Intervju za Večernji list

 feliks kres art

Slučajevi poslijeratnih ubojstava u SBŽ aktivni su

Večernji list, intervju s  Feliksom Vidovićem, ministrom unutarnjih poslova Srednjobosanske županije

       VL: Projekt gradnje nove zgrade Policijske stanice u naselju Polje u Kreševu s kojim se započelo prošle godine, krenulo je sasvim neočekivanim tijekom. Prilikom izvođenja radova pronađena je 100 godina skrivana nekropola stećaka, koja prema procjeni stručnjaka datira s kraja 12 i početka 13 stoljeća,  a za koju se vjerovalo da je nepovratno uništena. Uslijedile su brojne reakcije, od pojedinih „stručnjaka“ do medija. U nekima od njih MUP i Vladu SBŽ kao investitora radova optužuje se da uništava neprocjenjivo kulturno naslijeđe.  Koliko je u takvim optužbama istine, za početak da li bi se uopće saznalo da nekropola  nije uništena već da  još postoji, da se nije započelo s radovima na izgradnji Policijske stanice?

         Vidović: U pitanju je nekropola stećaka koja se vodila kao „uništena“. Na samom početku radova izgradnje  PS Kreševo se naišlo na stećke ispod površine tla, nakon čega sU radovi obustavljeni te su,  sukladno pozitivnim zakonskim propisima,  obavještene mjerodavne institucije po čijm striktnim uputama se nastavilo s arheološkim istraživanjima. Žalosti me situacija da očigledno živimo u sustavu u kojemu  mediji  više vjeruju  samozvanim „stručnjacima“ koji nemaju nikakve veze sa arheologijom i pri tome se lažno predstavljaju da nastupaju ispred nepostojeće  udruge građana , u ovom slučaju „Društva za zaštitu kulturno povijesnog naslijeđa Kreševo“ koja nema članstvo niti je ikada aktivno djelovala. Nažalost, mediji su više pažnje posvetili fizičkoj osobi bez ikakvog referentnog formalnog obrazovanja nego čitavom nizu stručnjaka uključenih u ovaj proces, počevši od Županijskog Zavoda za zaštitu kulturno povijesnog naslijeđa, Arheološkog muzeja u Travniku do stručnjaka sa  sveučilišta u Sarajevu.

         VL: Budući da su tručnjaci uključeni kako kažete odmah nakon otkrića prvih stećaka u Polju,  koliko o njihovim nalazima i mišljenjima zapravo ovisi nastavak gradnje Policijske stanice u Kreševu?

         Vidović: Struka je apsolutno uključena u proces od samog početka tako da se sve aktivnosti provode po preciznim uputama Županijskog zavoda   za zaštitu kulturnog povijesnog naslijeđa koje stručnjaci Zavoda daju  nakon urađenog arheološkog elaborata po pojedinim fazama.

          VL: Je li moguće sagraditi Policijsku stanicu i ujedno sačuvati vrijedno arheološko nalazište u Polju, možemo li očekivati situaciju da jednog dana policija u Kreševu, uz redovite zadatke, čuva i vrijednu nekropolu stećaka, a znajući kako su mnoge od njih uništene, opreza nikad naodmet?

            Vidović: Naravno da je moguće, to i jeste primarni cilj nas kao investitora, lokalne zajednice i svih relevantnih i mjerodavnih institucija uključenih u proces. Imamo čitav niz primjera po  svijetu gdje su  izgrađeni objekti na primjereno ispitanoj i na prikladan način zbrinutoj arheološkoj građi. Takvi se primjeri  se predstavljaju  kao vrhunska turistička atrakcija. Očigledno je takvo što problem samo u BiH gdje destruktivne snage pokušavaju  opstruirati ovaj, za lokalno zajedništvo potencijalno vrhunski projekat.

         VL: Ostavimo nakratko arheološka nalazišta po strani, zadatak MUP-a je brinuti o sigurnosti stanovništva i njihove imovine. Kako biste ocijenili trenutačno stanje sigurnosti u SBŽ?

      Vidović: Imajući u vidu sve sigurnosne pokazatelje sigurnosno stanje bi se moglo ocijeniti zadovoljavajućim.

       VL: Iz izvješća o stanju sigurnosti na području SBŽ u prošloj godini vidljivo je da su sva najteža krivična djela koja su se dogodila u 2019.-oj, a riječ je dakako o ubojstvima, rasvijetljena. To je naravno za svaku pohvalu, ali ima li aktivnosti u smjeru da se i ubojstva iz ranijih godina, počevši od poslijeratnih, rasvijetle?

        VL: Raduje me činjenica da svjedočimo pozitivnim trendovima kada je u pitanju sigurnost u SBŽ. Nažalost taj dojam kvari činjenica da je ostalo neriješenih slučajeva ubojstava iz poslijeratnih vremena. Konkretni predmeti su još uvijek aktivni kod FUP-a, te se nadam da će počinitelji biti otkriveni i procesuirani.

           VL: Koji su to trenutačno najveći sigurnosni izazovi u SBŽ s kojima se MUP suočava?

        Vidović: Sigurnosnih izazova nikada ne manjka, trenutačno je to svakako „migrantska kriza“, suzbijanje trgovine opojnim sredstvima, interresorna suradnja po pitanju vršnjačkog nasilja, cyber kriminal.

Matija Perić

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17