ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Vijeće ministara

vijece ministara maske

Vijeće ministara BiH danas je na izvanrednoj telefonskoj sjednici donijelo Odluku o obveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg na godinu dana, počevši od 1. lipnja ove godine, s ciljem suzbijanja posljedica pandemije novog virusa korona po ekonomiju u BiH.

S obzirom na otežano poslovanje bh. kompanija, uzrokovano pandemijom novog virusa korona, na ovaj način se želi pomoći domaćim kompanijama u dobijanju poslova u postupcima javnih nabavki, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Prema odluci, prilikom obračuna cijena ponuda, u svrhu njihovog poređenja, ugovorni organ je obvezan umanjiti cijene domaćih ponuda za preferencijalni faktor domaćeg od 30 posto u postupcima javnih nabavki kod kojih je objavljeno obavještenje o nabavci ili upućen poziv kandidatima/ponuđačima za postupke koji nemaju obavještenje o nabavci u periodu od 1. lipnja 2020. do 1. srpnja 2021. godine.

U skladu sa ovom odlukom, domaće ponude su one koje podnose pravna ili fizička lica sa sjedištem u Bosni i Hercegovini i koja su registrirana u skladu sa zakonima u BiH i kod kojih u slučaju ugovora o nabavkama roba, najmanje 50 posto ukupne vrijednosti od ponuđenih roba imaju porijeklo iz BiH, a u slučaju ugovora o uslugama i radovima, najmanje 50 posto radne snage za izvršenje ugovora su rezidenti iz Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara BiH je u četvrtak na 6. redovitoj sjednici zadužilo Agenciju za javne nabavke da pripremi spomenutu odluku, navodi se u priopćenju.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17