× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
  • NAČELNIK NOVOG TRAVNIKA

Dujo-1068x743.jpg

Nakon što je ne tako davne 2016. godine pokraden na izborima kao kandidat za načelnika, na proteklim Lokalnim izborima u BiH Stjepan Dujo uspio je ostvariti veliku pobjedu i postao novi načelnik Općine Novi Travnik.

Uz razgovoru za Hrvatski Medijski Servis Dujo otkriva postoje li zaista ogromne tenzije između Hrvata i Bošnjaka u ovom mjestu, kako je uspio pridobiti podršku svih relevantnih hrvatskih političkih stranaka u Novom Travniku, kakav je njegov plan za gospodarski oporavak, ali i svoje mišljenje o nerazriješenim izborima u susjednom Travniku i novoj izbornoj krađi u Uskoplju.

Razgovarala: Gabrijela Arapović, Hrvatski Medijski Servis

HMS: U krajnje inovativnoj kampanji pružili ste ruku doslovice svim Novotravničanima; hoće li se to moći kapitalizirati u smislu smanjenja tenzija između Bošnjaka i Hrvata u tom gradu? 

DUJO: Naravno kako je kampanja i program usmjeren prema svima; Novi Travnik zaslužuje konkretnu kampanju i konkretne ideje koje se odnose na svakog stanovnika naše općine. Izborna poruka upravo opisuje cjelovit pristup i vrlo jasno prepoznavanje potreba svih nas koji živimo u Novom Travniku, a i naših ljudi koji se nalaze izvan granica Bosne i Hercegovine. Tenzije između jednih, drugih i trećih ne postoje, one su uvjetovane istupima određenih političkih aktera kojima se daje previše prostora u medijima. Naime, prošla su vremena negativnih propagandi i prikazivanja drugih kao neprijatelja jednog ili drugog naroda; uvjeren sam u pamet i mudrost Novotravničana te da ih nitko više neće moći propagandnim porukama doslovno dovoditi do osjećaja straha zbog nekoga s drugom nacionalnom pripadnošću i slično. Vjerujem kako će se uskoro prepoznati kako svi moramo poštovati jedni druge i gledati naprijed radi opće koristi za sve nas, poštujući se međusobno i uvažavajući određene različitosti.

HMS: Kako komentirate činjenicu da je kandidat bošnjačke stranke Naroda i pravda, Elmedina Konakovića, za načelnika općine ostvario tako dobar rezultat? 

DUJO: Kandidat NiP-a u Novom Travniku imao je intenzivnu kampanju, kako na terenu tako i na svim komunikacijskim kanalima. Zaista jedna jako organizirana kampanja što je i rezultiralo njegovim dobrim rezultatom, kao i lista za Općinsko vijeće s obzirom da je NiP osvojio tri mandata. Abdulaziz Rizvić, inače i predsjednik Islamske zajednice u Novom Travniku, dobio je apsolutnu potporu u ruralnim dijelovima općine Novi Travnik, dok je u urbanom dijelu, odnosno na biračkim mjestima u samom središtu općine, potporu dobio i neovisni kandidat Samir Palić, kandidat SDA, SDP-a, SBB-a, SBiH i DF-a. Po prvi put SDA nije izravno imala svog kandidata, iako su kao stranka u Novom Travniku 12 godina imali načelnika i jako dobru potporu, a bili su i drugi klub u Općinskom vijeću Novi Travnik. Ovaj rezultat može se gledati kao i poruka birača prema dosadašnjem načelniku koji je suvereno vladao općinom i strankom SDA. S obzirom na gore navedeno, naravno da je kandidat NiP-a kao i vjerski službenik imao veliku potporu među biračima, s obzirom kako je i kampanja na terenu bila intenzivnija nego kod drugih kandidata.

HMS: Ne možemo ne primijetiti kako su gotovo sve relevantne hrvatske političke snage u Novom Travniku podržale Vas. Kako komentirate taj, ne baš svakidašnji, čin? 

