logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Djelomina Naoblaka

11°C

Kiseljak

Djelomina Naoblaka

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

SRIJEM, KURZ I BAČKA: Austrijski kancelar potomak je Njemice koju je iz Vojvodine protjerao Tito

seb kurz

Sebastijan Kurz, kancelar Austrije, porijeklom je iz Bačke – vojvođanske općine Temerin, nedaleko od Novog Sada. Informacija o porijeklu najmlađeg austrijskog kancelara objavljena je na “Facebook” stranici “Zontagsblata”. Kako objašnjava isti izvor, baka austrijskog kancelara je nekada davno iz Temerina, silom prilika, krenula u svijet.

Priča o porijeklu Kurza zainteresirala je temerinskog etnologa Adama Ištvana, koji je odlučio da je detaljnije istraži. Posebno, kad je vidio tekst o porodici Kurz iz Temerina. Prelistavanjem matičnih knjiga rođenih, saznao je da je Sebastijanova baka Magdalena Miler rođena u Temerinu 1928. godine. Saznao je, također, da su Milerovu, poslije Drugog svjetskog rata, protjerali komunisti u Austriju. Tamo se udala za jednog seljaka i rodila kćerku Elizabetu, koja se kasnije vjenčala sa inženjerom Kurzom, sa kojim je i dobila sina Sebastijana.

Cijelu priču o porijeklu Sebastijana Kurza potvrđuje i knjiga o temerinskim Njemcima. U knjizi piše da je Sebastijanova baka Magdalena živjela u kući sa brojem 1459. Točnu lokaciju te kuće danas je teško odrediti, jer je varošica poslije Drugog svjetskog rata znatno promijenila izgled.

artinfo.ba | preuzeto s portala poskok.info

Share

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17