Apel policije

1 bilten crna kronika

Policija u Srednjebosanskom kantonu posljednjih dana zatrpana je prijavama o prijevarama sa bankovnim karticama u kojima prevaranti najprije hakiraju Facebook profil žrtve, zatim prijateljima šalju poruku u kojoj ih mole da im pošalju fotografiju obje strane bankovne kartice kako bi platili naručenu robu, te im obećavaju dati novac u protuvrijednosti.

Posljednji slučaj prijavila je Vitežanka Ana Bošnjak-Mišković čiji su prijatelji dobili poruku koja glasi: “Ej šta radiš, može jedna usluga molim te? Trebam karticu za bankomat ako imaš moram platiti jedan račun preko tvoje kartice oko 20 maraka. Daću ti ja novce”. Određen broj prijatelja nasjeo je na ovu priču te je poslao fotografije obje strane bankovne kartice koju su prevaranti iskoristili kupujući online, te trošeći daleko veće iznose od traženih 20 KM. Neslužbeno saznajemo da je jednoj ženi na naplatu došlo više od 500 KM.

Slični slučajevi prijavljeni su u Vitezu, Jajcu, Travniku, praktički u većini gradova SBK. Potvrdio nam je to Hasan Hodžić, glasnogovornik policijskog komesara MUP-a SBK, koji je apelirao na građane da nikome na šalju podatke svojih bankovnih kartica.

“Apeliramo na građane da paze na zaštitu osobnih podataka, odnosno da ne nasjedaju na ovakve prijevare i nikome ne šalju podatke svojih bankovnih kartica kako bi spriječili eventualne zloupotrebe i nastanak materijalne štete. Policija u prijavljenim slučajevima provodi kriminalističko istraživanje”, rekao je Hodžić.

Posljednji sličan slučaj na području SBK zabilježen je nedavno kada je policija uhitila zaštitara iz jedne busovačke banke koji je na isti način trošio novce klijenata banke.

“Zlouporabu podataka osumnjičeni je izvršio na način da je bez njihovog znanja i suglasnosti u više navrata izvršio online uplate. Ovim nezakonitim radnjama pričinjena je materijalna šteta u iznosu višem od 1.500 KM – priopćeno je tada iz MUP-a SBK.

0
0
0
s2sdefault
  • Ecos 4

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17