DUJO: Moram kazati kako je ista potpora od svih stranaka postojala i 2016. godine kada je nedostajalo svega 112 glasova za pobjedu na izborima. 2019. godine preuzeo sam Općinski odbor HDZ-a BiH Novi Travnik s ciljem vrlo jasne političke poruke kako je u Novom Travniku došlo novo vrijeme te da s novim snagama moramo pokušati pokrenuti pozitivne procese, kako za stranku tako i za našu općinu. Kontinuirana suradnja sa svim strankama koje djeluju u Novom Travniku i koje razumiju kako želimo raditi na promjenama u interesu svih nas rezultirala je i potporom za kandidaturu za načelnika općine. Tijekom posljednje godine mandata Općinskog vijeća komunicirali smo sa svim parlamentarnim strankama te smo zahvaljujući potpori drugih stranaka donijeli odluke o pokretanju arbitraže u odnosu na samoproglašeni proračun kao i odluke o nezakonitosti proglašenja proračuna kojima se Općinsko vijeće Novi Travnik vrlo jasno ogradilo od postupanja tadašnjeg načelnika. Moja obveza je i dalje zadržati vrlo jasnu i otvorenu komunikaciju sa svim političkim subjektima u Novom Travniku, a posebice s onima strankama koje su mi dale otvorenu potporu i podršku.

HMS: Kako planirate gospodarski oporaviti Novi Travnik? 

DUJO: Gospodarstvo je ključ razvoja svake lokalne zajednice, moramo biti realni, no, moramo biti i svjesni kako bez kontinuiranog rada i dugoročnog plana ne možemo ostvariti pomak. Male sredine s malim proračunima moraju težiti nadogradnji proračuna, odnosno tražiti nove izvore financiranja za razvojne projekte. Moramo se otvoriti prema drugim uspješnim sredinama, pokrenuti vrlo jasne korake s postojećim gospodarskim sustavom, okrenuti se pozitivnim procesima kroz zajedničko djelovanje lokalne zajednice i gospodarskih subjekata u Novom Travniku. Svjestan sam realnih mogućnosti i stvarnog stanja stvari, no, zaista moramo pokušati raditi na kreiranju novih ideja i na stvaranju novih poslovnih subjekata. Obrt i poduzetništvo mladih jest korak u budućnost, Istina kako je dobrim dijelom i nepoznanica, ali sustavnim pristupom i s vrlo jasnim ciljem vjerujem kako možemo učiniti korak naprijed. Moja obveza je osiguravati dodatna sredstva u proračunu kako bi konkretizirali završetak naših poslovnih zona, kako bi realizirali projekt Poslovnog inkubatora, pokrenuli stvari oko EU fondova i svih drugih dostupnih sredstava viših razina vlasti i međunarodnih organizacija. Na tom putu osnovna stvar je uspjeti iskoristiti našu pamet i znanje u koje sam se uvjerio da postoji u Novom Travniku.

HMS: Što je sa srpskom zajednicom u toj općini? 

DUJO: U općini Novi Travnik sukladno popisu iz 1991. godine živjelo je više od četiri tisuće Srba, dok na provedenom popisu 2013. godine u Novom Travniku živi 367 Srba. Sad je 2020. godina, kao ni za sve druge, tako ni za brojčano stanje Srba u Novom Travniku nemamo točan podatak. Naša općina nastala je 1949. godine, kao najmlađa općina u bivšoj državi, logičan je bio rast broja stanovnika i doseljavanje većeg broja stanovnika i svih dijelova bivše države. Kampanju koju sam imao vrlo jasno je uključivala sve građane naše općine te sam uvjeren kako podrška i srpske zajednice nije izostala. Naime, u više navrata sam kazivao kako isti problemi tište Josipa, Jovana i Senada, odnosno sve nas koji ovdje živimo.

HMS: Kako komentirate političku situaciju u susjednom Travniku: tko bi, po vašem mišljenju, trebao biti novi čelnik Travnika? 

