× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
  • Poznati kiseljački konobar

maca_koktel.jpg

 

Konobarski posao je jako zahtjevan, ima svoje ružne, ali i lijepe strane. Jedan od najpoznatijih kiseljačkih konobara je Ivan Marković, poznatiji kao Maca, koji se preko dva desetljeća bavi ovim poslom. Kako sam kaže, preko njegovih ruku prešlo je mnogo narudžbi, a pamti i mnoge anegdote iz svog konobarskog života. No, koronavirus je učinio svoje, te je Maca, kao i njegove kolege, već neki period bez tacne.

"Već dvadeset i jednu godinu se bavim ovim poslom, točnije od 1999. Dosad sam radio kod 8 poslodavaca, od toga su tri radna mjesta bila u Hrvatskoj (Gradac i Baška Voda) gdje sam proveo pet sezona. No, trenutno sam nezaposlen kao i sve moje kolege, zbog situacije s koronavirusom", kaže Marković za Artinfo.

Ovaj kiseljački konobar dodaje da je konobarski posao ponekad jako stresan, ali i ističe da je poznato da su konobari i odlični psiholozi, te vjerojatno zbog toga jako dobro podnose stres.

Kroz njegove smjene prodefiliralo je mnoštvo gostiju, a Maca nikog ne bi izdvajao i dao mu titulu "nepoželjnog gosta".

"Za mene ne postoje najgori gosti, za mene su svi isti. Jednostavno se vodim time da ukoliko se vi kao konobar postavite dobro prema gostima, i oni će biti jako dobri prema vama. Kako posiješ, tako i žanješ", dodaje Marković.

Naravno, bilo je i pijanih gostiju, bilo je i određenih problema s nekim od njih, ali Kiseljačanin tvrdi da se to jako brzo zaboravi, a i da je sastavni dio ovog posla.

"Najveća pojedinačna napojnica je iznosio 600 kuna, a to sam dobio od njemačkih turista kojim sam za stolom čistio ribu. Taj posao sam jako dobro odradio, i gosti su me nagradili. Što se tiče najveće napojnice za jedan dan, bilo je i preko tisuću kuna. Najviše sam dobivao na Jadranu", odgovara naš sugovornik na pitanje o napojnicama.

Marković je imao čast služiti i brojne poznate ličnosti, a među njima i Davora Sučića, Davora Gopca, Matu Bulića, Marka Perkovića Thompsona, Milana Pavlovića, Vinka Puljića. No, najdraže je , kao i svakom nogometnom fanatiku, bilo služiti nogometne zvijezde, kao što su Alen Bokšić, Ivan Klasnić, Giovanni Rosso, Dario Srna, proslavljeni hrvatski reprezentativci.

maca_tacne.jpg

 

"Što se tiče cijena narudžbi, pamtim da je najskuplja bila ona koja je uključivala dvije boce šampanjca Dom Perignon, a te su dvije boce koštale 14 tisuća kuna. Naručili su ih norveški turisti", ističe Maca.

Iako konobari često bivaju i ugroženi na svom radnom mjestu, ovaj omiljeni kiseljački barmen nikad nije bio ugrožen, te dodaje da u svakom poslu ima razmirica, neslaganja i prepirki, ali da ozbiljnijih problema nikad nije bilo.

Ugostiteljski objekti još uvijek ne rade, a Maca se nada da će se situacija brzo smiriti i da će nadležni dozvoliti ponovo otvaranje. Trenutno je zaposlen u Caffe Miamiju u Kiseljaku. Klub je dosad ugostio pjevačicu Aleksandru Mladenović, a bilo je planirano i još mnogo iznenađenja i nastupa.

"Klub Miami je imao namjeru ugostiti brojne regionalne zvijezde, i donijeti nešto novo u našem gradu, jer se dugo nije ništa događalo u Kiseljaku što se tiče nastupa poznatih pjevača i pjevačica. No, nesretna korona je sve obustavila, ali čim se steknu uvjeti vjerujte da će u Miamiju biti još mnogo dobrih žurki i gostovanja poznatih glazbenika."

