ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Vatikan

papa_franjo.jpeg

 

Pandemija "koronavirusa" i pred vatikanski Ured za liturgijska slavlja stavila je veliki izazov. Tako su obredi Velikoga petka, Vazmeno bdijenje i misa na Uskrs, osmišljeni kako bi se vjernicima zajamčila pratnja i u ovo vrijeme.

Iako će, kako javlja Vatican News, papa Franjo liturgije Vazmenog trodnevlja predvoditi u bazilici Sv. Petra, bez prisutnosti vjernika, njih više nego ikad pratit će Svetog Oca zahvaljujući medijima. Na obredima će uvijek biti križ iz rimske crkve Sv. Marcela i Gospina ikona Salus populi Romani, koji su popratili i molitvu održanu 27. ožujka, kao i misu na Cvjetnicu.

Veliki petak
Na Veliki petak, 10. travnja, u bazilici Sv. Petra u 18 sati, bit će upriličeno čitanje Muke Gospodnje i klanjanje Svetom križu. Čudotvorno raspelo iz crkve Sv. Marcela bit će prekriveno. Nakon razmišljanja propovjednika Papinskoga doma, o. Raniera Cantalamesse, križ će se otkriti, te će uslijediti klanjanje, ali ne i ljubljenje križa.

Pobožnost Puta križa ovaj put bit će upriličena u 21 sat na Trgu Sv. Petra, s postajama duž Berninijevih kolonada, oko obeliska u središtu trga i na kraju na prostoru koji vodi do bazilike. Križ će nositi dvije skupine: zatvorenici kaznionice iz Padove, među kojima su i neki koji su napisali meditacije za Križni put; te liječnici i medicinski tehničari Vatikanske zdravstvene službe, koji su na prvoj crti u pomoći pogođenima pandemijom koronavirusa.

Velika subota
Na Veliku subotu, 11. travnja, tijekom Vazmenoga bdijenja, koje će započeti u 21 sat, neće biti krštenja. Prisutni neće imati svijeće, a tri zaziva "svjetlo Kristovo" bit će zazvana samo uz paljenje svjetala u bazilici, tijekom procesije prema oltaru Katedre Sv. Petra. U trenutku Slave, koja naviješta uskrsnuće, oglasit će se zvona bazilike.

Uskrs
Na svetkovinu Uskrsa, 12. travnja, u 11 sati Papa će slaviti misu na oltaru Katedre Sv. Petra. Evanđelje će se čitati na grčkom i latinskom jeziku. Na kraju mise Sveti Otac će otići u sakristiju, odložiti crkveno ruho, a potom će se vratiti u baziliku gdje će uputiti poruku Urbi et OrbiGradu i svijetu, te udijeliti uskrsni blagoslov.

J.P., KT

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17