U 81.godini

selimovic.png

 

Jedna od najpoznatijih interpretatorka sevdalinki u Bosni i Hercegovini Izeta Beba Selimović, preminula je jutros u 81. godini života, potvrdila je njena obitelj.

Njezin Dževad Šabanagaić opisao je Bebu Selimović kao čuvara sevdalinke, koju je najviše voljela, posvetila joj život i karijeru.

- Na najčestitiji način, obogatila je i sačuvala naše nematerijalno blago, a to je sevdalinka. Kao građanin kažem da je njen odlazak veliki gubitak na našoj kulturnoj sceni, rekao je Šabanagić.

Njezina karijera bila je na vrhuncu tijekom 50-ih, 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća. U tri desetljeća svoje aktivne pjevačke karijere imala je na desetke popularnih hitova i objavljenih singlica.

Neki od njezinih zaista brojnih hitova su i pjesme “Moj dragane”, “Mene moja majka gleda sa čardaka”, “Kolika je Prijedor čaršija”, “Konja kuje brate Sulejmane”, “Mene moja zaklinjala majka”, “Ko se ono brijegom šeće”, “Kraj potoka bistre vode”, “Plačem ja, plačeš ti”, “U srcu mome živiš samo ti”, “Kako srcu svom da kažem” i druge. Posljednji album izdala je 1988. godine.0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17