ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
GKM Vitez

nema,me,naslovn.jpg

Predstavom “Nema me” Gradskog kazališta mladih Vitez započeli su 12. Dani kazališta "Vitez 2020". Predstava je biti odigrana u Kazališnoj dvorani Vitez pred 50 gledatelja, sukladno propisanim mjerama i naredbama nadležnih institucija. 

Predstava koja na vrlo izravan način progovara o velikim problemima današnjice, svim oblicima nasilja i zlostavljanja, izrazito je apelativna. Progovara o odnosu pojedinca I društva u cjelini, a upravo šalje krik društvu da se probudi i učini sve kako bi krenulo putem ozdravljenja. Publika je vrlo emotivno doživjela predstavu, a mlade viteške glumce nagradila je na koncu višeminutnim pljeskom. 


"Predstava ukazuje na značajne probleme našega društva, ali na neki način metaforički progovara i o stanju u kojemu se nalazi sama kultura. Netko ju je zatvorio u podrum i uvjerava nas da je tako najbolje. Ipak, usprkos višestruko složenom stanju mi nećemo dopustiti da ostane zaključana u tamnici, nastavit ćemo stvarati i raditi", kazao je za medije Ivan Sajević, voditelj GKM Vitez.


Predstava "Nema me" istražuje i propituje odnos pojedinca i mase. Pojedinac prikazuje žrtve otmice, nasilja, medijskog linča, emotivne manipulcije, inertne birokracije kojima su "vezane ruke". Pojedinac, u ovo slučaju, nemoćan je izboriti se protiv nemilosrdnog društva u cjelini. S druge strane, društvo zbog vlastite superiornosti tlači, ponižava, omalovažava, ignorira, zastrašuje, obeshrabruje, diskreditira pojedinca, odnosno žrtvu.

 

Predstavu je režirao Marko Mirković, a rađena je kroz istraživanje i adaptaciju teksta "Ja ili neko drugi" Maje Pelević. 


U predstavi igraju: Monika Maros, Franko Bralo, Elena Stojak, Luka Baškarad, Minela Salkić, Robert Šafradin, Ines Pavlović, Ivan Žuljević, Sara Šantić, Nikola Lujić, Sunčica Strukar. Izvršni producent predstave je Ivan Sajević, a asistent režije Bruno Grebenar.
Tehnička potpora je Mirna Matić, a grafičku pripremu potpisuje Borislav Sučić. 

Ovogodišnje kazališne dane u Vitezu podržali su Federalno ministarstvo kulture i športa te Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa KSB. Iz GKM-a Vitez su uputili i zahvalu Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH, koji tijekom proteklih godina u značajnoj mjeri podržavaju njihov rad, stoji u priopćenju za medije.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17