ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
"Osjeti teatar"

busovaca_festival.jpg

 

Komedijom Studio Teatra 'Državni lopov' sinoć je završen prvi Festival kulture Busovača 2021, nakon četiri noći, pet omladinskih predstava, programa za djecu i roditelje i dva mini koncerta.

Festival kulture održan je u okviru projekta 'Osjeti teatar' koji realizira Studio Teatar sa partnerima AmfiTeatrom Busovača, Osnovnom školom Kaćuni, centrima za kulturu Travnik, Donji Vakuf i Vareš.

U okviru istog projekta zaposlenici Osnovne škole Kaćuni, predvođeni direktorom Đenanom Hodžićem, izgradili su amfiteatar na otvorenom u Busovači gdje su se i odvijale sve festivalske aktivnosti. 

Tijekom festivalskih dana Busovača je bila mjesto gdje je boravilo više od 60 mladih ljudi iz navedenih zajednica. Oni su, osim igranja predstava, prolazili različite radionice iz oblasti teatarske i scenske umjetnosti, ali i sudjelovali u svim festivalskim aktivnostima.

- Iako se projekt realizira posljednja četiri mjeseca, a u okviru toga su producirane četiri predstave i izgrađen amfiteatar na otvorenom, Festival kulture je bila prilika da građani Busovače uživaju u svim tim sadržajima, a ispunjen amfiteatar najbolji je pokazatelj da je to sadržaj koji publika voli i osjeća - ističe Studio Teatar.

U organizaciju Festivala uključila se i Općina Busovača predvođena načelnikom Općine Asimom Mekićem. Oni su doprinosom organizaciji Festivala i izgradnji amfiteatra iskazali želju da Busovača, iako mala općina, na trenutak može biti kulturni centar BiH. 

Direktor AmfiTeatra Udruženja za promociju kulture Busovača Mirza Begović istaknuo je da će AmfiTeatar organizovati i producirati i druge kulturno-umjetničke sadržaje, ali i da će već sad početi razmišljati o Festivalu kulture 2022. ‘jer je samo to način da svi zajedno doživimo bolje i ljepše sutra o kojem toliko govorimo’.

Projekt Osjeti Teatar realizira se zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uz financijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17