KIVI – VITAMINSKO ČUDO KOJE LIJEČI
Kivi je pun hranjivih tvari kao što su vitamin C, vitamin K, vitamin E, folna kiselina i kalij. Također sadrže antioksidanse i dobar je izvor vlakana. Male crne sjemenke su jestive, kao i kora. Nije ugodna za jelo i većina ljudi guli kivije. Zahvaljujući raznim lokacijama na kojima se uzgaja, kivi je dostupan na tržištu cijele godine.
Kivi jača imunitet, regulira krvni tlak i probavu, pomaže u liječenju respiratornih bolesti, glavobolje i stresa. Vrlo je ukusan i zdrav, prava je riznica vitamina, kao i minerala – kalija, kalcija, fosfora, magnezija i željeza.
Redovnim konzumiranjem svježeg kivija smanjuje se količina triglicerida u krvi za 15 posto, a ovo blagotvorno voće pomaže i u zacjeljivanju rana, održavanju zdravlja kostiju, zuba i desni, te kod apsorpcije željeza, a pozitivno djeluje i na probavni sustav,jer održava ravnotežu između korisnih i štetnih bakterija u crijevima. Zbog bogatog sadržaja vitamina C i voćnih kiselina, kivi je čest sastojak proizvoda za njegu lica i tijela. Štiti kožu od isušivanja i čini je baršunastom i nježnom, regulira lučenje masnoće, sužava proširene pore i usporava starenje.
Napomena: Iako je svjež kivi vrlo koristan, posebno tijekom zime, preporučuje se oprez, jer prevelika količina ovog voća može izazvati alergiju. Savjetuje se najviše dva-tri komada dnevno.
- Pomaže u liječenju astme zbog vitamina C i antioksidansa. Ovo je jedna od najpoznatijih prednosti kivija. Kivi, kao i sve ostale namirnice s visokim udjelom vitamina C, ublažava kašalj, kihanje i olakšava iskašljavanje. Može pomoći u ublažavanju simptoma astme i ubrzati oporavak od gripe i prehlade.
- Potiče probavu zbog velike količine vlakana i enzima.
- Jača imunološki sustav jer obiluje vitaminom C. Samo jedna šalica kivija sadrži oko 273% preporučene dnevne doze.
- Smanjuje rizik od drugih zdravstvenih oboljenja. Antioksidansi ublažavaju stres, koji dovodi do raznih oboljenja, pogotovo kardiovaskularnog sustava.
- Snižava krvni tlak. Kivi sadrži bioaktivne tvari koje mogu sniziti krvni tlak i u konačnici, zaštititi od moždanog i srčanog udara. Kivi sadrži visoki udio vitamina C, polifenola i kalija, zbog čega pomaže u prevenciji krvnih ugrušaka, pospješuje rad srca i smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze. Za razliku od aspirina, kivi rizik od nastanka krvnih ugrušaka smanjuje bez negativnih posljedica.
- Pospješuje zdravlje očiju. Kivi sadrži lutein i zeaksantin, dva spoja za koja je dokazano da pospješuju zdravlje očiju. Redovitom konzumacijom kivija možete smanjiti rizik od nastanka bolesti očiju. Kivi će zaštititi oči od negativnog djelovanja ultraljubičastog zračenja.
- Flavonoidi i karotenoidi koji koji se nalaze u kiviju pomoću antioksidativnog djelovanja štite tijelo od slobodnih radikala koji, između ostalih bolesti, mogu uzrokovati i obolijevanje od raka.
Radi sadržaja folne kiseline kivi je odličan za konzumaciju od strane trudnica.
Nikolina J/artinfo.ba