• Sara - Sarajevski
  • outdoormedia

poljprivrednici fbih rs

Na sastanku Inicijativnog odbora, koji čine predstavnici udruženja poljoprivrednika Federacije BiH i Republike Srpske, danas u Sarajevu, najavljeno je formiranje udruženja poljoprivrednika na državnoj razini.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo i Dragan Pavlović iz Seljačkog saveza FBiH uoči sastanka su ukazali na potrebu takvog udruživanja da bi bili partner vlasti i Europskoj uniji.

- Naša ciljna grupa su poljoprivredni proizvođači iz cijele BiH, a želimo da budemo parter institucijama na državnom nivou. Namjera nam je da stvorimo udruženje od opšteg interesa za ovu državu. Želimo da stvorimo uslove da seljak može da proizvodi i da se osjeća i živi kao čovjek u ovoj državi - kazao je Usorac.

Napomenuo je da žele da se u BiH izjednače uslovi za sve poljoprivrednike posebno kada je riječ o podsticajima, investicijama i kreditima.

-Želimo da vlast ne smeta poljoprivredi nego da stvara uslove za poljoprivrednu proizvodnju. Budućnost su mladi i kada budemo imali udruženja na državnom nivou u našem fokusu će posebno biti poljoprivrednici do 40 godina – naveo je Usorac.

Pored svega toga, kako je kazao Bićo, takvo udruženje bi stvorilo pretpostavke da se lakše dolazi do evropskih fondova. Naglasio je da će se zalagati da sve bude na jednoj adresi i da svi poljoprivrednici budu na istoj ravni. Po njegovim riječima, u Federaciji je trenutno registrirano oko 70.000 poljoprivrednih gazdinstava, a od toga oko 35.000 traži podršku, odnosno poticaje.

U Republici Srpskoj, naveo je Usorac, kada je uvedeno malo reda nakon uvođenja plavog dizela, sa 23.000 registrovanih komercijalnih gazdinstava, taj broj je pao na manje od 11.000.

Nakon definiranja ciljeva, kriterija i drugih detalja, poljoprivrednici bi trebali zakazati izbornu skupštinu udruženja poljoprivrednih proizvođača na državnoj razini.

0
0
0
s2sdefault
  • Sara - Sarajevski

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17