ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Čestit Božić i sretnu Novu godinu žele Vam

snijeg crni

 U Sibiru sniježi. Ništa čudno. Ali umjesto zimske bijele idile, stanovnici regije Kemerovo, zatiču sliku koja nalikuje na industrijsku noćnu moru.

Prisutnost čađi i ugljene prašine u zraku, rezultira crnim snijegom. U Kuznetsku, epicentru ruske industrije ugljena, postoji više otvorenih rudnika ugljena. Aktivisti tvrde da onečišćenje od njih utječe na zdravlje i dobrobit lokalnog stanovništva. Pa tako je životna dob stanovnika, manja za tri ili četiri godine u odnosu sa nacionalnim prosjekom, dok su stope raka, meningitisa, dječje cerebralne paralize, također, značajno veće.
Zanimljiv je jedan incident iz prosinca, kada su dužnosnici optuženi za bojanje snijega u bijelo, kako bi prikrili čađ i tamnu boju snijega. Video podijeljen na Moscow Timesu, pokazuje ženu rukama prekrivenim bijelom bojom, nakon što je dotakla naknadno bojani snijeg.
Guverner Kemerova je izjavio ''Naslijedili smo tešku ekološku situaciju iz nekih prošlih vremena''.
Zamjenik guvernera regije Kemerovo, Andrei Panov, kazao je da problem nije samo industrija ugljena, što ukazuje da ispušni plinovi iz automobila doprinose dodatnom zagađenju.
Stanovnici ističu: ''Na tom području nema nikakvih sustava za čišćenje. Sve je puno otpada, ugljene prašine i prljavštine. Naša djeca i mi to udišemo, sve ovo je noćna mora.''
U nedostatku strogih ekoloških standarda, koji bi se primjenjivali, najbolji pristup rješavanju problema, moga bi biti strani bojkot sibirskog ugljena, pozivajući vlasti da ozbiljno shvate zagađenje.

S ogromnom ruskom industrijom ugljena (150.000 rudara u gotovo 130 ležišta ugljena), trenutno, usred komercijalnog rudarskog buma, vlast će teško stati na kočnicu, kako bi riješili ovaj problem.
U međuvremenu, u Sibiru i dalje pada snijeg.

 

N.P./artinfo.ba

 

 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17