ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Nakon sastanka u Zagrebu

dodik_fena.zg.jpg

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je za "Pink" da je s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom te zemlje Andrejem Plenkovićem otvoreno razgovarao o brojnim pitanjima i pitanjima u BiH za koja je Hrvatska zainteresirana.

 Hrvatska je, kao i Srbija, potpisala Daytonski mirovni sporazum pa je, samim tim, i garant provođenja tog sporazuma. Međunarodna zajednica je putem Vijeća za implementaciju mira u BiH izbacila i Srbiju i Hrvatsku iz procesa odlučivanja o Bosni i Hercegovini i tako diskvalificirala da se na pravi način odlučuje, konsenzusom. U to vijeće je ušla i Turska, koja promovira interese muslimana - rekao je Dodik.

Podsjetio je da još nije formirana Vlada Federacije, što najviše pogađa Hrvate, jer nisu u stanju dobiti pomoć i ono što im pripada. Rekao je da je Hrvatima u Vladi Federacije BiH uskraćeno pravo da ne budu preglasani i da je to "uradio Ured visokog predstavnika u BiH".

- To je sve frustriralo Hrvate. Onda se Hrvatskoj dogodilo i to da se, u procesu ulaska u Europsku uniju, Hrvatska morala da se odrekne utjecaja i pomoći Hrvatima u BiH i da tu pomoć svede na humanitarno-socijalnu dimenziju. I to je upravo period kada su muslimani u BiH najviše uradili na razvlašćivanju Hrvata od strane muslimana - kazao je.

Dodik je naveo da je to iskoristila i međunarodna zajednica da bi promovirala princip građanske Bosne i Hercegovine u kojoj bi vladao princip jedan čovjek - jedan glas, koji bi omogućio potpunu dominaciju Bošnjaka, "a mi ostali, Srbi i Hrvati bi bili nekakva raja".

Dodik je kazao kako je takve tendencije prepoznala vlast u Zagrebu, što je zaključio iz razgovora s Milanovićem i Plenkovićem.

- Prvi put sam jučer u Zagrebu od svojih sugovornika čuo interes da se zaštiti konstitutivnost Hrvata, a da bi zaštitili njihova kolektivna prava, moraju zaštititi i konstitutivnost nas, Srba, sviđalo se to njima ili ne. Kao što smo i mi odlučni da zaštitimo kolektivna prava Hrvata u RS-u i da to suprotstavimo individualno-građanskom, liberalnom konceptu, koji ne donosi nikakvu stabilnost Bosni i Hercegovini. Jučer sam prvi put čuo i kritike na rad visokog predstavnika u BiH i značajno je da je to došlo od predsjednika i premijera jedne zemlje članice Europske unije i NATO-a, koji su rekli da je visoki predstavnik učinio zlo u Bosni i Hercegovini - rekao je, između ostalog, Dodik za TV "Pink".

 

 

izvor: dnevnik.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17