ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST

magla table

Zbog guste magle i smanjene vidljivosti jutros na Međunarodni aerodrom Sarajevo nije sletio nijedan avion.

Situacija u vezi sa zagađenjem zraka na području Federacije BiH bit će slična i u narednim danima, s tim što je najveće zagađenje tijekom noći i jutarnjih sati – upozorili su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Navode da već nekoliko uzastopnih dana mjerne stanice za praćenje kvaliteta zraka u Federaciji BiH bilježe prekoračenja tolerantnih vrijednosti sumpordioksida i prašine u zraku u Tuzli, Lukavacu i Zenici, odnosno prašine i azotnih oksida u Sarajevu.

Ističu da je taj trend u skladu s prisutnom stabilnom atmosferskom situacijom koja pogoduje stagnaciji prizemnih slojeva zraka i nagomilavanju zagađujućih tvari.

Značajnijeg poboljšanja kvaliteta zraka neće biti dok ne dođe do destabilizacije atmosfere praćene vjetrom i/ili padalinama, a s obzirom da zima još nije ni nastupila za očekivati je slična razdoblja i u naredna četiri mjeseca.

Podsjećaju da je u Sarajevskoj županiji jučer proglašena epizoda “Pripravnost” u skladu s Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjernog zagađenja.

Razina zagađenja u gradovima je skoro nepromijenjen u prethodna četiri dana, ali se zbog promjene u gustini magle stiče dojam da je nivo zagađenja drastično promijenjen.

Mjerene koncentracije polutanata u zraku, osobito sumpordioksida, još ne dostižu vrijednosti kakve su dostizane proteklih zima, no period povećanog zagađenja je tek počeo.

Iz FHMZ naglašavaju da ovakve visoke koncentracije u kraćim vremenskim razdobljima ne predstavljaju veliki udar na zdravlje građana, međutim ukoliko se ponavljaju u nekoliko uzastopnih dana njihov efekt na zdravlje se znatno pojačava, a ovo je već druga takva epizoda zagađenja ove jeseni.

Trenutna situacija nije pogodna za osobe sa respiratornim poteškoćama, a posebno osjetljive osobe bi trebale da izbjegavaju duža zadržavanja na otvorenom i izlaganju značajnijim naporima, piše fokus.ba

Nadležne službe u općinama i županijama koji su pogođeni narušenim kvalitetom zraka imaju pravilnike i procedure u skladu s kojima treba da djeluju u slučaju stjecanja uvjeta za proglašenje stanja pripravnosti ili uzbune.

Iz FHMZ napominju građane da sama pojava magle ne znači obavezno i visoko zagađenje. Magla je prirodna pojava koja se razvija u sličnim uvjetima kakvi pogoduju i zadržavanju polutanata u niskim slojevima atmosfere. Međutim, guste magle se normalno razvijaju i u mjestima u kojima je kvalitet zraka nenarušen.

Glavni izvori zagađenja zraka u Federaciji BiH su: domaćinstva i drugi objekti koji se zagrijavaju na kruta goriva, industrijska postrojenja, termoelektrane i promet.

No dok se Bosna guši u magli u Hercegovini je posljednih dana i dalje sunčano vrijeme.


im|artinfo.ba

 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17