ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Michel Franco

 FNA_146099.jpg

 

Počasno Srce Sarajeva, priznanje koje je dobio na prošlogodišnjem 26. Sarajevo Film Festivalu (SFF), uručeno je večeras meksičkom reditelju, scenaristi i producentu Michelu Francu kao priznanje za njegov izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti te podršku Festivalu.

Franco nije bio na prošlogodišnjem Festivalu, koji je zbog pandemije održan u online formi, te mu je Počasno Srce Sarajeva uručeno večeras pred publikom Ljetnog kina Coca-Cola prije projekcije njegovog filma "Novi poredak".

- Nadam se da ste i vi svjesni kako imate dobar grad i dobar festival. Malo je ovakvih festivala koji vole film, moje srce je zaista u Sarajevu - kazao je Franco preuzimajući nagradu.

Film "Novi poredak" premijerno je prikazan u Veneciji 2020., gdje je osvojio Srebrenog lava – Veliku nagradu žirija, a na 27. SFF-u prikazuje se u okviru programa Open Air.

Neodoljiva je to, napeta, distopična drama u kojoj se luksuzno vjenčanje pripadnika više klase neočekivano pretvara u poprište klasne pobune koja završava državnim udarom. Kroz oči simpatične mlade nevjeste i sluga koje rade za i protiv njene bogate porodice, to ostvarenje prati slom jednog i uspon drugog, mnogo strašnijeg režima.

Franco je prvi put posjetio Sarajevo 2009. godine kada je na Sarajevo Film Festivalu prikazan njegov prvi dugometražni film "Daniel i Ana", koji je premijeru imao u sekciji Directors' Fortnight na Filmskom festivalu u Cannesu.

Na 23. SFF-u (2017.) Franco je bio predsjednik žirija Natjecateljskog programa – igrani film. Njegov film "Las hijas de Abril", prikazan u sklopu Open Air programa 23. Sarajevo Film Festivala, osvojio je nagradu žirija sekcije "Un Certain Regard" na Filmskom festivalu u Cannesu.

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17