ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
"Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom"

tunel-pelješki-702x336.jpeg

Projekt “Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom”, koji uključuje izgradnju Pelješkog mosta s pristupnim cestama te izgradnju obilaznice Stona, u punom je građevinskom pogonu usprkos trenutnoj situaciji s koronavirusom, priopćili su u četvrtak iz Hrvatskih cesta.

Na gradilištu je trenutno 614 radnika, a radovi se odvijaju uz sve mjere zaštite i predostrožnosti koje je propisao nacionalni stožer civilne zaštite.

Proteklog tjedna radnici tvrtke Strabag započeli su radove na probijanju glavne cijevi tunela Debeli brijeg na predjelu Dančanje, a paralelno se odvijaju radovi na trasi od tunela do spoja s postojećom cestom D414 koja ide preko otoka Pelješca. Tunel je dug 2.467 metara, a kopa se u sklopu radova na izgradnji 2. dionice pristupne ceste mostu.

“Radi se o prvoj fazi projekta čijom realizacijom će se most spojiti s državnom cestom. Ukupna dužina te dionice iznosi 12,1 km od čega Strabag izvodi radove na dužini od 10,46 km dok će radove na ostalom dijelu pristupne ceste izvesti tvrtka CRBC u sklopu radova na Pelješkom mostu”, istaknuo je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, dodavši da svi projekti vezani uz gradnju Pelješkog mosta i pristupnih cesta napreduju jako dobro.

Nadalje, križanja s postojećim državnim cestama i to s D8 na predjelu Duboka te D414 na predjelu Zaradeže bit će izvedena kao denivelirana, što će omogućiti veću sigurnost i bolji protok prometa. Na trasi pristupne ceste, osim tunela Debeli brijeg koji pored glavne tunelske cijevi ima i servisnu cijev, izvode se još jedan tunel, vijadukt i dva mosta.

Zajednica ponuditelja Strabag AG i Strabag d.o.o., koji su  uvedeni  u posao sredinom studenog 2019. godine, izgradnju dionice Duboka – Sparagovići/Zaradeže, odnosno pristup do postojeće cestovne mreže sa strane kopna i s pelješke strane odraditi će za 478,3 milijuna kuna (bez PDV-a), s rokom dovršetka od 33 mjeseca, piše Hina.

S druge strane, Avax S.A., koji gradi stonsku obilaznicu, odnosno poddionice Sparagovići/Zaradeže – Prapratno i Prapratno – Doli, ukupne duljine 18 km i ugovorene vrijednosti posla 511,5 milijuna kuna (bez PDV-a), sukladno usvojenom vremenskom planu pri dovršetku je radova probijanja trase te čišćenja linije zahvata od šiblja i stabala u punoj širini na svim dionicama trase.

Započeli su i zemljani radovi na trasi te pripremni radovi izvedbe portala tunela Polakovica i Supava. Prva poddionica Sparagovići/Zaradeže – Prapratno sadržavat će jedan vijadukt, dok će se druga poddionica Prapratno – Doli sastojati od dva tunela i mosta. Materijal i strojevi dovezeni su na gradilište i spremni su za početak proizvodnje, a očekivani dovršetak te dionice je 28 mjeseci.

Na gradilištu Pelješkog mosta napreduje gradnja stupova sukladno usvojenom vremenskom planu. U tvorničkim pogonima ZPMC-a i CRBBG-a završena je proizvodnja prvih segmenata čelične rasponske konstrukcije (29 komada) koji su već pristigli na gradilište mosta Pelješac, zajedno sa drugim dijelovima. Oni obuhvaćaju dostavu baznih segmenata središnjih stupova u moru te određenih segmenata čelične rasponske konstrukcije predviđenih za bočni dio mosta. Na kopnenoj strani gradilišta u tijeku je montaža segmenata čelične rasponske konstrukcije na potporne skele, dok se na Pelješcu izvode radovi na postavljanju potpornih skela između „S 13“ i „U 14“.

Ukupna duljina trase projekta iznosi 32 kilometra, od mjesta Duboka do mjesta Doli i zaobići će Neumski koridor, zaključuje HINA.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17