logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Uglavnom Oblano

20°C

Kiseljak

Uglavnom Oblano

Travnik: Židovsko groblje uskoro na listi nacionalnih spomenika

zidovsko-travnik

Zavičajni muzej Travnik, u suradnji s Općinom, prije tri godine pokrenuo je akciju čišćenja Židovskog groblja na Bojni, a sve s ciljem pripreme spomenika i područja za proglašenje nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Mi smo u posljednje tri godine organizirali tri akcije čišćenja. Nakon toga izvršeno je geodetsko snimanje svakog spomenika, što nam je dalo uvid u stanje tog memorijalnog kompleksa. Ranije se mislilo da je na Židovskom groblju nekih 200 spomenika, međutim, čišćenjem i drugim aktivnostima ustanovljeno je da se na tom lokalitetu nalazi više od 350 spomenika. Prvi spomenik datira iz 1762. godine. Na tom prvom spomeniku je natpis pisan hebrejskim pismom, pojasnila je Ajla Sejfuli, kustosica arheologije u Zavičajnom muzeju Travnik.

Svi natpisi koji su pronađeni na spomenicima bit će dešifrirani i prevedeni u procesu proglašenja Židovskog groblja u Travniku nacionalnim spomenikom BiH.

Groblje u Travniku je „pod peticijom“, a to znači da trenutno uživa isti status i zaštitu kao da je već i proglašeno nacionalnim spomenikom. Sama procedura je pri kraju, a u Zavičajnom muzeju, koji brine o zaštiti kulturno-povijesne baštine, zadovoljni su suradnjom koja je ostvarena s Općinom i pojedincima koji su izrazili želju da pomognu u zaštiti ovog značajnog spomenika.

Najčešće prezime koje se može pročitati na nadgrobnim spomenicima je Levi, zatim Papi i Solomon. Židovska zajednica, koja je nekada postojala u Travniku, najveća je poslije one u Sarajevu. Isti je slučaj i s grobljem na kojem je posljednji ukop izvršen 2012. godine. U Travniku još ima pripadnika židovske zajednice, kazala je Sejfuli.

Na ovom groblju sahranjeni su članovi obitelji Kamhi, Komforte, Pardo, Pinto, Altarac, Nahmijas i Gaon.

Dnevnik.ba

Share

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17