ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
GLASA SE O IZVJEŠĆU O BIH

Plenković17 702x336

Danas se u Europskom parlamentu glasuje o izvješću o BiH. Plenković je rekao da se radi o redovitom godišnjem izvješću te da očekuje da se prijedlozi, prije svega hrvatskih predstavnika i Europske pučke stranke, dobiju podršku.

- Ono što ja znam da gospodin Rangel ima problema s liberalima, sa zelenima, i socijalisti ne pokazuju volju da glasuju za taj amandman. Kad gledam cjelinu rezolucije, Daytonski sporazum se spominje više puta, spominju se presude Europskog suda za ljudska prava, ali i presude Ustavnog suda BiH, i ono najvažnije apelira se na nastavak izborne reforme. Ono što mi se još čini dobro, da se pozdravlja dogovor Čovića i Izetbegovića koji je omogućio da se u tom trenutku nastavi proces konačnog održavanja izbora u Mostaru. Ti su izbori održani, dobro su prošli. Stav Vlade je da političke stranke u BiH same trebaju postići dogovor o reformi izbornog sustava koji će omogućiti da cijela arhitektura izbornog sustava bude pravednija. Hrvatska je tu advokat, prijatelj, susjed koji podržava i to želim poručiti prijateljima u BiH - mi smo tu da vam pomognemo. Dobro je za harmonično funkcioniranje BiH da se sva tri naroda dobro osjećaju kao i svi građani. Nije dobro preglasavanje, nije dobar inženjering, rekao je Plenković.

- Štogod pisalo u rezoluciji neće promijeniti činjenicu da u BiH postoje tri konstitutivna naroda, bitno je da se postigne konsenzus oko izborne reforme koja će omogućiti legitimnu zastupljenost sva tri naroda u institucijama i bolje funkcioniranje, to je smisao tih rezolucija.  Mi smo godinu i nešto prije redovitih izbora, to izvješće može biti poticaj, rekao je.

Upitan o mađarskim zakonima, koji nisu na dnevnom redu summita, Plenković je rekao da je stav Hrvatske jasan.

- Mi smo protiv diskriminacije bilo koje manjine, bilo čijih ljudskih prava. U situaciji kada postoje prijepori oko sadržaja nekog zakona na nacionalnoj razini, smatramo da je zadaća EK pogledati jesu li ti zakoni u skladu ili nisu u skladu s vrijednostima EU-a. Mi ne vidimo potrebu da se tu dodatno pridružujemo nekim očitovanjima, zaključio je premijer Plenković, piše HRT.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17