ARTinfo

ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING

napad 11 rujan

 

 

Navršava se 18. godina od terorističkih napada na Sjedinjene Američke Države 11. rujna 2001. godine, u kojima je poginulo 2.977 ljudi. Ovaj događaj označio je početak globalne kampanje protiv terorizma, u početku protiv Al Kaide, a danas njenog ogranka Islamske države.

Čak šestorica napadača na Svjetski trgovinski centar u New Yorku bili su pripadnici odreda El Mudžahid, ili su nakon rata bili obučavani u kampovima na teritoriju BiH.

Halid Al Midhar, pilot koji se zrakoplovom zabio u WTC u New Yorku i Muhamed Ata, koji poginuo tijekom terorističkog napada, bili su pripadnici Odreda El Mudžahid i imali su putovnicu BiH, navedeno je u Izvještaju zajedničke Komisije američkog Senata i Kongresa neposredno nakon terorističkih napada 11. rujna, tvrdi za “Glas Srpske” Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma.

On je naglasio da je ovaj izvještaj završen praktično tek u ožujku 2004, i da je utvrđeno da je i drugi pilot, Navak Elhamzi, također sudjelovao u ratu u BiH kao pripadnik Odreda El Mudžahid.

I Zijad Jarah, jedan od 19 napadača na SAD, također je bio pripadnik Odreda El Mudžahedin – tvrdi Galijašević. Nakon što je 2002. u Pakistanu uhićen Halid Šeik Muhamed, „mozak” terorističkih napada i Remzi Bin Elsibiha, zaokružen je popis terorista koji su imali izravne ili posredne veze sa BiH.

“Dakle šest osoba, odnosno trećina svih napadača na SAD 11. rujna, bilo je izravno povezano sa BiH jer su bili pripadnici Odreda El Mudžahid ili su imali bh putovnice koje su tek u trećoj reviziji oduzete”, tvrdi Galijašević.

Iz dokumenta koji posjeduje Glas Srpske vidljivo je da je Vijeće ministara BiH svega devet dana nakon terorostičkih napada u SAD bilo upoznato s imenima 19 napadača. Čak je i Interpol sugerirao bh. vlastima da je jedan od terorista Muhamed Ata boravio u selu Bakotić kod Maglaja za koje se vjeruje da je bio kamp za terorističku obuku.

“Interpol iz Visbadena nam je uputio zahtjev za provjeru izvjesnog “ATTA” koji je, prema njihovim informacijama, boravio u malom selu Bakotić osam kilometara udaljenom od Maglaja 1999. godine. Uz zahtjev je priložena fotografija Muhameda Ate kojeg treba identificirati izvjesni Mehmed Hasanić iz tog sela”, stoji u izvještaju Sektora za odnose s Interpolom Vijeću ministara BiH.

Iako će neki reći da pripadnici El Mudžahida nisu bili dio Armije BIH, danas svi znamo da jesu. Nedavno je i sam Bakir Izetbegović, obiteljima “dragovoljaca” u jednoj egzotičnoj zemlji na Istoku, zahvalio na sudjelovanju njihove djece u Armiji BIH.

0
0
0
s2sdefault
  • Ecos 4
  • tk elliptic davis cup turnir

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17