ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST

S radom bh.branda Wish Sofa smo vas već upoznali. Riječ o konceptu iza kojeg se krije arhitektonsko-dizajnerski dvojac Mersiha Karić i Ana Lukenda, a koji se bavi izradom modernog tapeciranog namještaja koji će vam služiti kroz duže vremensko razdoblje. U njihovu domenu rada spada i projektiranje objekata, najčešće individualnih stambenih jedinica.
Njihov posljednji takav projekt je upravo uređenje i projektiranje 3H kuće u Visokom. Naime, tri porodice su trebale biti smještene na veoma uskoj parceli, tako da svaka od njih ima svoju stambenu jedinicu. Objekt je po regulacionom planu bio strogo definiran i pozicioniran uz samu saobraćajnicu, dok se na južnoj strani parcele nalazi veliki voćnjak sa od oko 150 stabala autohtone sorte jabuka. Svjesne težine zadatka, izazovno su krenule u realizaciju želja svojih klijenata.


Kuća je svojim arhitektonskim oblikovanjem nenametljiva okolini i apsolutno 'zaštićena' od buke i pogleda okoline, a tome doprinosi i ograda oko cijele parcele, te 'prazna ulična fasada bez ijednog otvora. Jednostavnim, kubičnim masama i završnim obradama, odvojeni su, funkcionalno različiti dijelovi kuće, tj. prizemlje kao javni i katovi kao privatni dio.
Tri stana u nizu su smještena unutar dvostranog dvorišta – ulazne kapije i dvorišta za odmor, na koje su orijentirani dnevni boravci i trpezarije. Centralni zid u prizemlju sadrži kamin koji je također bio jedan od primarnih zahtjeva klijenta.


Na prvom katu svake jedinice su po tri spavaće sobe i dva kupatila, dok se u potkrovlju nalazi master soba sa kupatilom i velikom terasom, natkrivenom pokretnom pergolom.

Interijersko uređenje 3H objekta je rađeno u modernom stilu, sa dosta bijelih površina, neutralnim koloritom i Wish Sofa namještajem. Iako je svaka od jedinica orijentirana samo na dvije strane, objekt ima obilje svjetlosti zbog funkcionalne dispozicije, gdje čak i svako kupatilo ima velike staklene površine.


U dvorištu se nalazi i dodatni objekt koji je namijenjen za sve tri porodice, a sadrži prostranu kuhinju, trpezariju, prostor za sjedenje i toalet.

Monolitni dizajn kompaktne 3H kuće, istovremeno poziva na tradicionalnu arhitekturu, sa doksatima i repetitivnim otvorima, uz uvođenje suvremene interpretacije s minimalističkom paletom boja i čistom geometrijom.


Tekst:Modamo.info
FOTO: Wish Sofa

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17