logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Djelomina Naoblaka

4°C

Kiseljak

Djelomina Naoblaka

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Fojnica: Kada nije u policijskoj uniformi, najviše uživa praveći tambure

zoran i tamburice

Fojnički policajac Zoran Miletić (50), osim po tome što je revnosan u svom poslu, u gradu je poznat i po svojim neobičnim i zanimljivim hobijima. Pravi je umjetnik u izradi žičanih muzičkih instrumenata, a uz to je i odličan u gradnji unutrašnjih i vanjskih kamina.

Kada nije u službi, vrijeme najradije provodi izrađujući tamburice, a do sada ih je, bez ičije pomoći, napravio sedam. Pohvale i visoke ocjene za svoj rad dobio je i od profesionalnih muzičara.

Sušenje drveta

"Uvijek sam bio ljubitelj muzičkih instrumenata, pogotovo žičanih. Završio sam školu za šumarskog tehničara i posebno volim drvo. Prije godinu sam iz hobija počeo izrađivati tambure, veće i manje. Naklonost prema muzici naslijedio sam od djeda Mate, koji je bio vrstan muzičar. Sjećam se, kada smo bili djeca, meni i bratu je otac Jozo kupio dvije šargijice i dugo se nismo odvajali od njih", govori Miletić.

Svoje instrumente pravi od rebrastog javora, trešnje i kruške, a koristi i orah.

Najprije drvo osuši, a potom dijelove instrumenta izrađuje prema šablonima. Za izradu jedne tamburice potrebno mu je desetak dana.

"To me opušta i čini me sretnim. Moji instrumenti jesu početnički, ali svi ih hvale i, prema slobodnoj procjeni, koštaju oko 500 KM, dok su kod profesionalaca oni i do 1.500 KM. Radim klasično rezbarenje drveta i preciznost je tu najbitnija, do u deseti dio milimetra", pojašnjava Zoran.

Korisni savjeti

Stručnu literaturu dobio je od prijatelja Vladimira iz Sarajeva, koji se bavi izradom instrumenata i koji mu je, kako kaže, dao dosta korisnih savjeta, ali je i pohvalio njegov dosadašnji rad.

"Dok sam bio dijete, uživao sam gledajući u našem kraju poznatog Andriju Kalinića kako izrađuje muzičke instrumente. Sada za mene neki kažu da sam novi Andrija Kalinić, i to mi veoma godi", govori Miletić.

On je ljevoruk i zanimljivo je da su svi instrumenti koje je do sada izradio namijenjeni ljevacima. Planira, kako kaže, praviti i veće instrumente.

Uz to što izrađuje tambure, Zoran, kada nekome zatreba, pravi i unutrašnje i vanjske kamine, a za jedan mu, u ovisnosti o veličini, treba od 10 do 20 dana

artinfo.ba | preuzeto s portala avaz.ba

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17