ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Viteški dragovoljac

markeša.jpg

Po osnivanju Hrvatske ratne mornarice u prvom Zapovjedništvu Marko Lujić Markeša obnašao je dužnost logističara i instruktora u početnim dijelovima.

Hrvatska ratna mornarica grana je Oružanih snaga Republike Hrvatske koja je ustrojena radi zaštite integriteta i suvereniteta Republike Hrvatske na moru i s mora.

Nositeljica je i organizatorica pomorske obrane Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata, a 18. rujan obilježava se kao Dan Hrvatske ratne mornarice, piše Večernji list BiH.

Na pitanje što povezuje HRM i središnju Bosnu, kilometrima udaljenu od mora, odgovor je - Marko Lujić Markeša. Ovaj Vitežanin iz Jardola u ratu je bio član Zapovjedništva HRM-a te je blisko surađivao, među ostalima, i s admiralom Svetom Leticom, koji je odlukom hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana od 12. rujna 1991. imenovan zapovjednikom HRM-a, a na čelu ove postrojbe ostao je do kraja Domovinskog rata.

Ratni put i znanje

Kojim je putovima Markeša iz Jardola doplovio do Zapovjedništva Hrvatske ratne mornarice, pitali smo Vitežanina koji danas umirovljeničke dane krati pisanjem pjesama o Vitezu, ali i Vitezitu u kojem je proveo najveći dio svojeg radnog vijeka,

Svoj ratni put ovaj Vitežanin nastavlja radeći na izradi metalnih dijelova za raketu 128 mm u splitskom škveru te na remontu pirotehničkoga lanca velikog broja mina koje je bivša JNA potopila u more u Pločama. I tako je Markeša iz Viteza “doplovio” do Hrvatske ratne mornarice.

- Po osnivanju Hrvatske ratne mornarice u prvom Zapovjedništvu obnašao sam dužnost logističara i instruktora u početnim dijelovima. Kada su se uvjerili da mogu biti bolje iskorišten na drugom mjestu, admiral Sveto Letica poslao me je u ratnu luku Pula u Zapovjedništvo Hrvatske ratne mornarice za sjeverni Jadran kod zapovjednika kontraadmirala Ante Budimira.

Ondje sam radio na nabavi, remontu, upotrebi i proizvodnji starih i novih minsko-eksplozivnih sredstava - kazuje Markeša.

Ovaj je Vitežanin svoje znanje i iskustvo dugogodišnjeg pirotehničara u Vitezitu iskoristio za proizvodnju prve hrvatske rakete 128 mm koja se masovno koristila u oslobađajućim akcijama Hrvatske vojske, na čemu su mu priznanje odali i kolege iz hrvatskog Končara.

image

Marko Lujić Markeša iz Viteza pomogao proizvesti prvu hrvatsku raketu

 VEčERNJI.BA -

Na osobni zahtjev, sredinom ožujka 1992. godine Markeša se vraća u Vitez, gdje najprije aktivno radi na osiguranju transporta oružja i minsko-eksplozivnih sredstava uglavnom iz središnje Bosne, Viteza i Novog Travnika, ali i Goražda za potrebe MORH-a i Hrvatske vojske.

Borio se i za rodni Vitez

Po povratku u Vitez pridružuje se Viteškoj brigadi HVO-a koja svoj dan slavi istog dana kao i Hrvatska ratna mornarica, stavljajući svoje znanje i vještine na raspolaganje u obrani još jedne svoje domovine - BiH.

Marko Lujić Markeša hrvatski je dragovoljac koji je dao nemjerljiv doprinos obrani dviju domovina, najprije Hrvatske, a potom i BiH.

Obje je branio srcem i bez ikakve naknade, stavljajući svoje znanje i iskustvo u službu obrane od agresije i neprijatelja.

Jedini ratni staž koji mu je priznat je 41 dan proveden u Hrvatskoj ratnoj mornarici, zbog čega je pomalo ogorčen, ali ni danas, unatoč takvom iskustvu, kaže kako ne bi imao dvojbe, srcem bi i znanjem ponovno branio i BiH i Hrvatsku i hrvatski narod.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17