• LEDA 2

Pored brojnih nagrada na večerašnjoj dodjeli Večernjakovog pečata, najvažniju, onu za osobu godine, dobio je Husein Smajić.

Husein Smajić, bugojanski poduzetnik na svome je zemljištu pronašao ostatke stare katoličke crkve. Ne samo da nije uništio vrijedno arheološko nalazište, Smajić ide nekoliko koraka naprijed, želi da se na njegovoj zemlji gradi crkva, a spreman je i pomoći gradnju katoličkog sakralnog zdanja.

''Želim da se ta crkva sagradi kakva je bila &ndash'' kazao je Smajić prilikom primanja prizanja kojeg mu je uručila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kiitarović.

I sam priznaje kako malo jeste čudno da "musliman hoće da napravi crkvu", ali to je, kaže, njegova bosanska duša i njegov krik protiv zla koje se dogodilo u ovom gradu i zemlji. Smajić je spreman pokloniti zemlju nadbiskupiji, a da stvari budu još neobičnije spreman je i financijski pomoći izgradnju crkve.

Njegova ideja stigla je do Vatikana i pape Franje.

Više o ovoj priči pročitajte na linku: http://bit.ly/1yeHBhI

Priznanja „Večernjakov pečat“ u različitim kategorijama u četvrtak navečer još su dobilii: bivši američki predsjednik Bill Clinton (Osoba godine u svijetu), talijanski pjevač Toto Cutugno (Pečat za Europu), visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini (Europki lider), Martina Čuljak (Ponos BiH - Heroji poplava), Andrej Benić (Ponos BiH - Humanista godine), Irmela Peranović (Ponos BiH - Uspjeh godine), Ćamil Duraković i Biljana Rakić (Međupolitički dijalog), Ibrahim Hadžibajrić (Lokalni lider), Monika Tomić (Znanost), Kemal Monteno (Kultura), Enisa Bekto (Gospodarstvenik godine), Igor i Ivan Karačić (Sportaš godine), Novak Đoković i Marin Čilić (Osoba godine u regiji), mostarski paroh Radivoje Krulj (Međureligijski dijalog) i Milijan Brkić (Naše gore list).

Svečanoj dodjeli Večernjakova pečata nazočili su članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, kao i brojni drugi politički, diplomatski, crkveni, kulturni uglednicii iz BiH, Republike Hrvatske i drugih zemalja.

Ovogodišnji „Večernjakov pečat“ izravno je prenosila BHT 1 i Hrvatska televzija. Također, izravni prijenos mogao se pratiti preko BH Radija i Radija Herceg Bosne te oko pedesetak drugih radijskih postaja u zemlji i inozemstvu.

U glazbenom dijelu program, između ostalih, nastupio je slavni talijanski pjevač Toto Cutugno koji je otpjevao pjesme “Insieme: United United Europe” te“Lasciatemi cantare”.

Ovogodišnji „Večernjakov pečat“ pod moto “Pečat za Europu” održao se u znaku 20. obljetnice od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma čime je službeno završen rat na ovim područjima.

 

I.M.|Artinfo.ba 

0
0
0
s2sdefault
  • Taxi

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17