ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST

opcina kiseljak

"Kolegij Općinskog vijeća Kiseljak više od godinu dana ignoriše inicijativu za ukidanje ili smanjenje cijena administrativnih taksi" požalili su se iz Naše stranke Kiseljak ovih dana putem društvenih mreža.

Kako kažu, u svibnju prošle godine uputili su inicijativu Kolegiju Općinskog vijeća Kiseljak u vezi s naplatom administrativnih taksi za ovjeru dokumenata.
Njihov prijedlog je podrazumijevao da se svi građani Kiseljaka oslobode plaćanja taksi za ovjeru dokumenata.

"Međutim, nakon otvorenog ignorisanja ovog zahtjeva duže od godinu dana, Naša stranka Kiseljak je uputila novu inicijativu u kojoj se traži hitna izmjena cjenovnika administrativnih taksi i smanjenje cijena za 50%.Naš stav je jasan, neprihvatljivo je da građani općine Kiseljak plaćaju ogromne cijene administrativnih taksi za ovjeru dokumenata. Poražavajuće je da Kiseljačani, npr., samo za ovjeru kopije lične karte moraju platiti 3 KM" stoji u spomenutoj objavi koja dalje proziva članove Kolegija te nabraja posebne kategorije stanovništva za koje traže potpuno oslobađanje od plaćanja.

 

Međutim, u inicijativi nigdje ne stoji prijedlog stavki koje bi, usvajanjem njihovog prijedloga, u proračunu trebalo smanjiti. Jer, populistički prijedlozi kod naroda uvijek dobro prolaze, no svi oni moraju imati i posljedice. Spomenute takse su naravno i izvor financiranja odnosno punjenja proračuna, samim time, njihovo smanjenje sa sobom nosi posljedice koje se pak s druge strane, nikome ne bi svidjele.
Dalje, postojeća Odluka o administrativnim pristojbama već prepoznaje određene kategorije koje su izuzete od troškova poput ratnih vojnih invalida sa 60% i više tjelesnog oštećenja, nezaposlene osobe kao i studente, koji su oslobođenje plaćanja taksi.

No, s obzirom da je od donošenja spomenute Odluke već prošlo 10 godina, iz Općine se slažu da je vrijeme za njenu reevidenciju odnosno potencijalne izmjene Ono što su za Artinfo spomenuli je da je izmjena potrebna kada su u pitanju nevladine organizacije i ovjera projektne dokumentacije. Također ističu da ovo nije prva inicijativa za izmjenu Odluke te da je sličnih bilo i ranije, međutim, ni one kao ni ova Naše stranke nisu ponudile konkretan prijedlog kada je u pitanju financijski kao ni drugi aspekti nužni za bilo kakve izmjene određenih vrsta zakonskih regulativa.

Artnfo.ba

 

 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17