DUJO: Izborni proces u Bosni i Hercegovni je konstruiran kao i sama država Bosna i Hercegovina: dosta nejasno i s puno nedorečenosti. Tijelo koje provodi izbore u Bosni i Hercegovini se ne snalazi u svojoj ulozi, naravno kako je svima jasno kako Izborni zakon Bosne i Hercegovine nije potpun i da u konkretnom slučaju imamo pravnu prazninu, odnosno ne postoje odredbe koje definiraju situaciju koja se dogodila na dan izbora u Travniku. Unatoč tomu, određene političke opcije su krenule s raznim izjavama koje dodatno usložnjavaju travničku priču. Smatram kako je potrebno vrlo brzo djelovanje Središnjeg izbornog povjerenstva, kao i nadležnih tijela vlasti u smislu donošenja izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Krajnje je neodgovorno ponašanje Središnjeg izbornog povjerenstva koje već danima ne daje obrazložnje i ne donosi odluku za Travnik. Potrebno je žurno donijeti odluku o konačnom izboru u Travniku te objaviti službeni rezultat izbora kako bi zainteresirane strane mogle koristiti sve zakonske mogućnosti ukoliko nisu zadovoljni odlukom provedbenog tijela. Naravno, mislim kako bi i Goran Pjeković sigurno bio odličan izbor za Travnik, a ono što je u ovom slučaju važno jest samo da nadležni što prije donesu odluku u interesu Travnika i Travničana.

HMS: U Uskoplju se sada događa nešto slično što ste sami doživjeli i proživjeli ne baš davne 2016. godine; kako će se ta situacija riješiti i što bi HDZ BiH trebao uraditi po tom pitanju?

DUJO: Prije četiri godine nedostajalo mi je 112 glasova, dok je bio poznat podatak o 160 registriranih birača čiji glasački listići nisi prebrojani, uvaženi, dostavljeni i slično. Iskreno,  jako mučno je i prisjetiti se toga i moram priznati kako mi ni malo nije bilo ugodno ponovno prolaziti ovu nepravdu koja se događa Uskoplju i Draženu Matišiću. Neprihvatljivo je da provedbeno tijelo, Središnje izborno povjerenstvo, na takav način kreira rezultate i utječe na živote građana ovih lokalnih zajednica. S druge strane, nikada neću prihvatiti da netko tako jednostavno negira pravo naših građana koji se nalaze privremeno u inozemstvu, poništava njihovo pravo na biranje, na ulaganje žalbe ukoliko su odbijeni itd. SIP ne smije i ne može tek tako dokidati temeljna prava, pravo izbora, pravo na žalbu što se u konkretnom slučaju i događa. Ono što se mora učiniti jeste iskoristit sve zakonske mogućnosti za pravnu bitku i zaštiti prava svih birača, svih naših građana kroz prigovore, žalbe i tužbe. U suradnji s našim iseljenicima možemo graditi i bolje sutra ovdje. Nije lako niti jednostavno uvjeriti ih da sudjeluju u izbornom procesu koji je krajnje kompliciran, od postupka registracije, slanja pošte, prijema pošte, dostavljanja glasačkih listića i svih dodatnih dokumenata a onda tamo netko svojevoljno odluči da ne prihvaća i ne uvažava pravo izbora svih naših državljana. I ovim putem se zahvaljujem svim našim biračima u inozemstvu koji uistinu žele dobro svojoj domovini Bosni i Hercegovini.

HMS: Hoće li vam predstavljati problem u radu to što HDZ BIH nema većinu u Općinskom vijeću?

DUJO: HDZ BiH i HDZ 1990 su osvojili osam mandata u Općinskom vijeću Novi Travnik te čine najbrojniji klub, dok je drugi najbrojniji klub SDA s pet vijećnika, zatim slijede SDP s tri vijećnika, NiP s tri vijećnika, HSS Stjepana Radića s dva vijećnika, Stranka za BiH s dva vijećnika, HSP jedan vijećnik i SBB jedan vijećnik. Nakon službenih rezultata ostvarit ćemo konkretnu komunikaciju sa svim zainteresiranim subjektima koji žele učinkovit i stvaran rad u Općinskom vijeću Novi Travnik. Pojedini politčki predstavnici su već pokrenuli i pozvali sve bošnjačke stranke u jedan klub kako bi ostvarili većinu. HDZ BiH u ovom slučaju ima namjeru raditi u interesu svih građana u Novom Travniku te shodno dosadašnjim porukama i ciljevima razgovarat ćemo otvoreno s onim politčkim strankama koje će gledati interes Novog Travnika i Novotravničana. /HMS/

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
  • NAČELNIK NOVOG TRAVNIKA

Dujo-1068x743.jpg

Nakon što je ne tako davne 2016. godine pokraden na izborima kao kandidat za načelnika, na proteklim Lokalnim izborima u BiH Stjepan Dujo uspio je ostvariti veliku pobjedu i postao novi načelnik Općine Novi Travnik.

