ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
Markić ponos Kandije i Bugojna
Kako bi odali počast herojima Domovinskog rata koji su svoje živote dali za obranu Hrvatske ali i  BiH te svojom hrabrošću i vještinama udarili temelje moderne hrvatske vojske, predstavnici Ministarstva obrane RH odlučili su se preimovati različite objekte i dati im imena heroja Domovinskog rata.

Prvo u nizu preimenovanja dogodilo se uoči 25. obljetnice akcije „Oluja“. Vojni poligon Crvena zemlja kod Knina preimenovan je u poligon  Josip Markić, točno na 25. godišnjicu pogibije ovog iznimnog mladića podrijetlom iz Bugojna iz hrvatske povratničke župe Kandija, u ratu do temelja spaljene, a u kojoj je rođen i odrastao.

Josip Markić, poginuo je 03. kolovoza 1995. godine na koti Lisina s koje se kontrolirao put Grahovo- Livno. U vrijeme pogibije imao je samo 23 godine. Rat ga je zatekao na službi u JNA te se odmah stavio na raspolaganje obrani Hrvatske od srpske agresije, najprije kao pripadnik HOS-a, a potom je prešao u 4. Gardijsku brigadu gdje se pod zapovijedanjem legendarskog Andrije Matijaša Pauka posebno istakao u akcijama oslobađanja hrvatskog juga. 

Nakon što je kratko bio pripadnik 116 Brigade HV-a, ponovno se vraća u splitsku 4. Gardijsku, a zbog iznimnog doprinosa u akciji „Zima 94.“ postoje dozapovjednik izviđačke satnije „Odlikaši“. Ratno iskustvo Markić je dograđivao kao pripadnik prve generacije središta za obuku Šepurine u kojem je, uz ostalo,  završio i  padobransku obuku.

„Svaki narod želi imati ovakvog čovjeka i vojnika“, istaknuo je prilikom svečanosti imenovanja vojnog poligona kraj Knina imenom Josipa Markića, umirovljeni bojnik Tonči Karaman, ratni zapovjednik izviđačke satnije 4. GB. Markića njegovi suborci pamte po hrabrosti i poštenju ali i nadljudskim naporima u zauzimanju i očuvanju strateški važne kote Lisina na kojoj je poginuo. Njegova pogibija nije zaustavila njegove suborce, dva dana poslije definitivno su porazili srpskog agresora i ušli u Knin.

Ponos na ulogu koju je odigrao u Domovinskom ratu Josip Markić, ali i tuga zbog prerane smrti, mogli su se vidjeti na licima  njegovih suboraca te obitelji, sestre Marije Radica te brata Ivana Markića koji se baš poput Josipa ratnih 90-ih stavio u obranu Hrvatske, napustivši siguran posao u Švicarskoj.

„Iznimno sam tužna ali i ponosna. Ovakvu čast možete zaslužiti samo na jedan način, ako svoj život položite na oltar Domovine. Moj brat je to učinio, a ja sam danas, iako neizmjerno tužna, ujedno i zahvalna svima koji su prepoznali njegov doprinos i žrtvu“, riječi su Marije Radica, sestre heroja Domovinskog rata Josipa Markića sa svečanosti imenovanja vojnog poligona kraj Knina koji odnedavno nosi njegovo ime.

Ponos na heroja Markića nisu krili ni pripadnici 104. Brigade HVO-a „Eugen Kvaternik“ iz Bugojna, Markićevog rodnog mjesta.

„Markić je ponos naše Kandije, Bugojna, Herceg- Bosne i Hrvatske“, kazao nam je Miroslav Zelić koji je sa nekolicinom pripadnika Brigade HVO-a iz Bugojna također bio na svečanosti u Kninu potvrđujući još jednom kako je jedan Domovinski rat, iako se vodio u dvoje domovine, Hrvatskoj i BiH. Neke od njegovih najčasnijih stranica ispisali su heroji podrijetlom iz BiH poput Josipa Markića.

Četvrt stoljeća poslije RH pronašla je načina odužiti im se. U BiH za Josipa Markića, njegovu hrabrost i nesebičnu žrtvu još uvijek znaju tek malobrojni, iako je poginuo oslobađajući i BiH od srpskog agresora.

Ana Popović

  

 

 

 

 

 

 

 

0
0
0
s2sdefault
  • mix pelet
  • ecos 5

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17