• Sara - Sarajevski
  • outdoormedia

katakombe-jajce

Katakombe ili podzemna crkva isklesana u stijeni prije više od 600 godina ostala je jedan od najzanimljivijih spomenika na području Jajca - Kraljevskog grada. Mijenjali su se kraljevi, vlasti, grad su napadali, branio se, bio osvajan i mijenjan... Međutim, Katakombe su bile zanimljive kroz cijelu povijest. U razdoblju krajem 14. i početkom 15. stoljeća, moćni vojvoda Hrvoje Vukčić Hrvatinić, koji je bio osnivač grada Jajca, dao je nalog da se isklešu Katakombe kao mjesto posljednjeg prebivališta vojvodske obitelji Hrvatinića.

Hrvatinić je usporedo sa izgradnjom grada dao isklesati Katakombe ili podzemnu crkvu. Namjena je bila da se u ovoj crkvi sahrane on i njegova obitelj. Međutim, nikad niko nije sahranjen. Postoje neke verzije zbog čega je to tako ali Hrvoje je 1416. godine umro u Kotor Varošu.

Katakombe u Jajcu godišnje posjeti između 13.000 i 16.000 turista iz BiH, susjednih ali i drugih europskih zemalja. Na ulazu u podzemnu crkvu nalazi se i ploča na kojoj piše: U jesen 1943. godine ovdje je povremeno boravio i radio vrhovni zapovjednik Narodno-oslobodilačke vojske partizanskih odreda Jugoslavije Josip Broz Tito". Postoji i legenda među građanima Jajca da su Katakombe na neki način čuvale i život Tita.

Amir Bašimamović, turistički vodič u Javnoj ustanovi "Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca" kazao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) da je istina da je u Katakombama radio i skrivao se Josip Broz Tito prilikom Drugog svjetskog rata.

"Postoji legenda da je Katakombama bio i tunel koji je vodio iz jedne prostorije unutar podzemne crkve prema vodopadu. Nema pisanih dokumenata o tome ali se može reći da su Katakombe u jednom razdoblju čuvale i život Tita. Nema tragova tog tunela ali je legenda duboko usađena u narodu", ispričao je Bašimamović za Anadoliju. U predvorju na zidovima stijene, nalaze se nedovršeni reljefi Hrvoja i Hrvojevog grba, te isklesana ženska figura s ljiljanima u ruci. Iz predvorja se ulazi u crkvu građenu u romaničkom stilu, a zasvođenu u gotičkom. Uz bočne zidove, u podu, nalaze se grobnice u koje niko nije sahranjen. U crkvi se nalazi i isklesan dvostruki krst, a desno i lijevo od njega sunce i polumjesec - stari simboli kulta smrti, zagrobnog života i vječnog sna.

Iz sredine ili glavne prostorije stepenicama se spušta u još jednu prostoriju, neku vrstu kripte. Cijelu sredinu kripte zauzima oltar sa perforacijom u obliku dvostrukog krsta, polumjesecom i suncem.

"Riječ je o jednom od najzanimljivijih spomenika. Jedini spomenik u Jajcu koji je napravljen pod zemljom", kazao je Bašimamović. Zanimljiva je bila kroz cijelu povijest.

(artinfo.ba/ap)

0
0
0
s2sdefault

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17