Uz razgovoru za Hrvatski Medijski Servis Dujo otkriva postoje li zaista ogromne tenzije između Hrvata i Bošnjaka u ovom mjestu, kako je uspio pridobiti podršku svih relevantnih hrvatskih političkih stranaka u Novom Travniku, kakav je njegov plan za gospodarski oporavak, ali i svoje mišljenje o nerazriješenim izborima u susjednom Travniku i novoj izbornoj krađi u Uskoplju.

Razgovarala: Gabrijela Arapović, Hrvatski Medijski Servis

HMS: U krajnje inovativnoj kampanji pružili ste ruku doslovice svim Novotravničanima; hoće li se to moći kapitalizirati u smislu smanjenja tenzija između Bošnjaka i Hrvata u tom gradu? 

DUJO: Naravno kako je kampanja i program usmjeren prema svima; Novi Travnik zaslužuje konkretnu kampanju i konkretne ideje koje se odnose na svakog stanovnika naše općine. Izborna poruka upravo opisuje cjelovit pristup i vrlo jasno prepoznavanje potreba svih nas koji živimo u Novom Travniku, a i naših ljudi koji se nalaze izvan granica Bosne i Hercegovine. Tenzije između jednih, drugih i trećih ne postoje, one su uvjetovane istupima određenih političkih aktera kojima se daje previše prostora u medijima. Naime, prošla su vremena negativnih propagandi i prikazivanja drugih kao neprijatelja jednog ili drugog naroda; uvjeren sam u pamet i mudrost Novotravničana te da ih nitko više neće moći propagandnim porukama doslovno dovoditi do osjećaja straha zbog nekoga s drugom nacionalnom pripadnošću i slično. Vjerujem kako će se uskoro prepoznati kako svi moramo poštovati jedni druge i gledati naprijed radi opće koristi za sve nas, poštujući se međusobno i uvažavajući određene različitosti.

HMS: Kako komentirate činjenicu da je kandidat bošnjačke stranke Naroda i pravda, Elmedina Konakovića, za načelnika općine ostvario tako dobar rezultat? 

DUJO: Kandidat NiP-a u Novom Travniku imao je intenzivnu kampanju, kako na terenu tako i na svim komunikacijskim kanalima. Zaista jedna jako organizirana kampanja što je i rezultiralo njegovim dobrim rezultatom, kao i lista za Općinsko vijeće s obzirom da je NiP osvojio tri mandata. Abdulaziz Rizvić, inače i predsjednik Islamske zajednice u Novom Travniku, dobio je apsolutnu potporu u ruralnim dijelovima općine Novi Travnik, dok je u urbanom dijelu, odnosno na biračkim mjestima u samom središtu općine, potporu dobio i neovisni kandidat Samir Palić, kandidat SDA, SDP-a, SBB-a, SBiH i DF-a. Po prvi put SDA nije izravno imala svog kandidata, iako su kao stranka u Novom Travniku 12 godina imali načelnika i jako dobru potporu, a bili su i drugi klub u Općinskom vijeću Novi Travnik. Ovaj rezultat može se gledati kao i poruka birača prema dosadašnjem načelniku koji je suvereno vladao općinom i strankom SDA. S obzirom na gore navedeno, naravno da je kandidat NiP-a kao i vjerski službenik imao veliku potporu među biračima, s obzirom kako je i kampanja na terenu bila intenzivnija nego kod drugih kandidata.

HMS: Ne možemo ne primijetiti kako su gotovo sve relevantne hrvatske političke snage u Novom Travniku podržale Vas. Kako komentirate taj, ne baš svakidašnji, čin? 

