ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST

zgrada modrna

Istraživanja su pokazala da implementacija mjera energetske učinkovitosti, pored već poznatih smanjenja potrošnje, donosi i druge, manje poznate financijske benefite

 

Iako je velikom broju ljudi poznato da implementacija mjera energetske učinkovitosti doprinosi smanjenju potrošnje energije, a samim time rezultira i manjim računima, većina nije svjesna da je to samo jedan od načina mjerenja ekonomskog utjecaja implementacije ovih mjera. Strateški pristup upravljanju energijom može imati značajan utjecaj na vrijednost nekretnine. Kroz konkretan primjer implementacije ovih mjera u okviru Projekta energetske učinkovitosti za BiH (BEEP), koje implementira Ministarstvo prostornog uređenja FBiH, predstavljamo vam nekoliko skrivenih benefita, koji prikazuju višestruke koristi primjene ovih mjera.

Produženje životnog vijeka zgrade

Implementacija mjera poput toplotne izolacije, instalacije novih otvora ili sustava grijanja, adekvatno funkcioniranje zgrade produžava za oko 20 godina. Dužina produženog vijeka varira u odnosu na vrstu korištenog materijala, te kvalitetu njegovog postavljanja. No, uzimajući u obzir da je životni vijek izgradnje nove zgrade oko 50 godina, vidljivo je da implementacija ovih mjera donosi značajan benefit.

To je, u praksi, primjetno i na primjeru devet zdravstvenih zgrada saniranih u okviru Projekta BEEP, koje su najvećim dijelom izgrađene tijekom 60-tih i 70-tih godina prošlog vijeka. Šest saniranih zgrada starije je od 50 godina, što zapravo znači da bi, bez produženja vijeka implementacijom mjera energetske učinkovitosti, njihov životni vijek istekao.

Ukupno unapređenje vrijednosti ovih objekata iznosi oko 37,5 miljuna KM, a s obzirom da je u sanaciju ovih zgrada ukupno investirano 5,5 milijuna KM, evidentno je da su benefiti višestruko veći od iznosa ulaganja.

Poboljšanje sigurnosti i smanjenje rizika

Indirektni utjecaji implementacije mjera ogledaju se u poboljšanju sigurnosti (protupožarna zaštita, gromobranska zaštita itd.), boljim unutarnjim uvjetima (kvalitet zraka, temperature i strujanje zraka), ljepšem izgledu, te smanjenju rizika od neželjenih događaja. Naprimjer, renoviranjem sustava rasvjete unapređuje se i protupožarna zaštita, korištenjem LED rasvjete smanjuje se rizik od požara i potrošnja energije za hlađenje. Pored smanjenja rizika, poboljšan je i komfor, te vizuelni izgled zgrada.

U ovom kontekstu je značajna implementacija mjera u zgradama javne namjene, a posebno zgradama zdravstvenih ustanova koje se, u potpunosti ili djelomično, koriste 24 sata, 365 dana u godini i gdje su korisnici posebno osjetljivi na uvjete komfora i sigurnosti.

Smanjenje operativnih i troškova održavanje zgrade

Uvid u podatke o energiji, koji predstavljaju prikaz funkcioniranja sve opreme u zgradi, omogućuje ečinkovitiji pristup održavanju same zgrade. Naprimjer, implementacijom mjera u već spomenutih devet zdravstvenih zgrada saniranih u okviru Projekta BEEP, na troškovima održavanja su ostvarene uštede od oko 6,1 milijun KM.

Povećanje vrijednosti nekretnine pri otkupu ili iznajmljivanju

Ulaganje u energetsku učinkovitost povećava vrijednost stambenih zgrada za 3-8%, dok se cijene iznajmljivanja, u usporedbi sa sličnim nekretninama, povećavaju za 3-5%. Istraživanja pokazuju da, u slučaju komercijalnih zgrada, ovo povećanje vrijednosti može biti i veće, dostižući čak 10%-20%. Istovremeno, implementacija mjera EE pozitivno utiče i na cijene zakupa poslovnih zgrada, koje bilježe rast od 2-5%.

U konačnici, zaključujemo da implementacija mjera dovodi do financijskih benefita, koji rezultiraju višestruko veći uštedama od samih troškova radova. Ovakva smanjenja računa značajna su za domaćinstva, ali i za javni proračun.

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17