ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
BEEP

uticnica produzni

Većina nas često razmišlja o tome kako napraviti pametne promjene u životu i pronaći praktične načine uštede energije (i novca). Iako se mnogi od nas trude prakse „dobrog“ ponašanja primijeniti u svim segmentima života, češće ih prakticiramo u svojim domovima nego van njih. Ali zašto te dobre prakse ne koristiti uvijek i svugdje? Neki provode jednako vremena na poslu kao i kod kuće, pa zašto se onda prema svom radnom mjestu ne odnosimo kao prema omiljenom kutku doma? Vodeći računa o potrošnji energije na poslu činimo dobro svima, točnije, ponašamo se kao dobri korporativni građani. Korporativno građanstvo odnosi se na ponašanje u kojem organizacija pokazuje odgovornost prema klijentima, zaposlenima, dioničarima i vlasnicima, široj društvenoj zajednici, te okolišu.

Kako bi i vi dali svoj doprinos kada je riječ o energijskoj efikasnosti na radnom mjestu, stručnjaci koji rade na implementaciji projekta Dodatnog financiranja za Projekat energetske efikasnosti za Bosnu i Hercegovinu (AF BEEP) vam donose nekoliko jednostavnih savjeta čijom implementacijom možete uštedjeti energiju i unijeti pozitivne promjene u svoje radno okruženje.

 

Isključite umjetne i koristite prirodne izvore svjetlosti

 

Umjetni izvori svjetlosti troše mnogo energije (i novca), dok je prirodno svjetlo besplatno. Ograničite upotrebu umjetnog osvjetljenja samo na dijelove radnog mjesta koja su van dosega dnevne svjetlosti. Za sve ostalo, koristite prirodno svjetlo. Svjetla u kancelarijama, sobama za sastanke, hodnicima ili stepenicama isključite kada se nitko ne nalazi u prostoriji.

Odaberite energijski efikasne sijalice

Manje potrošene energije = manje novca koji se troši na račune za struju. Ako vaše radno mjesto tokom dana ne prima dovoljno prirodnog svjetla, možete se odlučiti za svjetla manje snage. Postojeće sijalice možete zamijeniti CFL ili LED svjetlima. Ovakve sijalice troše manje energije i traju duže. Primjerice, vijek trajanja LED sijalice je 20 godina, a štedi i do 80% energije. Ova vrsta sijalica troši 7-8 puta manje energije u odnosu na običnu sijalicu, za isti nivo osvjetljenja.

Isključite uređaje kada nisu u upotrebi

Mnogi od nas se na radnom mjestu oslanjaju na razne uređaje poput računara, laptopa, mobitela i printera, koje često ostavljamo na stand-by opciji rada, odnosno, u stanju pripravnosti. Ako su uređaji kontinuirano u tom stanju, to može uzrokovati i do 10% potrošnje ukupne energije. Jedino isključivanje uređaja iz utičnica garantira da se energija ne troši. Ovdje se podrazumijevaju i klima uređaji, aparati za kavu, te skeneri, pogotovo tokom vikenda ili praznika, kada se nitko ne nalazi u prostorijama za rad.

Kontrolirajte izvore grijanja i hlađenja

Ključna stvar, kada su u pitanju sistemi za hlađenje ili grijanje, jeste da se vodi računa o razlici u temperaturi između vanjske i one unutra, na radnom mjestu. Termostat je jedna od stvari koja će vam zasigurno olakšati reguliranje potrošnje energije jer automatski prilagođava temperaturu na vašem radnom mjestu kada nikoga nema u blizini. Jednostavne stvari, poput držanja vrata i prozora zatvorenim dok je grijanje upaljeno, također pomažu u sprečavanju rasipanja energije, jer otvorena vrata i prozori omogućavaju izlaz zagrijanog i ulazak hladnog zraka. Pobrinite se i da su vaši radijatori i klima uređaji postavljeni na pravo mjesto, te da ih namještaj ne blokira, jer to također utječe na efikasnost uređaja.

Povećanje energijske efikasnosti u svakodnevnom životu je ključno u borbi protiv klimatskih promjena. Niz mjera koje se primjenjuju s ciljem smanjenja potrošnje energije, ne samo da će vam pomoći u vidu financijskih ušteda, već će smanjiti negativan utjecaj na prirodu, a vama poboljšati kvalitetu života. Počnite od sebe i svog radnog mjesta i širite osviještenost o energijskoj efikasnosti i na druge segmente života.

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17