Zakon spasa
 
cavara 595x340
 
Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara potpisao je danas Ukaz o proglašenju Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskim posljedica uzrokovanih pandemijom. Ukaz je usvojen od strane Parlamenta na sjednici Zastupničkogdoma 23.travnja i sjednici Doma naroda, održanoj prije 2 dana.
 
Zakon će biti objavljen u petak 8.svibnja u Službenim novimama FBiH, a bit će na snazi od subote pa do 60 dana nakon prestanka stanja prirodne nesreće, saopćili su iz Ureda predsjednika FBiH.

Zakon, između ostalog, predviđa subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja, obustavu obračuna i plaćanje zatezne kamate na javne prihode, prekid svih upravnih, parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, kao i uspostavu garancijskog fonda.

Nakon što zakon stupi na snagu, firme će moći predati zahtjev za pomoć iz stavke 4 ovog zakona, s dokazom o padu prometa za minimum 20 posto u odnosu na isti mjesec 2019.godine.

Stav opozicije prema korona-zakonu nije pozitivan. Opozicija je ocijenila da je zakon zakasnio i da nije dovoljno dobar, uz opasku da spašava javni sektor i dodatno motivira poslodavce da otpuštaju radnike.

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault
  • Ecos3

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17