ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
Hidroelektrane

hidroc gradnja

FOTO: Arhiv

WWF Adria pozdravlja odluku Parlamenta Federacije BiH o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana. Istovremeno izražavamo žaljenje odlukom Narodne skupštine Republike Srpske te ih pozivamo na ponovno razmatranje ovog pitanja.

 

Prošli je tjedan Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio Deklaraciju o zaštiti rijeka i donio znamenitu odluku o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na području Federacije. Ovaj tjedan činilo se kako će isto usvojiti i Narodna skupština Republike Srpske. Nažalost, oni nisu imali dovoljno hrabrosti.

Godinama već organizacije civilnog društva u Bosni i Hercegovini upozoravaju na problem malih hidroelektrana i štetu koju imaju za prirodu i ljude. Mediji i društvene mreže pretrpani su slikama suhih korita i uništenih rijeka. Milijuni eura slijevaju se na račune privatnih investitora u male hidroelektrane, a istovremeno ih nitko ne poziva na odgovornost za svu štetu koju su napravili.

Ljudi diljem BiH dižu glas za zaštitu svojih rijeka i upozoravaju vlasti na budućnost koja nas očekuje ako se dopusti izgradnja više od 400 planiranih malih hidroelektrana diljem zemlje. Niti jedna rijeka ne bi bila pošteđena. Stručne analize jasno govore o svim negativnim utjecajima malih hidroelektrana na prirodu, a i razotkrivaju milijunske financijske gubitke koje snosi cijelo društvo zbog poticanja ove devastacije. Zar je moguće da su interesi šačice privilegiranih pojedinaca jači od volje naroda i argumenata struke?

Odluka Parlamenta Federacije odjeknula je glasno diljem Bosne i Hercegovine, ali i šire. Bio je to trenutak kada su predstavnici građana Federacije odlučili svrstati se uz narod koji već godinama traži pravdu i bori se za zaštitu svojih rijeka. Stoga pozdravljamo tu odluku i nadamo se kako će nastaviti u takvom pozitivnom smjeru i kako će Vlada Federacije BiH što prije provesti to u djelo. Ovo je prilika da naša zemlja postavi smjernice i za druge zemlje u regiji koje se muče s istim problemom”, poručuje Đorđe Stefanović iz WWF Adria.

I taman kada se činilo kako će i Republika Srpska učiniti isto, dogovor je izostao. Kako je moguće da se poslanici Narodne skupštine RS nisu mogli opredijeliti za svoje građane i interese cijele zemlje?

 


Ovo nije kraj priče u Republici Srpskoj. I dok se poslanici nisu mogli složiti, činjenica da se o malim hidroelektranama raspravljalo u Narodnoj skupštini ohrabruje. Mi ne odustajemo i dalje ćemo inzistirati na zaustavljanju izgradnje malih hidroelektrana i ukidanju poticaja za iste. Isto očekujemo i od predstavnika vlasti te im ovim putem poručujemo kako ćemo pomno pratiti njihov rad i odluke, te ćemo ih spremno podsjetiti na sva dana obećanja. Stoga pozivamo predstavnike vlasti oba entiteta da nastave raditi na rješavanju ovog problema i budu dovoljno hrabri poslušati glas naroda i struke”, zaključuje Stefanović, stoji u priopćenju.

0
0
0
s2sdefault
  • tk elliptic davis cup turnir
  • Ecos 4

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17