ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Petak

PRENJSKI-VUK.jpg

 

Ove godine na 3fok festivalu bit će predstavljano prestižno zvanje "Prenjski vuk" koje sublimira sve ono što uspone na prenjske vrhove zimi i u zimskim uvjetima čini izazovnim, uz poseban naglasak na skijanju sa tih vrhova. Potrebno je izvršiti uspon i skijaški spust sa pet vrhova visine preko 2000 metara, uz obavezne Zelenu glavu, kao najviši vrh Prenja i Lupoglav, koji je, zapravo, bio jedna od glavnih inspiracija za ustanovljavanje ovog zahtjevnog zvanja, sa svojom epskom mistikom.

Vuk je uzet kao simbol snage, ustrajnosti i psiho-fizičke savršenosti - sve ono što je neophodno da bi se ostvario ovaj projekt. Ideju je plasirao Edin Durmo još prije 15-tak godina, nakon brojnih odskijavanja prenjskih vrhova, te kružnih i pristupnih skijaških tura prenjskim prostranstvima. Inspiracija su mi bili i alpinistički uzori i učitelji krajem 70-tih i početkom 80-tih godina prošlog vijeka. Među njima se posebno ističe Muhamed Hamo Šišić, s kojim sam izveo svoje prve skijaške ture po Prenju. Hamo i još neki "prenjski vukovi" tog vremena, predstavnici nekoliko alpinističkih generacija, bit će nositelji počasnog zvanja "Prenjski vuk". Službeno zvanje i značku broj 1 ponio je mladi Irijan Durmo, koji je zaokružio prenjsku skijašku priču prošle zime, a ovim zadnjim Lupoglavom, pridružuje mu se i Amar Kevrić kao nositelj značke broj 2.

Svečanost dodjele ovih vrijednih priznanja i zvanja bit će upriličena na ovogodišnjem 3fok festivalu 30.7. s početkom u 20:00 sati, uz bogat program i povijesni prikaz značajnijih prenjskih ostvarenja generacija o kojima je riječ, priopćeno je na službenim stranicama 3fok festivala. 

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17