ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Promocija knjige u Vitezu

promoc djurdjic cilic vit

Vitežani su ponosni na Đurđicu Čilić i njezine priče u kojima piše o prijeratnom Vitezu

      Malo je kulturnih događaja koji u današnje vrijeme opće nezainteresiranosti za kulturu, pa tako i pisanu riječ, mogu napuniti i puno manje dvorane od velike kongresne Franšiznog centra u Vitezu. Uspjelo je to Đurđici Čilić na sinoć održanoj promociji njezine knjige „Fafarikul“ zbirke proznih priča,  crtica i eseja, među ostalom i o prijeratnom Vitezu, mjestu njezina odrastanja i mladosti, u kojemu je živjela do rata,  prije odlaska u Zagreb, na studij polonistike. U promociju „Fafarikula“  u njezinom Vitezu Đurđica Čilić, okupljene je uvela toplom ljudskom pričom „O čika Ademu“, vraćajući mnoge svoje sugrađane u 80-te godine prošlog stoljeća, jedno drugačije vrijeme u kojemu je odrastala danas uspješna polonistica i profesorica poljske književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, književnica i prevoditeljica, ali i aktivistica za zaštitu ljudskih prava. „Fafarikul je na neki način i moj povratak u Vitez kakvom  sam se htjela vratiti nošena optimizmom sjećanja“, kazala je autorica o svojoj najvažnijoj promociju „Fafarikula“  onoj u njezinom Vitezu.  „Fafarikul“ ima svoje  izdanje u Hrvatskoj, Srbiji te BiH u kojoj je bogatije za tri priče iz njezine Bosne.

 

20210824_200716_Kopiraj.jpg

„Đurđica Čilić piše onako kako bi svatko od nas volio da ima hrabrosti, bez straha i licemjerja, priče u kojima se mnogi od nas mogu lako prepoznati“, kazao je novinar i publicist Željko Kocaj, jedan od promotora „Fafarikula“,  zbirke stotinjak  poetskih priča. Fafarikul je pojasnio je Kocaj veliko drvo dubokih korijena.  „Iako su svaka njezina priča, esej i zapis zasebni, oni zapravo čine jednu cjelinu kojoj autorica na sebi svojstven, emotivan način dodaje prstohvat sreće i dvije žličice nježnosti“, kazao je uz ostalo Kocaj. Istakao je i ogroman doprinos autorice u približavanju poljske  književnosti i kulture čitateljima s ovih prostora što je, naglasio je, jedan od razloga zbog kojih je Vitez ponosan na Đurđicu. O „Fafarikulu“ je, pored Kocaja govorio i  Boris Budimir, vjerni čitatelj Đurđicinih književnih uradaka, počevši od zbirke poezije „Mapa srca“  do njezinih objava na društvenim mrežama. „U Fafarikulu su mi posebno vrijedne ratne priče ali i svi njezini kako ona to voli kazati prpošni tekstovi u kojima ma gdje bila i o kojem mjestu, Đurđica Čilić uvijek piše o Vitezu ali uz jedan kozmopolitski duh, uvodeći nas u jedan bolji svijet i društvo. Vitez s pravom može biti ponosan na Đurđicu“, kazao je uz ostalo Budimir.

20210824_195233-Kopiraj.jpg

 

Književnu večer koja će se u Vitezu dugo pamtiti svojim su nastupima upotpunili Ivo Jandrić i Viteški akordi.  Viteška promocija „Fafarikula“ pored priča o prijeratnom Vitezu mnoge je vratila i u vremena mnogima danas skoro nezamisliva, vremena u kojima se strpljivo čekalo na potpis autora knjige, prije uživanja u čitanju u debeloj hladovini  nekog viteškog fafarikula.

20210824_200733_Kopiraj.jpg

 

AP/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17