Mnogi ne znaju, ali Ivan je jedan od rijetkih sa zvanjem koktel majstora, a ni sam ne zna koliko ih je dosad napravio. Kokteli su sve popularniji i u Kiseljaku, a naš konobar odlučio je s nama podijeliti recept svog omiljenog koktela.

maca_kokkz.jpg

"Uvijek sam želio naučiti praviti koktele i  ta mi se želja ispunila kada sam radio u Baškoj Vodi. Imao sam dodatnu sreću što sam radio s istinskim majstorima, i mislim da sam dobro naučio posao. Meni najdraži a i svjetski najpoznatiji koktel je mojito, i njega nije teško napraviti u kućnoj radinosti. Potrebni su vam bijeli rum, tonic, limeta ili limun, svježa menta i smeđi šećer. U čašu stavljamo na kockice narezanu limetu/limun i smeđi šećer, te to lagano izgnječimo da se stvori jedan dio soka. Potom stavljamo mentu koju također gnječimo, ali ne tako jako da ju ne uništimo. Ona mora ostati u svom obliku. Onda se dodaje i led, po mogućnosti lomljeni. Slijedi dodavanje ruma, dodatno cijedimo još malo soka od limete te na kraju sipamo tonik do vrha, dobro promiješamo i Mojito je spreman za konzumiranje", kaže Marković.

No, osim konobarskog posla, Marković se posvetio i poljoprivredi, i kako kaže, ide mu jako dobro.

"Već dugi niz godina također se bavim poljoprivredom, zajedno sa svojim roditeljima. Uzgajamo povrće (paradajz, papriku, krastavac, zelenu salatu, špinat, mladi luk, bijeli luk. Tu je i jedna manja farma svinja, prasnih krmača, tovnih svinja i prasadi, a to sve radimo isključivo u eko uvjetima i najviše pozornosti posvećujemo tome. Naši kupci to su prepoznali, i mogu slobodno reći da nam ide jako dobro", zaključuje naš razgovor Marković.

 maca.jpg

 

Za kraj dodajmo da je Maca veliki navijač splitskog Hajduka i Hrvatske reprezentacije. Redovni je posjetitelj stadiona Poljud i stadiona gdje igra reprezentacija. Također, ide ponekad i na gostovanja splitskog kluba, i član je udruga Naš Hajduk i Uvijek vjerni.

 

BM/Artinfo.ba

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
  • Poznati kiseljački konobar

maca_koktel.jpg

 

Konobarski posao je jako zahtjevan, ima svoje ružne, ali i lijepe strane. Jedan od najpoznatijih kiseljačkih konobara je Ivan Marković, poznatiji kao Maca, koji se preko dva desetljeća bavi ovim poslom. Kako sam kaže, preko njegovih ruku prešlo je mnogo narudžbi, a pamti i mnoge anegdote iz svog konobarskog života. No, koronavirus je učinio svoje, te je Maca, kao i njegove kolege, već neki period bez tacne.

"Već dvadeset i jednu godinu se bavim ovim poslom, točnije od 1999. Dosad sam radio kod 8 poslodavaca, od toga su tri radna mjesta bila u Hrvatskoj (Gradac i Baška Voda) gdje sam proveo pet sezona. No, trenutno sam nezaposlen kao i sve moje kolege, zbog situacije s koronavirusom", kaže Marković za Artinfo.

Ovaj kiseljački konobar dodaje da je konobarski posao ponekad jako stresan, ali i ističe da je poznato da su konobari i odlični psiholozi, te vjerojatno zbog toga jako dobro podnose stres.

Kroz njegove smjene prodefiliralo je mnoštvo gostiju, a Maca nikog ne bi izdvajao i dao mu titulu "nepoželjnog gosta".

"Za mene ne postoje najgori gosti, za mene su svi isti. Jednostavno se vodim time da ukoliko se vi kao konobar postavite dobro prema gostima, i oni će biti jako dobri prema vama. Kako posiješ, tako i žanješ", dodaje Marković.

Naravno, bilo je i pijanih gostiju, bilo je i određenih problema s nekim od njih, ali Kiseljačanin tvrdi da se to jako brzo zaboravi, a i da je sastavni dio ovog posla.

"Najveća pojedinačna napojnica je iznosio 600 kuna, a to sam dobio od njemačkih turista kojim sam za stolom čistio ribu. Taj posao sam jako dobro odradio, i gosti su me nagradili. Što se tiče najveće napojnice za jedan dan, bilo je i preko tisuću kuna. Najviše sam dobivao na Jadranu", odgovara naš sugovornik na pitanje o napojnicama.

