• LEDA 2

oberska-pecina-posjeta

  • oberska-pecina-posjeta-1
  • oberska-pecina-posjeta-2
  • oberska-pecina-posjeta-3
  • oberska-pecina-posjeta-4
  • oberska-pecina-posjeta-5

Posjetom Oberskoj pećini, tridesetak ljubitelja podzemlja i prirode općenito, proteklog je vikenda otvorilo sezonu geostaza u Kreševu. Posjet je organizirala Zavičajna udruga "Kreševski citrin", poznata i po organiziranju Sajma minerala, stijena i fosila u Kreševu, jedinstvenoj manifestaciji ove vrste u BiH.

Posjet je započeo okupljanjem ispred prostorija "Kreševskog citrina" u Ulici fra Grge Martića, dijela Kreševa poznatog po nazivu "Gornje Čelo". Dio je to stare jezgre Kreševa koja je zbog očuvane srednjovjekovne prostorne organizacije i stare arhitekture proglašena nacionalnim spomenikom BiH. Inače, na kratkoj dionici od dva kilometra još su tri nacionalna spomenika BiH: Franjevački samostan svete Katarine s crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije, Rimski most, te stare kuće u Vrancima, starom selu rudara i kovača.

Oberska pećina također je, još u drugoj polovici prošlog stoljeća proglašena zaštićenom prirodnom baštinom. Danas je spomenik prirode BiH. Od sela Vranci udaljena je oko dva kilometra. Do Pećine smještene na 740 metara nadmorske visine može se jedino šumskim putem.

No, trud se svakako isplati, naglašavaju zaljubljenici u prirodu. Već na ulazu u pećinu posjetitelji ostaju zadivljeni potokom Kostajnica i njegovim živopisnim kaskadama i vodopadima. Oberska pećina zapravo je prirodna formacija koju su počeli oblikovali još srednjovjekovni rudari , a konačan izgled dali joj svi oni koji su ondje naknadno rudarili. Tragovi rudarenja vidljivi su na svakom koraku. Moguće ih je pratiti na cijelom području Kostajnice, po zarušenim oknima, jalovištima i troskovištima.

Nakon razgledavanja pećine, put se nastavio dalje uz potok Kostajnica, šumom, te makadamskim putem do "Citrin Housea", kuće Zavičajne udruge "Kreševski citrin" koja se nalazi na lokalitetu Zečevo, gdje je upriličeno druženje. Sezona geostaza u Kreševu otvorena je. S dolaskom proljeća i zaljubljenici u prirodu dolaze na svoje, a među njima svakako i ljubitelji podzemlja. Kreševo kao poznato rudarsko mjesto upravo njima itekako ima što ponuditi.

(artinfo.ba/ap)

0
0
0
s2sdefault
  • Taxi
  • LEDA

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

  • LEDA

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17