AND HERZEGOVINA

FEDERATION OF BOSNIA AND HERZEGOVINA

PARLIAMENT OF THE FEDERATION

HOUSE OF PEOPLE

Dom naroda uz ostalo, usvojio je i Prijedlog odluke o usvajanju Financijskog plana zavoda za osiguranje i reosiguranje Federacije BiH za 2021. godine kao i izmjene i dopune Financijskog plana Fonda solidarnosti za 2021. godinu.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17