ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Vrhbosanska nadbiskupija

misa tarcin

Jedna od 11 župa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, u Tarčinu, posvećena Rođenju Sv. Ivana Krstitelja proslavila je 24. lipnja svoj patron.

 

Središnje euharistijsko slavlje predslavio je preč. Franjo Tomić, župnik i čuvar svetišta Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Maglaju i bivši tarčinski župnik. S njim u koncelebraciji bili su župnik domaćin mons. Željko Čuturić te još 12 svećenika. Sudjelovalo je oko 60 vjernika, među kojima i skupina vojnika Oružanih snaga BiH.

U prigodnoj propovijedi preč. Tomić je ustvrdio kako je Sv. Ivan neobičan svetac, čudna djelovanja po mnogo čemu: na svijet su ga donijeli stari roditelji, živio u pustinji i samoći, odjeća mu je bila gruba, glas oštar… Unatoč tomu privlačio je ljude kao magnetom jer je govorio Božji nauk bez uljepšavanja i razvodnjavanja. Istaknuo je kako je bio neustrašiv te je svjedočio istinu. Kazao je da je i danas potreban jedan takav svetac koji će upozoravati suvremene političare da se ne igraju s Bogom. „Čovječe, ima Božji zakon! Ako ga ne poštuješ o tvoju će se glavu razbiti. Tako uči Ivan, tako uči onaj kojemu je Bog i njegov zakon iznad svega“, poručio je među ostalim propovjednik uz poziv da djedovi i bake svoju unučad, a roditelji svoju djecu odgajaju u Božjoj disciplini u kojoj će se znati oduprijeti natruhama modernizma koji pokušava donijeti zakone protivne naravi i Bogu. Završno je napomenuo važnost molitve, posta i pokore te kako je važno nasljedovati primjer Ivanova života.

Na kraju sv. mise riječi zahvale uputio je župnik Čuturić, osobito predvoditelju misnoga slavlja te vojnicima koji su za sve prisutne pripremili ručak u crkvenom dvorištu.

Vrijedi spomenuti kako je toga dana slavljena i misa u 9:00 koju je predslavio vlč. Ljubo Zelenika, župnik u Haljinićima i vojni kapelan pri Vojnom ordinarijatu u BiH.

Inače, župa Tarčin smještena je 25 km jugozapadno od Sarajeva prema Mostaru. Prema podacima iz posljednjeg blagoslova obitelji imala je 75 vjernika.

D. K., KT

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17