• LEDA 2

ivo-andric-aktualan

I 40 godina nakon smrti jedinog književnog nobelovca s prostora bivše Jugoslavije Ive Andrića, u njegovom rodnom Travniku interes posjetitelja i turista za njegov život i djelo sve je veći.

Memorijalni muzej Rodna kuća Ive Andrića, koji djeluje u sastavu Zavičajnog muzeja, iz godine u godinu dopunjuje sadržaje i prezentira ih na jedan moderniji način. Uz rodnu sobu, posjetitelji mogu vidjeti sobu posvećenu romanu „Travnička hronika", zatim bogatu knjižnicu, ali i pogledati zbirku fotografija vezanu za život i djelo nobelovca. Tu su, naravno, i umjetnička djela poput minijature koja se tiče pripovijetke „Vezirov slon".

"Taj interes raste iz godine u godinu. Svjedoci smo da sve više i više turista dolazi u Travnik, a mnogi od njih dolaze u Memorijalni muzej isključivo zbog Ive Andrića i njegove književne zaostavštine koju je posvetio svom rodnom gradu. Nas, muzejske radnike, hrabre te brojne posjete i veliko interesiranje", kazao je za Dnevni avaz Enes Škrgo, kustos Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića.

Dodaje da najviše posjetilaca u Memorijalni muzej Rodna kuća Ive Andrića dolazi iz Slovenije.

Osim toga, kulturne institucije u Travniku iz godine u godinu priređuju sve više sadržaja vezanih za djelo nobelovca Andrića.

Zavičajni muzej Travnik pokrenuo je produkciju pozorišne predstave "Nobelovac i Travnik", kojom se želi ispričati jedna scenska priča o Ivi Andriću i Travniku prema motivima iz njegovog životopisa i književnih djela "Travnička hronika", "Priča o vezirovom slonu", "Čaša” i "Ex Ponto", koje je Andrić posvetio Travniku. Predpremijera je planirana za svibanj, a premijera za 3. lipnja na dan prvog spomena Travnika. Premijera će biti održana na Starom gradu.

(artinfo.ba/ap)

0
0
0
s2sdefault
  • Taxi

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17