ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
RTV Visoko

1 VOYAGE MOCKUP 820

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u srijedu 25.11.2020. godine u večernjem terminu (iza 21 sat) na programu Radio-televizija Visoko bit će emitirana premijerna promocija CD albuma VOYAGE

Album VOYAGE sadrži djela za klavir 11 odabranih bosanskohercegovačkih kompozitora. Glazbeno putovanje (Voyage) nadahnuto kompozicijom Bartolomejevo putovanje kompozitora Ivana Čavlovića, kao svojevrsni vremeplov, kreće od renesansnog kompozitora Franje Bosanca (Franciscus Bossinensis), svoj put nastavlja kroz osmansko razdoblje (Zulejda Ida Latas), austrougarsko doba (Milena Mrazović, Julius Fučik), razdoblje 20. stoljeća s djelima kompozitora kao što su Ljubomir Bajac, Mladen Pozajić, fra Nenad Dujić, Nada Ludvig Pečar, Dragoje Đenader i na kraju putovanja dolazi kompozicija Bartolomejevo putovanje Ivana Čavlovića, koju kompozitor komponuje krajem 2018. godine u formi simetričnog ronda, a koja “svojim završetkom asocira na sam početak djela, te postavlja pitanje da putovanje nikada nije završeno!?” (I.Čavlović

3 CD VOYAGE BACK COVER 820

CD izdanje albuma Voyage premijerno će biti promoviran povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine na Radio-televiziji Visoko (25.11.2020. u 21h). Promotori albuma su bili Azra Ohran-Zubić, Lejla Džambazov, Fra Ivan Nujić i Melisa Marija Zerdo. Zakazane su i promocije u Zagrebu, Banjoj Luci, Sarajevu kao i promocija u sklopu manifestacije Dani Vojina Komadine 2020 na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

CD je snimljen u veljači 2020. godine,objavila ga je izdavačka kuća Nota Bene Records zvuk potpisuje ugledni SOBA - glazbeni studio, a dizajn Faruk Garib
.

CD album se može naručiti preko we i facebook stranice, a također je dostupan na svim digitalnim audio servisima. 

Bartolomej Stanković, bosanskohercegovački pijanist i docent na Katedri za klavir Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Muzičko obrazovanje započeo je u klasi prof. Bahrije Šabanović u Visokom (1997), a Srednju muzičku školu Sarajevo završava u klasi prof. Angeline Bojović-Pap (2006).

Magistrirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. em. Pavice Gvozdić (2011). Postdiplomski  studij na akademiji Steinway Academy u Veroni završio je u klasi pijaniste Federica Gianella (2012). Usavršavao se na seminarima eminentnih klavirskih pedagoga: Andrej Pisarev, Grigory Gruzman, Naum Grubert, Peter Eicher, Jan Jiracek von Armin, Arsen Čarkić, Jelena Pavić, Gregor Vidović i Andrea Dindo.

Dobitnik je brojnih nagrada na državnim i internacionalnim natjecanjima, kao i Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za projekt „KLAVIR – kroz historiju i građu“ koji je kao koncertna prezentacija predstavljen u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Na 27. muzičkom biennalu u Zagrebu (2013) predstavljao je Bosnu  i Hercegovinu.  Sarađivao je sa Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Sarajevskom filharmonijom i održao preko 60 solističkih koncerata u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Italiji i Austriji.

Izdavačka kuća Nota Bene Records (Zagreb) objavila je njegov prvi nosač zvuka – CD album “Balkan Madness BH edition” s djelima odabranih bh. kompozitora (2018). Iste godine, na koncertnoj turneji u 8 gradova Bosne i Hercegovine (SBK), promovirao je CD album i djela bh. kompozitora.

Tijekom 2019. nastavlja promociju djela bh. kompozitora na festivalima kao što su Dani Vlade Miloševića u Banjaluci, Mostarsko proljeće u Mostaru, 38. pozorišne igre u Jajcu, Putovanje kroz muziku u Prnjavoru, GuitarUnited u Sarajevu te Dani Vojina Komadine u Istočnom Sarajevu.

Nakon koncerta “Bartolomejevo putovanje – večer bh. skladatelja” u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu (2019), u Sarajevu je povodom Svjetskog dana muzike održao dva koncerta na kojima je izveo djela za klavir 24 bosanskohercegovačka kompozitora. U 2020. godini izdavačka kuća Nota Bene Records (Zagreb) objavila je i drugi nosač zvuka – CD album „Voyage“ s djelima odabranih bosanskohercegovačkih kompozitora. 

T.Š.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17