• outdoormedia
  • Sara - Sarajevski

thumbs_b_c_2fb54d030a1836aa453ce3e4d1155292.jpg

 

Sekula Dugandžić rođen je 6. siječnja 1935.godine u Lepenici. Još od ranih dana djetinjstva počeo je crtati i slikati, a svoj je talent otkrio u osnovnoj školi. U početku su mu naročito bliski bili seoski motivi, te se time i najviše bavio, a žene su ih vezle na krpe,maramice za svatove ili deke i prekrivače.

Bio je vozač teretnih kamiona, a ubrzo počinje slikati vodenim bojicama i temperama. Njegovi radovi došli su do Afana Hozića, profesora na likovnoj akademiji u Sarajevu, koji je među prvim primijetio veliki talent koji posjeduje ovaj slikar.

"Kad me posjetio i vidio što ja to radim, najprije je dugo šutio, a onda me pohvalio i uistinu osokolio. Ja sam tad još slikao onim dječijim bojama, temperama i vodenim. On mi kaže da to sve bacim i kupim prave boje. Pohvalio me i zaželio uspjeh u daljem radu. Pogriješio je samo u jednom: rekao mi je da od ovoga neću imati velike koristi. Naprotiv, meni se posrećilo pa sam veliki broj svojih slika uspješno prodao", izjavio je Dugandžić u jednom razgovoru za Radio Sarajevo.

Za svoje radove Sekula je primio i brojne nagrade i priznanja. Prvu ozbiljniju nagradu dobio je u Italiji, a on i njegove slike obišle su svijet. Bio je i u Nizozemskoj, Njemačkoj , Brazilu, SAD-u. Prvu samostalnu izložbu imao je 29.studenog u Kiseljaku 1967.godine, povodom obilježavanja Dana SFRJ.

Također, često je radio i ratne motive, a radovi s takvim motivima izloženi su u Kolnu. Time je htio ukazati svijetu na ratne nedaće i strahote. Nisu mu bili strani ni motivi ženskog tijela, ali žene kao sastavnog dijela prirode.

Sekula danas kao 84-godišnjak živi u svojoj Lepenici, kojoj je uvijek ostao vjeran, u mjestu Azapovići. Unuci i djeca su se rasuli po bijelom svijetu, a ovaj veliki umjetnik žali što nije oslikao hercegovački krš. . On je poznat po svome posebnom stil u slikanja koji se zasniva na velikoj osjetljivosti i entuzijazmu za svijetom koji ga okružuje, za svijetom u kojem živi. Jedan je od posljednjih slikara starog kova, i jedan od najvećih majstora naivne umjetnosti.

img03.jpg

218-1024x765.jpg

20160207_2_14151142_5234126.jpg

BM/Artinfo.ba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0
0
0
s2sdefault

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17