DUJO: Moram kazati kako je ista potpora od svih stranaka postojala i 2016. godine kada je nedostajalo svega 112 glasova za pobjedu na izborima. 2019. godine preuzeo sam Općinski odbor HDZ-a BiH Novi Travnik s ciljem vrlo jasne političke poruke kako je u Novom Travniku došlo novo vrijeme te da s novim snagama moramo pokušati pokrenuti pozitivne procese, kako za stranku tako i za našu općinu. Kontinuirana suradnja sa svim strankama koje djeluju u Novom Travniku i koje razumiju kako želimo raditi na promjenama u interesu svih nas rezultirala je i potporom za kandidaturu za načelnika općine. Tijekom posljednje godine mandata Općinskog vijeća komunicirali smo sa svim parlamentarnim strankama te smo zahvaljujući potpori drugih stranaka donijeli odluke o pokretanju arbitraže u odnosu na samoproglašeni proračun kao i odluke o nezakonitosti proglašenja proračuna kojima se Općinsko vijeće Novi Travnik vrlo jasno ogradilo od postupanja tadašnjeg načelnika. Moja obveza je i dalje zadržati vrlo jasnu i otvorenu komunikaciju sa svim političkim subjektima u Novom Travniku, a posebice s onima strankama koje su mi dale otvorenu potporu i podršku.

HMS: Kako planirate gospodarski oporaviti Novi Travnik? 

DUJO: Gospodarstvo je ključ razvoja svake lokalne zajednice, moramo biti realni, no, moramo biti i svjesni kako bez kontinuiranog rada i dugoročnog plana ne možemo ostvariti pomak. Male sredine s malim proračunima moraju težiti nadogradnji proračuna, odnosno tražiti nove izvore financiranja za razvojne projekte. Moramo se otvoriti prema drugim uspješnim sredinama, pokrenuti vrlo jasne korake s postojećim gospodarskim sustavom, okrenuti se pozitivnim procesima kroz zajedničko djelovanje lokalne zajednice i gospodarskih subjekata u Novom Travniku. Svjestan sam realnih mogućnosti i stvarnog stanja stvari, no, zaista moramo pokušati raditi na kreiranju novih ideja i na stvaranju novih poslovnih subjekata. Obrt i poduzetništvo mladih jest korak u budućnost, Istina kako je dobrim dijelom i nepoznanica, ali sustavnim pristupom i s vrlo jasnim ciljem vjerujem kako možemo učiniti korak naprijed. Moja obveza je osiguravati dodatna sredstva u proračunu kako bi konkretizirali završetak naših poslovnih zona, kako bi realizirali projekt Poslovnog inkubatora, pokrenuli stvari oko EU fondova i svih drugih dostupnih sredstava viših razina vlasti i međunarodnih organizacija. Na tom putu osnovna stvar je uspjeti iskoristiti našu pamet i znanje u koje sam se uvjerio da postoji u Novom Travniku.

HMS: Što je sa srpskom zajednicom u toj općini? 

DUJO: U općini Novi Travnik sukladno popisu iz 1991. godine živjelo je više od četiri tisuće Srba, dok na provedenom popisu 2013. godine u Novom Travniku živi 367 Srba. Sad je 2020. godina, kao ni za sve druge, tako ni za brojčano stanje Srba u Novom Travniku nemamo točan podatak. Naša općina nastala je 1949. godine, kao najmlađa općina u bivšoj državi, logičan je bio rast broja stanovnika i doseljavanje većeg broja stanovnika i svih dijelova bivše države. Kampanju koju sam imao vrlo jasno je uključivala sve građane naše općine te sam uvjeren kako podrška i srpske zajednice nije izostala. Naime, u više navrata sam kazivao kako isti problemi tište Josipa, Jovana i Senada, odnosno sve nas koji ovdje živimo.

HMS: Kako komentirate političku situaciju u susjednom Travniku: tko bi, po vašem mišljenju, trebao biti novi čelnik Travnika? 

