logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Djelomina Naoblaka

10°C

Kiseljak

Djelomina Naoblaka

Ususret 62 izdanju Eurosonga, BiH treci put bez predstavnika

eurosong

U Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, sutra će biti održano prvo polufinale Eurosonga. Za najbolju pjesmu Europe ove godine natjecati će se 42 države, uključujući Rumunjsku i Poljsku. Ove godine na Eurosongu nećemo gledati bh. predstavnike.

Zahvaljujući pobjedi Jamale na Eurosongu 2016. godine u Stokholmu sa pjesmom “1944” ovogodišnje natjecanje se održava u Kijevu pod sloganom Celebrate diversity (slavljenje različitosti), dok je logo dizajniran po uzoru na Namysto, tradicionalnu ukrajinsku ogrlicu od koralja koja je simbol ljepote i zdravlja.

Na prvoj polufinalnoj večeri u utorak nastupat će: Albanija, Armenija, Australija, Azerbejdžan, Belgija, Kipar, Češka, Finska, Gruzija, Grčka, Island, Latvija, Moldavija, Crna Gora, Poljska, Portugal, Slovenija i Švedska. Deset država koje osvoje najviše glasova publike i stručnog žirija plasirat će se u finale.

U drugom polufinalu, koje će biti održano 11. svibnja, nastupat će 18 država i to: Srbija, Austrija, Makedonija, Malta, Rumunjska, Nizozemska, Mađarska, Danska, Irska, San Marino, Hrvatska, Norveška, Švicarska, Bjelorusija, Bugarska, Litvanija, Estonija i Izrael.

Veliko finale bit će održano u subotu, 13. svibnja, a države koje su prošle direktno u finale su: Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska, Ukrajina i Velika Britanija.

Čast da otvori 62. izdanje Eurosonga imat će Švedska. Jedna generalna proba prvog polufinala već je održana, a druga je počela u 21 sat po našem vremenu. Zanimljivo je da je probe gledao žiri koji je ocjenjivao sudionike prvog polufinala.

Ove godine BiH ne sudjeluje na Eurosongu zbog financijskih poteškoća. Iz istog razloga BiH se nije natjecala za najbolju pjesmu Europe 2013. i 2014. godine.

Prošle godine predstavljali su nas Dalal, Deen, Jala i Ane Rucner pjesmom “Ljubav je”, a njihovo sudjelovanje bilo je moguće zahvaljujući brojnim sponzorima. BiH prvi je put na Eurosongu, kao samostalna država, nastupila 1993. godine, a najbolji rezultat ostvarili 2006. godine kada nas je predstavljao Hari Mata Hari s pjesmom “Lejla” koju je napisao Željko Joksimović.

Osim naše države na ovogodišnjem Eurosongu neće sudjelovati Rusija koja se povukla zbog zabrane ulaska u Ukrajinu njihove predstavnice Julije Samoilove.

Eurovizijsku binu i scenografiju, koja je postavljena u Međunarodnom izložbenom centru u Kijevu, dizajnirao je Florian Vider.

Tri eurovizijske večeri vodit će Oleksandr Skičko, Volodimir Ostapčuk i Timur Mirošničenko./HMS/

artinfo.ba | preuzeto s portala hms.ba

Share

btnposaljivijest

baneri brza posta 300x250

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17