Marković je imao čast služiti i brojne poznate ličnosti, a među njima i Davora Sučića, Davora Gopca, Matu Bulića, Marka Perkovića Thompsona, Milana Pavlovića, Vinka Puljića. No, najdraže je , kao i svakom nogometnom fanatiku, bilo služiti nogometne zvijezde, kao što su Alen Bokšić, Ivan Klasnić, Giovanni Rosso, Dario Srna, proslavljeni hrvatski reprezentativci.

maca_tacne.jpg

 

"Što se tiče cijena narudžbi, pamtim da je najskuplja bila ona koja je uključivala dvije boce šampanjca Dom Perignon, a te su dvije boce koštale 14 tisuća kuna. Naručili su ih norveški turisti", ističe Maca.

Iako konobari često bivaju i ugroženi na svom radnom mjestu, ovaj omiljeni kiseljački barmen nikad nije bio ugrožen, te dodaje da u svakom poslu ima razmirica, neslaganja i prepirki, ali da ozbiljnijih problema nikad nije bilo.

Ugostiteljski objekti još uvijek ne rade, a Maca se nada da će se situacija brzo smiriti i da će nadležni dozvoliti ponovo otvaranje. Trenutno je zaposlen u Caffe Miamiju u Kiseljaku. Klub je dosad ugostio pjevačicu Aleksandru Mladenović, a bilo je planirano i još mnogo iznenađenja i nastupa.

"Klub Miami je imao namjeru ugostiti brojne regionalne zvijezde, i donijeti nešto novo u našem gradu, jer se dugo nije ništa događalo u Kiseljaku što se tiče nastupa poznatih pjevača i pjevačica. No, nesretna korona je sve obustavila, ali čim se steknu uvjeti vjerujte da će u Miamiju biti još mnogo dobrih žurki i gostovanja poznatih glazbenika."

Mnogi ne znaju, ali Ivan je jedan od rijetkih sa zvanjem koktel majstora, a ni sam ne zna koliko ih je dosad napravio. Kokteli su sve popularniji i u Kiseljaku, a naš konobar odlučio je s nama podijeliti recept svog omiljenog koktela.

maca_kokkz.jpg

"Uvijek sam želio naučiti praviti koktele i  ta mi se želja ispunila kada sam radio u Baškoj Vodi. Imao sam dodatnu sreću što sam radio s istinskim majstorima, i mislim da sam dobro naučio posao. Meni najdraži a i svjetski najpoznatiji koktel je mojito, i njega nije teško napraviti u kućnoj radinosti. Potrebni su vam bijeli rum, tonic, limeta ili limun, svježa menta i smeđi šećer. U čašu stavljamo na kockice narezanu limetu/limun i smeđi šećer, te to lagano izgnječimo da se stvori jedan dio soka. Potom stavljamo mentu koju također gnječimo, ali ne tako jako da ju ne uništimo. Ona mora ostati u svom obliku. Onda se dodaje i led, po mogućnosti lomljeni. Slijedi dodavanje ruma, dodatno cijedimo još malo soka od limete te na kraju sipamo tonik do vrha, dobro promiješamo i Mojito je spreman za konzumiranje", kaže Marković.

No, osim konobarskog posla, Marković se posvetio i poljoprivredi, i kako kaže, ide mu jako dobro.

"Već dugi niz godina također se bavim poljoprivredom, zajedno sa svojim roditeljima. Uzgajamo povrće (paradajz, papriku, krastavac, zelenu salatu, špinat, mladi luk, bijeli luk. Tu je i jedna manja farma svinja, prasnih krmača, tovnih svinja i prasadi, a to sve radimo isključivo u eko uvjetima i najviše pozornosti posvećujemo tome. Naši kupci to su prepoznali, i mogu slobodno reći da nam ide jako dobro", zaključuje naš razgovor Marković.

 maca.jpg

 

Za kraj dodajmo da je Maca veliki navijač splitskog Hajduka i Hrvatske reprezentacije. Redovni je posjetitelj stadiona Poljud i stadiona gdje igra reprezentacija. Također, ide ponekad i na gostovanja splitskog kluba, i član je udruga Naš Hajduk i Uvijek vjerni.

 

BM/Artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.