ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST

el energija sat

BiH je pristala implementirati europske direktive na polju energetske učinkovitosti. Zanimalo nas je koliko toga smo zapravo i uradili?

Ratifikacijom Ugovora o Energetskoj zajednici 2006. godine, Bosna i Hercegovina se obavezala oblast proizvodnje, transporta, distribucije i korištenja energije regulirati po standardima Europske unije. Drugim riječima, pristala je implementirati europske direktive koje se odnose na ovu oblast i smanjiti potrošnju energije, te izraditi akcijske planove za postizanje ciljnih ušteda. Za vas istražujemo ispunjava li i koliko BiH ova zaduženja?

Jedna od direktiva nalaže javnom sektoru da mora preuzeti vodeću ulogu u implementaciji standarda energetske učinkovitosti u svojim zgradama. Vođeno tom obavezom, Federalno ministarstvo prostornog uređenja je, uz kreditna sredstva Svjetske banke, pokrenulo Projekt energetske učinkovitosti za BiH (BEEP), u okviru kojeg se mjere energetske učinkovitosti implementiraju na javnim objektima u Federaciji BiH. U fokus ovog projekta su, prvenstveno, stavljene zgrade visoke društvene važnosti, poput objekata obrazovnih i zdravstvenih institucija, ali i drugi objekti javne namjene.

U okviru ovog projekta je, u obnovu 37 objekata, investirano oko 18,5 milijuna KM, čime su postignute uštede od oko 2,5 milijuna KM godišnje, a emisija CO2 je smanjena za oko 5.250 tona godišnje.

Tako je, pored ekonomskih benefita, implementacija ovog projekta rezultirala i doprinosom ispunjenju postavljenih ciljeva za energetsku učinkovitost BiH. Posebno je značajan doprinos ispunjenju sektorskog cilja za javne usluge, koji iznosi 2,87%. Istovremeno, projekt je doprinjeo  smanjenju ukupne potrošnje energije u BiH, za 0,39%.

Doprinos je primjetan i po pitanju tzv. horizontalnih mjera iz Akcijskog plana energetsku učinkovitost u FBiH. Tako je, kroz aktivnosti projekta BEEP, informacije o energetskoj učinkovitosti dobilo preko 200.000 osoba, a rezultati društvenog monitoringa i evaluacije su pokazali značajno povećanje društvene svijesti o ovoj temi. Zabilježeni su porasti indeksa svjesnosti građana i korisnika javnih zgrada o energetskoj učinkovitosti, kao i indeksa zadovoljstva korisnika (grijanjem, ventilacijom, osvjetljenjem, akustikom i općim unutarnjim komforom).

Dakle, strateška implementacija mjera energetske učinkovitosti zasad višestruko doprinosi našoj zemlji. Tako je, realizacijom projekta BEEP, pored benefita ekonomske, ekološke i društvene prirode, ostvaren i doprinos ispunjenju ciljeva postavljenih Akcijskim planom, čijem se ispunjenju BiH obvezala Ugovorom o Energetskoj zajednici.

Dakako, za pouzdaniju procjenu doprinosa ispunjenju ciljeva za smanjenje potrošnje energije, neophodno je vršiti monitoring potrošnje energije i postizanja toplotnog komfora i u narednim godinama, te uključiti rezultate svih realiziranih radova utopljavanja i obnove javnih zgrada.

 

Artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17