logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Djelomina Naoblaka

22°C

Kiseljak

Djelomina Naoblaka

Divlja ljepota kakve u Europi više nema!

ljepota bih

BiH kroz objektiv National Geographica

Ugledni National Geographic objavio je reportažu o Via Dinarici u kojoj su pobrojane brojne ljepote Bosne i Hercegovine. Reporteri National Geographica navode da je primjerice selo Lukomir najvisočija naseljena tačka u BiH te da ni rat nije uništio sva sela. Lukomir je danas i dalje naseljen, ali je isto tako i turistička destinacija. Ipak, ovo selo, kao i brojna druga u svijetu, suočava se sa iseljavanjem mlađeg stanovništva koje odlazi u gradove. U reportaži National Geographica navodi se i da BiH ima prelijepe planine koje izviru iz magle, čineći pojedine krajolike mističnim. Ističe se i da je BiH jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja ima "divlje ljepote" te da te ljepote treba čuvati i njegovati.

"Sada imamo šansu da ovdje očuvamo ono što je Europa davno izgubila", istakao je Tim Clancy u razgovoru za National Geographic.

Nacionalni park Sutjeska, najveći u BiH, predjel je u kojem se nalazi možda i najstarije drveće u Evropi. Profesor šumarstva iz Češke Miroslav Svoboda trenutno istražuje upravo ovo drveće, navodi se između ostalog u reportaži National Geographic.

artinfo.ba/ap

Share

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17