ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
POLITIKA

110521_colak.jpg

Zamjenik predsjedavajuće Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Bariša Čolak (HDZ BiH) izjavio je nakon konstituirajuće sjednice da su se opredjelili za izmjenu izbornog zakona, ali da to ne znači da u jednom dijelu neće biti potrebno napraviti neke manje izmjene i Ustava.

- Ukoliko ovo povjerenstvo bude cijenilo da je nužno pozvati, ne samo nekoga iz Središnjeg izbornog povjerenstva, nego nekoga iz nevladinog sektora, akademske zajednice, onda će takvu odluku donijeti Interresorna radna skupina - kazao je Čolak, upitan o tome da li bi trebalo u rad uključiti i Središnje izborno povjerenstvo BiH.   

Po njegovim riječima, u Izbornom zakonu BiH bi trebalo promijeniti dosta toga.

- Imamo praktično tri skupine pitanja o kojima bi se trebalo izjasniti. Prije svega oko provedbe, odnosno implementacije Odluke Ustavnog suda u predmetu „Ljubić“, ali ne samo te. Po mom dubokom uvjerenju niti odluka 5/98 nije provedena, odluka o konstitutivnosti. Zatim, tu su presude Europskog suda za ljudska prava - naveo je Čolak.  

Dodao je da treba napraviti određene izmjene u Izbornom zakonu, odnosno izbornom zakonodavstvu, kako bi kompletan izborni proces bio transparentniji, kako bi bio vjerodostojniji i kako ne bismo imali ovih problema koje do sada imamo.    

Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH konstituirana je danas u Sarajevu.

Za predsjedavajuću Interresorne radne grupe izabrana je Alma Čolo (SDA), za prvog zamjenika predsjedavajuće Bariša Čolak (HDZ BiH), a za drugog zamjenika predsjedavajuće Sredoje Nović (SNSD).

U Interresornu radnu grupu, koju je formirala Parlamentarna skupstina BiH, imenovan je po jedan predstavnik svakog kluba poslanika u Predstavničkom domu, po jedan predstavnik svakog kluba naroda u Domu naroda, te tri predstavnika Vijeća ministara BiH.

Predviđeno je da će u toku procesa Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, po potrebi, konzultirati stručnjake iz nevladinog sektora, Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, akademske zajednice i druge.

Notra.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17