DUJO: Izborni proces u Bosni i Hercegovni je konstruiran kao i sama država Bosna i Hercegovina: dosta nejasno i s puno nedorečenosti. Tijelo koje provodi izbore u Bosni i Hercegovini se ne snalazi u svojoj ulozi, naravno kako je svima jasno kako Izborni zakon Bosne i Hercegovine nije potpun i da u konkretnom slučaju imamo pravnu prazninu, odnosno ne postoje odredbe koje definiraju situaciju koja se dogodila na dan izbora u Travniku. Unatoč tomu, određene političke opcije su krenule s raznim izjavama koje dodatno usložnjavaju travničku priču. Smatram kako je potrebno vrlo brzo djelovanje Središnjeg izbornog povjerenstva, kao i nadležnih tijela vlasti u smislu donošenja izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Krajnje je neodgovorno ponašanje Središnjeg izbornog povjerenstva koje već danima ne daje obrazložnje i ne donosi odluku za Travnik. Potrebno je žurno donijeti odluku o konačnom izboru u Travniku te objaviti službeni rezultat izbora kako bi zainteresirane strane mogle koristiti sve zakonske mogućnosti ukoliko nisu zadovoljni odlukom provedbenog tijela. Naravno, mislim kako bi i Goran Pjeković sigurno bio odličan izbor za Travnik, a ono što je u ovom slučaju važno jest samo da nadležni što prije donesu odluku u interesu Travnika i Travničana.

HMS: U Uskoplju se sada događa nešto slično što ste sami doživjeli i proživjeli ne baš davne 2016. godine; kako će se ta situacija riješiti i što bi HDZ BiH trebao uraditi po tom pitanju?

DUJO: Prije četiri godine nedostajalo mi je 112 glasova, dok je bio poznat podatak o 160 registriranih birača čiji glasački listići nisi prebrojani, uvaženi, dostavljeni i slično. Iskreno,  jako mučno je i prisjetiti se toga i moram priznati kako mi ni malo nije bilo ugodno ponovno prolaziti ovu nepravdu koja se događa Uskoplju i Draženu Matišiću. Neprihvatljivo je da provedbeno tijelo, Središnje izborno povjerenstvo, na takav način kreira rezultate i utječe na živote građana ovih lokalnih zajednica. S druge strane, nikada neću prihvatiti da netko tako jednostavno negira pravo naših građana koji se nalaze privremeno u inozemstvu, poništava njihovo pravo na biranje, na ulaganje žalbe ukoliko su odbijeni itd. SIP ne smije i ne može tek tako dokidati temeljna prava, pravo izbora, pravo na žalbu što se u konkretnom slučaju i događa. Ono što se mora učiniti jeste iskoristit sve zakonske mogućnosti za pravnu bitku i zaštiti prava svih birača, svih naših građana kroz prigovore, žalbe i tužbe. U suradnji s našim iseljenicima možemo graditi i bolje sutra ovdje. Nije lako niti jednostavno uvjeriti ih da sudjeluju u izbornom procesu koji je krajnje kompliciran, od postupka registracije, slanja pošte, prijema pošte, dostavljanja glasačkih listića i svih dodatnih dokumenata a onda tamo netko svojevoljno odluči da ne prihvaća i ne uvažava pravo izbora svih naših državljana. I ovim putem se zahvaljujem svim našim biračima u inozemstvu koji uistinu žele dobro svojoj domovini Bosni i Hercegovini.

HMS: Hoće li vam predstavljati problem u radu to što HDZ BIH nema većinu u Općinskom vijeću?

DUJO: HDZ BiH i HDZ 1990 su osvojili osam mandata u Općinskom vijeću Novi Travnik te čine najbrojniji klub, dok je drugi najbrojniji klub SDA s pet vijećnika, zatim slijede SDP s tri vijećnika, NiP s tri vijećnika, HSS Stjepana Radića s dva vijećnika, Stranka za BiH s dva vijećnika, HSP jedan vijećnik i SBB jedan vijećnik. Nakon službenih rezultata ostvarit ćemo konkretnu komunikaciju sa svim zainteresiranim subjektima koji žele učinkovit i stvaran rad u Općinskom vijeću Novi Travnik. Pojedini politčki predstavnici su već pokrenuli i pozvali sve bošnjačke stranke u jedan klub kako bi ostvarili većinu. HDZ BiH u ovom slučaju ima namjeru raditi u interesu svih građana u Novom Travniku te shodno dosadašnjim porukama i ciljevima razgovarat ćemo otvoreno s onim politčkim strankama koje će gledati interes Novog Travnika i Novotravničana. /HMS/

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.